Smak orientu, czyli 4 przyprawy rozgrzewające idealne na zimę

2014-12-09 10:05
Potrawy świąteczne, przyprawy
Autor: thinkstockphotos.com Zimą używaj często cynamonu, kardamonu i imbiru.

Kiedy nadchodzi zima, poszukujemy sposobów na rozgrzanie ciała  i poprawę nastroju. Jednym z najprostszych sposobów na poradzenie sobie z zimowym chłodem jest wykorzystywanie smaków orientu, czyli przypraw orientalnych, które swoim egzotycznym smakiem i aromatem ocieplą zimową aurę. Zobaczcie jakich!

Na początek cynamon, który nie tylko wspaniale smakuje, uszlachetniając  potrawę, ale również wpływa odprężająco i kojąco na układ nerwowy. Najlepiej jest kupować cynamon w formie laski, czyli ususzonej, zwiniętej kory, ponieważ podobnie jak inne przyprawy w proszku, szybko traci swój smak. Cynamon powinien być przechowywany z dala od światła, w szczelnym pojemniku i utłuczony w moździerzu lub starty na tarce bezpośrednio przed przyprawieniem nim dania. Jego głęboki, korzenny aromat i słodko-gorzki smak świetnie pasuje do szarlotki, piernika, korzennych ciasteczek, deserów czy rozgrzewających napojów, jak kawa i herbata. Napoje można aromatyzować, wrzucając do szklanki z gorącym naparem całą laskę cynamonu.

>> Dania z kasz idealne na jesień i zimę? >>

Smak orientu: postaw na imbir

Kolejną przyprawą, którą warto mieć w kuchni podczas zimowej zawieruchy, jest imbir. Imbir jest dostępny w postaci sproszkowanej lub w formie świeżego korzenia. Coraz popularniejsze surowe kłącza mają ostry smak oraz słodki, cytrusowy aromat. Doskonale pasują do dań kuchni azjatyckiej i orientalnej, sałatek, dipów i marynat.

Suszony imbir cechuje się przyjemnym korzennym aromatem i świetnie sprawdza się jako składnik marynat czy przyprawa do piernika. Świetnie aromatyzuje i zaostrza również smak napojów, takich jak piwo czy herbata. Co szczególnie ważne podczas zimowej aury, imbir ma działanie rozgrzewające i napotne.

Smak orientu: zaprzyjaźnij się z kardamonem

Kolejnym panaceum na zimowe chłody jest kardamon powszechnie uznawany za jedną z najcenniejszych przypraw. Żeby nie stracić nic z cennego aromatu tej niezwykłej przyprawy, należy kupować ją w ziarenkach i dopiero bezpośrednio przed użyciem wyłuskiwać i utłuc w moździerzu. Ze względu na mocny korzenny aromat z intensywną świeżą, cytrynową nutą , kardamonu lepiej używać w niewielkich ilościach. Przyprawa ta doskonale pasuje do wszelkich mięs i grzańców, wzbogaca smak korzennych ciast i co istotne zimą - ma właściwości rozgrzewające.

>> Jakimi przyprawami zastąpisz sól w diecie? >>

Smak orientu: poznaj anyż, doskonały dodatek do mięs i pieczywa

Słodki i pachnący anyż
 w smaku zbliżony jest do kopru włoskiego z wyczuwalną nutą lukrecji. Nasiona anyżu najlepiej kupować w całości i trzymać w szczelnym pojemniku z dala od światła, w przeciwnym razie szybko zwietrzeje. Bezpośrednio przed przyprawieniem najlepiej dokładnie utłuc je w moździerzu. Możesz z powodzeniem przyprawiać nim ciasta, pieczywo i słodycze domowej roboty jak również potrawy mięsne, kompoty z suszu czy poncze. Złagodzisz nim również męczący kaszel przy przeziębieniu i grypie.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Nasi Partnerzy polecają

NOWY NUMER

POBIERZ PORADNIK! Darmowy poradnik, z którego dowiesz się, jak zmienia się ciało kobiety w ciąży, jak rozwija się płód, kiedy wykonać ważne badania, jak przygotować się do porodu. Pobieram >

Pobieram
poradnik ciaza