- Badanie naukowców sugeruje, że codzienne jedzenie mango może poprawić kontrolę poziomu cukru
- Naturalne cukry w owocach w towarzystwie błonnika działają inaczej niż cukier dodany
- Polscy diabetolodzy alarmują, że nawet 5 milionów osób w kraju może mieć stan przedcukrzycowy nie wiedząc o tym
- Połączenie owoców z jogurtem lub orzechami to prosty sposób na spowolnienie wchłaniania cukru
- Badania wskazują, że świeże mango znacznie lepiej wpływa na poziom cukru niż jego suszony odpowiednik
Czy słodki owoc może poprawić poziom cukru? Zaskakująca rola mango w diecie
Kiedy słyszymy o ryzyku cukrzycy, nasza pierwsza myśl często krąży wokół ograniczenia cukru. Intuicyjnie odstawiamy słodkie owoce, obawiając się, że mogą pogorszyć sytuację. Jednak najnowsze doniesienia ze świata nauki pokazują, że to podejście może być zbyt uproszczone. Badanie przeprowadzone przez naukowców z George Mason University, którego wyniki opublikowano w czasopiśmie „Foods”, rzuca nowe światło na rolę mango w diecie osób ze stanem przedcukrzycowym (czyli sytuacją, gdy poziom cukru we krwi jest podwyższony, ale jeszcze nie na tyle, by zdiagnozować cukrzycę).
Przez sześć miesięcy uczestnicy badania ze stanem przedcukrzycowym codziennie jedli jedno świeże mango. Okazało się, że przyniosło im to więcej korzyści dla organizmu niż spożywanie niskokalorycznego batona zbożowego o znacznie niższej zawartości cukru. Osoby z grupy jedzącej mango miały lepszą kontrolę poziomu cukru we krwi na czczo i poprawiła się u nich wrażliwość na insulinę (insulina to hormon, który działa jak klucz, wpuszczając cukier z krwi do komórek, by dać im energię; lepsza wrażliwość oznacza, że ten klucz działa sprawniej). Co więcej, zaobserwowano u nich korzystne zmiany w składzie ciała.
Jak podkreśla jedna z autorek badania, dr Raedeh Basiri, kluczowe jest to, że „nie chodzi tylko o zawartość cukru, ale o cały kontekst żywieniowy”. Naturalne cukry w owocach występują w towarzystwie błonnika, witamin i innych cennych składników. To właśnie one sprawiają, że organizm inaczej je przetwarza w porównaniu do cukrów dodanych w przetworzonych produktach, które mogą zwiększać ryzyko problemów zdrowotnych.
Nawet 5 milionów Polaków może mieć stan przedcukrzycowy. Kto powinien się zbadać?
Stan przedcukrzycowy można potraktować jako ważny sygnał ostrzegawczy od naszego organizmu, który mówi: „Uwaga, poziom cukru jest za wysoki. To ostatni dzwonek, by wprowadzić zmiany w stylu życia i uniknąć rozwoju cukrzycy typu 2”. Skala tego zjawiska na świecie jest ogromna. Według danych z atlasu Międzynarodowej Federacji Diabetologicznej (International Diabetes Federation), które przytoczono w czasopiśmie „Diabetes Care”, setki milionów dorosłych na całym świecie zmaga się z upośledzoną tolerancją glukozy (co oznacza, że ich organizm ma trudności z przetwarzaniem cukru po posiłku).
A jak sytuacja wygląda w Polsce? Niestety, równie poważnie. Jak informuje prof. Irina Kowalska z Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, ze stanem przedcukrzycowym może zmagać się nawet 5 milionów osób w naszym kraju, a wiele z nich nie jest tego świadomych. Wyniki badania przeprowadzonego w Białymstoku okazały się szczególnie niepokojące, ponieważ stan przedcukrzycowy wykryto tam aż u 40 proc. badanych. Dlatego eksperci z Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego zalecają, aby każda osoba po 45. roku życia regularnie, co trzy lata, wykonywała badania przesiewowe w kierunku cukrzycy. To prosty krok, który pozwala wcześnie zareagować.
Polecany artykuł:
Jak jeść owoce przy problemach z cukrem? Prosty trik, który zalecają dietetycy
Sekret korzystnego wpływu mango na zdrowie tkwi w jego niezwykłym składzie. Jak wskazują publikacje naukowe, w tym przegląd dostępny w ogólnodostępnej medycznej bazie PubMed Central (PMC), mango jest skarbnicą polifenoli i karotenoidów. Te skomplikowanie brzmiące nazwy to po prostu naturalne związki roślinne, które działają w naszym ciele jak przeciwutleniacze (czyli tarcza ochronna dla naszych komórek, zabezpieczająca je przed uszkodzeniami). Co ciekawe, inne badanie, również dostępne w bazie PMC, pokazało, że świeże mango znacznie lepiej obniżało poziom cukru po posiłku niż jego suszony odpowiednik.
Zarówno światowe, jak i polskie zalecenia żywieniowe coraz częściej podkreślają, że nie warto całkowicie eliminować owoców z diety, nawet przy problemach z poziomem cukru. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) rekomenduje spożywanie co najmniej 400 gramów warzyw i owoców dziennie. Również eksperci z naszego Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej (NCEZ) uspokajają, że owoce takie jak mango mogą znaleźć się w jadłospisie. Kluczem jest umiar oraz sprytne łączenie ich z produktami bogatymi w białko lub zdrowe tłuszcze, jak jogurt naturalny czy orzechy. Taki dodatek spowalnia wchłanianie cukru, pomagając utrzymać jego stabilny poziom we krwi.
