Żywienie dziecka: dieta bezglutenowa czyli zasada 5 U

2012-05-30 16:07 Katarzyna Hubicz
Żywienie dziecka: dieta bezglutenowa czyli zasada 5 U
Autor: _photos.com|photos.com Żywienie dziecka: dieta bezglutenowa czyli zasada 5 U

Dieta bezglutenowa to wyzwanie, któremu musi sprostać mama dziecka chorego na celiakię albo mającego nietolerancję glutenu z powodu alergii. Jak powinna wyglądać dieta bezglutenowa dla dziecka, jakie produkty bezglutenowe podawać, a czego trzeba unikać?

Żywienie dziecka zgodnie z zasadami diety bezglutenowej wymaga od rodziców sporej wiedzy. Przede wszystkim zdrowa dieta bezglutenowa dla dziecka powinna być dopasowana do wieku, musi też zaspokajać wszystkie potrzeby rosnącego organizmu.

Problem jednak w tym, że mieszanki mąk bezglutenowych zawierają wielokrotnie mniej białka i witamin (głównie z grupy B), a także niektórych składników mineralnych, zwłaszcza magnezu, żelaza i cynku, niż mąka pszenna i żytnia. Ważne więc, by dietę wzbogacić o orzechy, ziarna i kasze (gryczana, jaglana), niełuskany ryż, soję, pestki słonecznika czy sezam. Trzeba też pamiętać, że jest to dieta niskobłonnikowa, więc dziecko może mieć zaparcia. Pomoże zwiększenie porcji warzyw i owoców albo przecieranych soków.

Dieta bezglutenowa dla dziecka wg zasady 5 U

W planowaniu jadłospisu warto też wykorzystywać zasadę pięciu U opracowaną przez prof. Stanisława Bergera

  • dieta bezglutenowa musi być UROZMAICONA – w każdym posiłku należy spożywać produkty ze wszystkich grup żywnościowych
  • dieta bezglutenowa powinna być też UMIARKOWANA, czego wyznacznikiem jest prawidłowa masa ciała;
  • dieta bezglutenowa powinna być UREGULOWANA – trzeba się starać, by liczba i częstotliwość posiłków w ciągu dnia była w miarę stała
  • w diecie bezglutenowej UNIKAMY nadmiaru soli, cukru oraz tłuszczu
  • dziecko na diecie bezglutenowej powinno również UPRAWIAĆ sport albo codziennie spacerować, bo wszelki ruch korzystnie wpływa na perystaltykę jelit.

Zobacz także:

Gdzie kupować produkty bezglutenowe? Pod jaką nazwą występuje gluten?

Alergia na gluten: objawy uczulenia na gluten i leczenie

Nietolerancja glutenu: celiakia czy alergia? Objawy, dieta i badania

Jedzenie bezglutonowe w oddzielnym miejscu

By nie doszło do zanieczyszczenia glutenem dań albo produktów przeznaczonych dla dziecka, najlepiej trzymać je w osobnej szafce i przygotowywać z użyciem naczyń przeznaczonych tylko do tego celu.

Dla swojej wygody i bezpieczeństwa dziecka warto rozważyć całkowitą rezygnację z mąki pszennej i żytniej, zastępując ją mąką bezglutenową. Potrawy bezglutenowe i glutenowe (dla reszty domowników) przygotowujemy osobno, dla bezpieczeństwa najpierw gotując danie bez glutenu.

Dania bezglutenowe dla dzieci

Rodzicom najtrudniejsze wydaje się komponowanie jadłospisu i przygotowywanie posiłków. Bezglutenowa mama powinna codziennie szykować dla dziecka pięć posiłków zawierających:

  • 5 porcji bezglutenowych produktów zbożowych,
  • 3–5 porcji warzyw i owoców,
  • 3–4 porcje produktów mlecznych,
  • 2 porcje tłuszczu.

Trudniej jest zadbać o to, by potrawy były urozmaicone i smaczne. Można eksperymentować, warto jednak skorzystać z przepisów zamieszczanych na specjalistycznych stronach internetowych (www.celiakia.pl, www.kuchniabezglutenowa.pl).

Warto wiedzieć, że konieczność stosowania diety bezglutenowej  nie wyklucza wizyt w restauracjach – szukaj lokali oznaczonych logo „Menu bez glutenu”. Ich adresy można znaleźć na www.menubezglutenu.pl.

Polecamy wideo: Zdrowa dieta dziecka - podpowiada pediatra lek. med. Aneta Górska-Kot

miesięcznik "Zdrowie"

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

DLA CIEBIE ZA DARMO! Szykujesz się do porodu? Chcesz wiedzieć co cię czeka, jak sobie radzić? Co może Ci pomóc? Koniecznie pobierz nasz specjalny poradnik, stworzony przez ekspertów!

Czytaj więcej
Porodówka - przewodnik dla rodzącej mamy, okładka
KOMENTARZE