Co jeść na zaparcia? Z jakich produktów zrezygnować, a które wprowadzić na stałe do menu?

2019-12-20 13:48 Anna Ptaszyńska
Co jeść na zaparcia?
Autor: Getty Images

Masz problemy z wypróżnieniem? Prawdopodobnie przyczyną jest siedzący tryb życia i nieodpowiednia dieta. Zanim sięgniesz po środki przeczyszczające, spróbuj metod bardziej naturalnych: postaraj się mieć na co dzień więcej ruchu i zmień nawyki żywieniowe.

Najlepszym sposobem pozbycia się zaparć jest stosowanie diety zawierającej odpowiednie ilości błonnika pokarmowego, a także obfitującej w płyny. Błonnik to niestrawny składnik, pochodzący z produktów roślinnych. Jego źródłem są kasze, pieczywo pełnoziarniste, niełuskany ryż, płatki owsiane, otręby, a przede wszystkim warzywa i owoce. Wystarczy więc zmodyfikować odpowiednio menu w kierunku diety bogatoresztkowej. Co jeść, a czego unikać, by w codziennym jadłospisie nie brakowało błonnika?

  • Zamiast chrupiących białych bułeczek i zwykłego chleba jadaj pieczywo z grubego przemiału, czyli razowe, i pieczywo z dodatkiem ziaren.

  • Jedz w każdym posiłku porcje warzyw i owoców.

  • Zamień biały ryż na ryż brązowy (niełuskany), a zwykły makaron na makaron razowy

  • Przynajmniej dwa razy w tygodniu jedz do obiadu kasze zamiast ziemniaków.

  • Zamiast słodkości jedz orzechy, migdały i owoce.

  • Spośród owoców wybieraj jeżyny, maliny, porzeczki, agrest, śliwki (także suszone), gruszki, jabłka, morele i brzoskwinie.

  • Jabłka i gruszki jedz razem ze skórką (dokładnie umyte).

  • Częściej sięgaj po warzywa strączkowe – są świetnym źródłem błonnika. Zdecydowanie „rozluźniająco” działają także świeża i kiszona kapusta oraz buraczki.

  • Do jogurtów, sałatek i past dodawaj otręby.

Pożyteczne probiotyki

Włącz do diety biojogurty i mleko acidofilne. Są to produkty zawierające probiotyki. Probiotyki to żywe mikroorganizmy, które powodują m.in. że odpadowe produkty przemiany materii krócej przebywają w jelitach. Aby mogły działać skutecznie, produkty z probiotykami trzeba jadać regularnie.

Błonnik lubi pić

Zwiększając ilość błonnika, pamiętaj także o tym, by pić więcej płynów. Aby błonnik mógł pełnić swoją rolę „przepychacza”, trzeba go dobrze nasączyć – w przeciwnym wypadku może nawet zaostrzyć twój problem z zaparciami. Pij nawet do 2 litrów płynów na dobę. Najlepsza jest woda mineralna niegazowana, warto również sięgać po naturalne soki owocowe i warzywne, najlepiej świeżo wyciskane lub butelkowane jednodniowe.

Te produkty wyeliminuj, by uniknąć zaparć

Zredukuj do minimum potrawy tłuste i smażone. Tłuszcz wpływa niekorzystnie na czynność flory bakteryjnej jelita grubego, wskutek tego pojawiają się wzdęcia i zaparcia. Unikaj kakao i czekolady oraz potraw i produktów z ich udziałem. Dotyczy to zwłaszcza gorzkiej czekolady, która ma więcej niż 60 proc. kakao, przez co działa „zapierająco”.

źródło: www.mowimyjak.se.pl

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

DLA CIEBIE ZA DARMO! Szykujesz się do porodu? Chcesz wiedzieć co cię czeka, jak sobie radzić? Co może Ci pomóc? Koniecznie pobierz nasz specjalny poradnik, stworzony przez ekspertów!

Czytaj więcej
Porodówka - przewodnik dla rodzącej mamy, okładka
KOMENTARZE