Jak odkwasić organizm? Co to odkwaszanie i dieta odkwaszająca?

2014-05-08 16:37 Katarzyna Stańczyk
Sałatka
Autor: Thinkstock|thinkstockphotos.com

Dlaczego odkwaszanie organizmu jest takie ważne? Na czym polega dieta odkwaszająca? Jakie produkty przy niej jeść? W artykule wyjaśnimy Ci, co powoduje zakwaszenie organizu i czym to grozi. Pokażemy metody, jak odkwasić organizm dzięki prawidłowej diecie.

Dlaczego zakwaszenie organizmu jest takie groźne?

Zakwaszenie organizmu jest groźne dla zdrowia, może bowiem powodować uszkodzenia narządów lub doprowadzić do ich całkowitego zniszczenia.

Przyczynia się do problemów z trawieniem, wywołuje schorzenia układu pokarmowego, negatywnie działa na układ naczyniowy i stawowy, może powodować nadciśnienie, migreny, bóle kości i stawów. Wpływa również na wygląd zewnętrzny - wypadające włosy, trądzik, kruche paznokcie, cellulit to również efekt zakwaszenia organizmu!

Odkwaszenie organizmu jest więc bardzo istotną sprawą. Żeby to zrobić, trzeba przeanalizować swoją dietę i wprowadzić zasadnicze zmiany w żywieniu. Jak do tego podejść i od czego w ogóle zacząć?

>> Jak zakwasić organizm?

Jak odkwasić organizm?

Odkwaszenie organizmu polega na wprowadzeniu do diety produktów alkaizujących, czyli zasadowych, które zneutralizują nadmiar kwasów. Nie przerażaj się jednak, że nie wiesz, co to za produkty i na pewno sobie z tym nie poradzisz - odkwaszenie organizmu nie jest żadną filozofią.

Zmianę odżywiania rozpocznij od dokładnej analizy. Weź do ręki długopis i zapisz na kartce potrawy, które jadasz najczęściej. Jeśli podstawę twojej diety stanowią produkty silnie zakwaszające, np. mięso, wędliny, ser żółty, jajka, dżemy, ryż, słodycze, kawa, czarna herbata - jest prawie pewne, że masz zakwaszony organizm. Musisz go więc odkwasić.

Zastanów się również, jak często sięgasz po warzywa, owoce, kiełki, zdrowe soki i kasze. Jeśli rzadko, to od tego zacznij zmiany - wszystkie wymienione produkty są podstawą odkwaszania organizmu!

Jakie produkty powinna zawierać dieta odkwaszająca organizm?

Częściowo już napisałam, przejdźmy jednak do konkretów. Nie można przecież jeść samej sałaty i kiełków - nie dość, że na takiej diecie nikt nie wytrzyma, to jeszcze ona z pewnością nie odkwasi organizmu. Można za to wykorzystać warzywa do przygotowywania pysznych koktajli!

Jeśli masz w domu blender i go nie używasz, to zwyczajnie grzeszysz. Wystarczy zblendować natkę pietruszki, jedno jabłko, szklankę wody lub mleka, dodać trochę soku z cytryny i odrobinę płatków owsianych, żeby mieć prawdziwą bombę odżywczą! Taki koktajl wzmocni kondycję włosów i skóry głowy, rozświetli cerę i zapobiegnie łamaniu się paznokci. I oczywiście odkwasi organizm.

Warzywa - podstawa przepisów w diecie odkwaszającej

W internecie znajdziesz mnóstwo przepisów na odżywcze koktajle. Ich podstawą zwykle jest warzywo zielone (rozmaite sałaty, szpinak, rukola itp.), mleko/jogurt naturalny/woda oraz dowolne owoce i dodatki (płatki owsiane, siemię lniane, pestki dyni, słonecznika). Przygotowywanie jest naprawdę niesamowicie proste, a korzyści - olbrzymie.

Oczywiście, koktajle warzywne to nie jedyny sposób na odkwaszenie organizmu. Jedz dużo owoców (głównie grejfrutów i orzechów) i przekonaj się do zielonych warzyw: sałaty, brokułów, szpinaku, selera naciowego, szparagów, cukinii, cykorii, ogórka, natki pietruszki, koperku. Jedz ich tak dużo jak tylko zdołasz, a żeby Ci się nie znudziły, nieustannie eksperymentuj w kuchni.

Przykładowe menu w diecie odkwaszającej organizm:

Śniadanie: Kasza jaglana z suszonymi owocami

II śniadanie: Koktajl mleczno-owocowy

Obiad: Kasza gryczana z pieczonymi warzywami (marchwią, selerem, papryką, cukinią, pomidorem)

Podwieczorek: Zielony koktajl warzywny

Kolacja: Sałata z pomidorkami koktajlowymi, rzodkiewką, oliwą z oliwek i serkiem feta

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W magazynie Dziecko Zakupy i My: ponad 200 polecanych produktów dla mamy, dziecka i kobiet w ciąży, a także inspiracje i porady dla całej rodziny! Sprawdź, jak zadbać o najbliższych – czytaj już za 3 zł!

Sprawdź
Dziecko zakupy i my
KOMENTARZE
Mewka
|

Takie pytanie czysto techniczne, które nurtuje mnie od dawna: Jeśli spożywam pokarmy zakwaszające, to co, jak i dlaczego ulega zakwaszeniu? Bo mówi się o zakwaszonym organizmie, ale co konkretnie staje się zakwaszone - kości, skóra, mięśnie, jakieś narządy? Bo co do krwi to wiadomo, że nigdy nie może być kwaśna, a sok żołądkowy kwaśny musi być zawsze.

Dorcia39
|

Polecam wszystkim się odkwaszać chlorofilem roślinnym. Jeszcze kilka miesięcy temu mieliłam sobie sama warzywa w sokowirówce, mając dostęp do warzyw "nie pryskanych" Niestety rolnik od którego kupowałam różne warzywka zaprzestał produkcji z powodu wyjazdu za granicę i od pewnego czasu piję chlorofil roślinny w płynie. Zachęcam, aby zobaczyć krew zakwaszoną i zdrową, czyli badanie żywej kropli krwi pod mikroskopem: http://synergypoland.pl/chl...