Kasze przepisy: 3 dania z kasz - gryczana na słodko, piure z jaglanej

2015-05-11 17:01 Joanna Anczura
kasza gryczana przepisy
Autor: _archiwum-murator|Mariusz Bykowski Kasza gryczana jest bardzo zdrowa i dobrze ją włączyć do diety w ciąży, nie zakwasza organizmu. Można kupić kaszę gryczaną niepaloną (nieprażoną), a także paloną (prażoną), która jest ciemniejsza. Prażona jest mniej wartościowa, ponieważ w procesie podgrzewania ginie część witamin, ale ma bardziej wyrazisty smak. Zależnie od tego, czy ziarna są rozdrobnione, wyróżniamy też kaszę gryczaną grubą i łamaną. Gruba kasza prażona jest brązowa - od jasnego do ciemnego odcienia, natomiast łamana jest brązowo-biała.

Podajemy trzy proste przepisy dla kobiet w ciąży na kaszę jaglaną, gryczaną i pęczak. Kasze nie muszą być tylko dodatkiem do mięsa czy ryby. Dobrze przyrządzona kasza może być głównym składnikiem posiłku.

Piure z kaszy jaglanej z kalafiorem

Kaszę jaglaną warto łączyć z przyprawami o wyrazistym smaku: cebulą i czosnkiem, czarnuszką, gorczycą. Piure będzie ciekawsze kolorystycznie, jeśli przyrządzisz je z brokułami.

  • szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki rosołu
  • 2 łyżki masła
  •  łyżka oleju
  • cebula
  • mały kalafior
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka zmielonych ziaren czarnuszki lub gorczycy
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

Łyżkę masła rozgrzej w garnku, zeszklij posiekaną cebulę. Wsyp kaszę i zmieloną gorczycę lub czarnuszkę, przesmaż, mieszając, na końcu dodaj przeciśnięty czosnek i jeszcze chwilę podgrzewaj. Kaszę zalej bulionem, gotuj 25–30 minut na najmniejszym ogniu. Kalafior podziel na różyczki, ugotuj osobno na parze. Wraz z ugotowaną kaszą przełóż do malaksera, dodaj łyżkę masła, zmiksuj na gładką masę. Przypraw solą i pieprzem, wymieszaj z natką pietruszki. Podawaj do mięs, sadzonych jajek lub zapiekaj z tartym serem (np. goudą, cheddarem). 

Kasza gryczana cynamonowa na słodko

Do kaszy gryczanej na słodko pasują też inne owoce, np. śliwki węgierki. Można ją podawać na ciepło lub na zimno z dodatkiem jogurtu lub śmietany.

  • 2/3 szklanki kaszy gryczanej
  • po 3/4 szklanki wody i soku jabłkowego
  • kawałek cynamonu
  • 3 łyżki masła
  • 2 duże jabłka (renety, boikeny, antonówki)
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki miodu
  • garść suszonych moreli
  • ½ łyżeczki cynamonu w proszku

Do wody z sokiem jabłkowym włóż cynamon, wsyp kaszę gryczaną i dodaj łyżkę masła. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut, zdejmij z ognia, odstaw w ciepłe miejsce na 15–20 minut. Morele sparz, pokrój w paski. Jabłka obierz, usuń pestki, pokrój na ósemki. Na patelni stop masło, cukier i miód, dodaj jabłka i cynamon i smaż kilka minut, uważając, by jabłka się nie rozpadły. Z kaszy usuń korę cynamonu, dodaj kilka łyżek wody, mieszając zagotuj, następnie dodaj jabłka z karmelem i wymieszaj. Kaszę wyłóż na talerze, posyp pokrojonymi morelami.  

Pilaw z pęczaku z selerem naciowym

Ziarenka pęczaku powinny być ugotowane al dente: miękkie, ale stawiające lekki opór zębom. Jeśli pod koniec gotowania pęczak nie jest wystarczająco miękki, dolej wody lub bulionu i gotuj jeszcze 10–15 minut.

  • szklanka pęczaku
  • ½ szklanki zielonej soczewicy
  • 3 łyżki oleju
  • posiekana cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 i 1/2 szklanki bulionu
  • 2 łyżki pokruszonych włoskich orzechów
  • 2 łyżki posiekanej natki

Łodygi selera obierz i pokrój w drobną kostkę. Na rozgrzanym oleju lekko podsmaż cebulę, dodaj przeciśniety czosnek, seler, oprósz pieprzem. Dodaj pęczak i soczewicę, smaż, aż ziarenka się natłuszczą. Wlej gorący bulion, mieszając zagotuj, przykryj i gotuj na najmniejszym ogniu ok. 45 minut. Zdejmij z ognia, ewentualnie dosól. Odczekaj 5–10 minut i podawaj, posypany orzechami i natką. 

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE

NOWY NUMER

DLA CIEBIE ZA DARMO! Szykujesz się do porodu? Chcesz wiedzieć co cię czeka, jak sobie radzić? Co może Ci pomóc? Koniecznie pobierz nasz specjalny poradnik, stworzony przez ekspertów!

Czytaj więcej
Porodówka - przewodnik dla rodzącej mamy, okładka
KOMENTARZE