Żywienie dziecka: dieta bezglutenowa czyli zasada 5 U

2012-05-30 16:07 Katarzyna Hubicz
Żywienie dziecka: dieta bezglutenowa czyli zasada 5 U
Autor: _photos.com|photos.com Żywienie dziecka: dieta bezglutenowa czyli zasada 5 U

Dieta bezglutenowa to wyzwanie, któremu musi sprostać mama dziecka chorego na celiakię albo mającego nietolerancję glutenu z powodu alergii. Jak powinna wyglądać dieta bezglutenowa dla dziecka, jakie produkty bezglutenowe podawać, a czego trzeba unikać?

Żywienie dziecka zgodnie z zasadami diety bezglutenowej wymaga od rodziców sporej wiedzy. Przede wszystkim zdrowa dieta bezglutenowa dla dziecka powinna być dopasowana do wieku, musi też zaspokajać wszystkie potrzeby rosnącego organizmu.

Problem jednak w tym, że mieszanki mąk bezglutenowych zawierają wielokrotnie mniej białka i witamin (głównie z grupy B), a także niektórych składników mineralnych, zwłaszcza magnezu, żelaza i cynku, niż mąka pszenna i żytnia. Ważne więc, by dietę wzbogacić o orzechy, ziarna i kasze (gryczana, jaglana), niełuskany ryż, soję, pestki słonecznika czy sezam. Trzeba też pamiętać, że jest to dieta niskobłonnikowa, więc dziecko może mieć zaparcia. Pomoże zwiększenie porcji warzyw i owoców albo przecieranych soków.

Dieta bezglutenowa dla dziecka wg zasady 5 U

W planowaniu jadłospisu warto też wykorzystywać zasadę pięciu U opracowaną przez prof. Stanisława Bergera

  • dieta bezglutenowa musi być UROZMAICONA – w każdym posiłku należy spożywać produkty ze wszystkich grup żywnościowych
  • dieta bezglutenowa powinna być też UMIARKOWANA, czego wyznacznikiem jest prawidłowa masa ciała;
  • dieta bezglutenowa powinna być UREGULOWANA – trzeba się starać, by liczba i częstotliwość posiłków w ciągu dnia była w miarę stała
  • w diecie bezglutenowej UNIKAMY nadmiaru soli, cukru oraz tłuszczu
  • dziecko na diecie bezglutenowej powinno również UPRAWIAĆ sport albo codziennie spacerować, bo wszelki ruch korzystnie wpływa na perystaltykę jelit.

Zobacz także:

Gdzie kupować produkty bezglutenowe? Pod jaką nazwą występuje gluten?

Alergia na gluten: objawy uczulenia na gluten i leczenie

Nietolerancja glutenu: celiakia czy alergia? Objawy, dieta i badania

Jedzenie bezglutonowe w oddzielnym miejscu

By nie doszło do zanieczyszczenia glutenem dań albo produktów przeznaczonych dla dziecka, najlepiej trzymać je w osobnej szafce i przygotowywać z użyciem naczyń przeznaczonych tylko do tego celu.

Dla swojej wygody i bezpieczeństwa dziecka warto rozważyć całkowitą rezygnację z mąki pszennej i żytniej, zastępując ją mąką bezglutenową. Potrawy bezglutenowe i glutenowe (dla reszty domowników) przygotowujemy osobno, dla bezpieczeństwa najpierw gotując danie bez glutenu.

Dania bezglutenowe dla dzieci

Rodzicom najtrudniejsze wydaje się komponowanie jadłospisu i przygotowywanie posiłków. Bezglutenowa mama powinna codziennie szykować dla dziecka pięć posiłków zawierających:

  • 5 porcji bezglutenowych produktów zbożowych,
  • 3–5 porcji warzyw i owoców,
  • 3–4 porcje produktów mlecznych,
  • 2 porcje tłuszczu.

Trudniej jest zadbać o to, by potrawy były urozmaicone i smaczne. Można eksperymentować, warto jednak skorzystać z przepisów zamieszczanych na specjalistycznych stronach internetowych (www.celiakia.pl, www.kuchniabezglutenowa.pl).

Warto wiedzieć, że konieczność stosowania diety bezglutenowej  nie wyklucza wizyt w restauracjach – szukaj lokali oznaczonych logo „Menu bez glutenu”. Ich adresy można znaleźć na www.menubezglutenu.pl.

Polecamy wideo: Zdrowa dieta dziecka - podpowiada pediatra lek. med. Aneta Górska-Kot

miesięcznik "Zdrowie"

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W nowym M jak Mama o tym, jaki wpływ na zdrowie mamy i dziecka ma cesarskie cięcie oraz jakie jest ryzyko ciąży po 40. roku życia. Przeczytaj również, jak wybrać najlepsze krzesełko do karmienia i jak skompletować eko-wyprawkę

Kup dostęp od 2,50 zł
okładka 10/19
KOMENTARZE