Przekąski na lato: 5 przepisów na sprawdzone dania!

2015-06-26 14:42

Przekąski na lato świetnie sprawdzą się w każdej podróży i na każdej wycieczce. Są zdrowe, smaczne i można je bardzo szybko przygotować. Poznaj więc 5 sposobów na przygotowanie pysznych przekąsek na lato!

Przekąski na lato
Autor: Thinkstock|thinkstockphotos.com Przekąski na lato powinny być zdrowe i łatwe do przygotowania.

Spis treści

  1. Przekąski na lato: antipasti z papryczek i sera feta
  2. Przekąski na lato: awokado z pomidorem
  3. Przekąski na lato: crostini z łososiem
  4. Przekąski na lato: placuszki z kaszy gryczanej
  5. Przekąski na lato: bananowo-zbożowe crunchy

Przekąski na lato pozwolą zaspokoić głód całej rodziny, gdy podczas wakacji wyruszy ona w długą wycieczkę pieszą lub kilkugodzinną trasę samochodem. Dlatego poniżej przedstawiamy 5 przepisów na szybkie do wykonania przekąski na lato, które wszędzie możesz wziąć ze sobą!

Przekąski na lato: antipasti z papryczek i sera feta

Składniki:

  • ok. 15 słodkich papryczek pomidorowych
  • kostka sera feta
  • kostka sera białego
  • sól, pieprz
  • kilka ząbków czosnku
  • zioła (ulubione np. zioła prowansalskie, tymianek, bazylia)
  • ok. 400 ml oliwy lub oleju

Sposób przygotowania: Papryczki delikatnie oczyszczamy z gniazd nasiennych i wrzucamy do gotującej się wody na ok. 5 minut, następnie wyjmujemy i polewamy zimną wodą. Odstawiamy do wystygnięcia. Dokładnie łączymy oba rodzaje sera, czosnek (przeciśnięty przez praskę) i zioła. Tak powstałym farszem napełniamy papryczki i układamy je w słoiku. Pomiędzy papryki wkładamy dodatkowo ząbki czosnku i zioła. Olej mieszamy z oliwą i mocno podgrzewamy. Gorącą oliwą zalewamy papryczki. Zakręcamy szczelnie słoiki i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka dni.

>>Poznaj również 3 przepisy na przekąski na kinderparty. Dzieci będą zachwycone!>>

Przekąski na lato: awokado z pomidorem

Składniki:

  • 1 dojrzałe i miękkie awokado
  • 1 mały pomidor
  • garść pokrojonej dymki
  • sól
  • 2-3 szczypty pieprzu mielonego CYKORIA
  • szczypta papryki chili CYKORIA
  • kilka kulek pieprzu ziarnistego CYKORIA
  • oliwa z oliwek
  • do ozdoby: kilka małych listków rzodkiewki, rukoli, tymianku, świeże kiełki itp.

Sposób przygotowania: Awokado i pomidor parzymy wrzątkiem. Z pomidora ściągamy skórę, wydrążamy pestki, resztę warzywa kroimy w kosteczkę. Na środku talerza układamy listki rzodkiewki, pokrojoną dymkę, kiełki i inne, ulubione dodatki. Awokado kroimy na dwie części, wyciągamy z niego pestkę i kładziemy na talerz z dodatkami. Na środek każdej połówki awokado wykładamy pomidora. Całość polewamy oliwą, a następnie doprawiamy pieprzem, solą oraz papryką chili i posypujemy dodatkowo kulkami pieprzu.

Przekąski na lato: crostini z łososiem

Składniki:

  • bagietka lub ciabatta
  • olej rzepakowy marki Quicker
  • kremowy serek 170 g
  • wędzony łosoś – kilka plastrów (wedle uznania)
  • posiekana natka pietruszki lub szczypiorek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania: Pieczywo skraplamy olejem rzepakowym marki Quicker i pieczemy w piekarniku na złoty kolor. Wędzonego łososia kroimy w małe kostki. Na podgrzane kanapki nakładamy mała porcję kremowego serka, a następnie na wierzch układamy kawałki łososia. Całość doprawiamy delikatnie solą, pieprzem i dekorujemy pietruszką lub szczypiorkiem.

>>Przeczytaj również, dlaczego warto jeść 5 porcji owoców i warzyw dziennie!>>

Przekąski na lato: placuszki z kaszy gryczanej

Składniki:

  • woreczek kaszy gryczanej
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 2 łyżki otrąb pszennych
  • jajko
  • 2 łyżki koperku
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania: Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu, wystudź. W misce wymieszaj kaszę, jajko, posiekany koperek, otręby i ser. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Powstałą masę wykładaj łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem rzepakowym i smaż po trzy minuty z każdej strony. Placuszki można podawać z wędzonym łososiem, jogurtem naturalnym, warzywami lub owocami.

>>Dowiedz się również, co warto jeść w ciąży!>>

Przekąski na lato: bananowo-zbożowe crunchy

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 0,75 szklanki płatków orkiszowych
  • 0,5 szklanki płatków kukurydzianych
  • 6 łyżek miodu
  • pół szklanki suszonych bananów
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej

Sposób przygotowania: Płatki owsiane i 0,5 szklanki płatków orkiszowych wsyp na teflonową lub ceramiczną patelnię i praż na małym ogniu aż lekko się zrumienią. Ćwierć szklanki płatków orkiszowych zmiksuj w blenderze na miałko. Następnie na patelnię dodaj miód i podgrzewaj aż  ten zacznie karmelizować i spajać wszystkie składniki. Wsyp płatki kukurydziane, banany, skórkę pomarańczową i szybko wymieszaj.

Stygnące crunchy wyłóż na płaskie naczynie wyłożone papierem do pieczenia wysypane zmiksowanymi płatkami, a po ostudzeniu połam w dłoniach na małe kawałki. Wspaniale smakuje z jogurtem naturalnym lub dowolnym mlekiem. Dzięki obfitości złożonych węglowodanów, błonnika i witamin tak przygotowane crunchy świetnie sprawdzą się w roli pierwszego śniadania, możesz je również z powodzeniem spakować dziecku na wycieczkę jako zdrową i pożywną przekąskę.

Smacznego!

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE

NOWY NUMER

POBIERZ PORADNIK! Darmowy poradnik, z którego dowiesz się, jak zmienia się ciało kobiety w ciąży, jak rozwija się płód, kiedy wykonać ważne badania, jak przygotować się do porodu. Pobieram >

Pobieram
poradnik ciaza