Przewodnik po kaszkach dla niemowląt i dzieci

2013-03-27 14:22 Katarzyna Hubicz
Przewodnik po kaszkach dla dzieci
Autor: Getty images

Czy wiesz, jakie są rodzaje kaszek dla niemowląt? Kaszki dla dzieci dzielą się na wiele grup w zależności od składu i wymagań wiekowych. Wybór jest tak duży, że łatwo stracić orientację. Prezentujemy przewodnik po kaszkach dla niemowląt, który pomoże ci dokonać prawidłowego zakupu!

Rodzajów kaszek jest wiele. Najpopularniejsze z nich to: kaszki zbożowe zawierające gluten, bezglutenowe (kukurydziane, ryżowe), bezmleczne, z owocami, witaminizowane. Dzięki naszemu przewodnikowi po kaszkach dla niemowląt, zorientujesz się, co jest na rynku i jaką kaszkę wybrać dla twojego maluszka.

Receptury kaszek dla niemowląt opracowywane są przez dietetyków dziecięcych i pediatrów, tak by zawierały składniki niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka – między innymi błonnik, witaminy, żelazo, kultury bakterii probiotycznych.

Kaszki dla niemowląt produkowane są ze zbóż – najczęściej ryżu, kukurydzy albo pszenicy. Zboża te poddawane są skomplikowanym procesom, m.in. hydrolizie enzymatycznej, dzięki której węglowodany są lepiej przyswajalne przez organizm niemowlaka.

Na sklepowych półkach jest ich wiele. Jakie rodzaje kaszek można kupić i czym się od siebie różnią?

Mleczne i bezmleczne kaszki dla niemowląt

Kaszki dla dzieci dzielą się na gotowe i takie, które trzeba przygotować samodzielnie (tych jest zdecydowanie więcej). Na opakowaniu każdej kaszki znajduje się informacja, od jakiego wieku można podać ją maluszkowi.

Ale oprócz tego jest na niej kilka innych określeń, według których dzieli się kaszki na grupy. Podział podstawowy to podział na kaszki bezmleczne i mleczne.

Kaszki bezmleczne nie zawierają laktozy i białka mleka krowiego – są więc odpowiednie również dla dzieci, które źle reagują na te substancje. By je przygotować, wystarczy dodać zalecaną przez producenta ilość mleka modyfikowanego albo – w przypadku alergików – wody lub preparatu mlekozastępczego.

Kaszki mleczne mają już w swoim składzie mleko modyfikowane (odpowiednie, jak deklarują producenci, dla dzieci w wieku od końca 4. miesiąca do 36. miesiąca życia). Ze względu na to, że zawierają białko mleka krowiego, lepiej podawać je tylko tym dzieciom, które nie mają alergii ani nie są nią zagrożone (z uwagi na to, że np. któryś z rodziców ma alergię).

Czytaj: Rozszerzanie diety niemowlaka: co może jeść dziecko w 4. miesiącu, a co w kolejnych miesiącach życia

Kaszki dla dzieci z dodatkami

Obie grupy kaszek – mleczne i bezmleczne – można podzielić jeszcze według rodzajów zbóż, z jakich zostały zrobione. W sklepach znajdziemy więc i mleczne, i bezmleczne kaszki ryżowe, pszenne, gryczane, owsiane czy kukurydziane.

Niekiedy w kaszce jest tylko jeden rodzaj zboża, czasem jednak producenci łączą ich ze sobą więcej, tworząc np. kaszki ryżowo-kukurydziane, wielozbożowe albo owsiano-pszenne. Są kaszki dla niemowląt w czystej postaci (to znaczy tylko zbożowe), są też takie, które producenci wzbogacają różnymi dodatkowymi składnikami, które poprawiają smak produktu.

Niekiedy są to sproszkowane owoce z dodatkiem aromatu owocowego, czasem suszone i drobno zmielone płatki owocowe (widoczne w gotowej kaszce jako ciemniejsze drobinki).

Są też kaszki z dodatkiem soku owocowego (jest on zagęszczony, a następnie sproszkowany – pełnię smaku uzyskuje po przygotowaniu kaszki), a także z jogurtem.

Nie przejmuj się, jeśli kaszki czasem mają smak owoców, których zgodnie z kalendarzem rozszerzania diety dziecku jeszcze się nie daje (przykładowo dla niemowląt po 4. miesiącu przeznaczone są kaszki o smaku owoców egzotycznych, tymczasem owoce te w naturalnej postaci wprowadza się do diety malca dopiero około 8. miesiąca życia).

Wiele kaszek wzbogacanych jest dodatkowo w witaminy (zwłaszcza z grupy B oraz witaminy A, D, E i K), a także niezbędny dla kości i zębów wapń czy żelazo biorące udział w procesie tworzenia komórek krwi.

Niektórzy producenci dodają do kaszek dla dzieci probiotyki – dobre bakterie  wspomagające funkcjonowanie naturalnej flory bakteryjnej i wspierające odporność, a także zapobiegające zatruciom pokarmowym – oraz prebiotyki, czyli oligosacharydy, które wspomagają rozwój probiotyków.

Czytaj: Menu dziecka czyli czego nie wolno jeść dziecku?

Cytrusy, banany i mango w diecie niemowlaka: kiedy można podawać dziecku owoce egzotyczne?

Warto wiedzieć

Kiedy podać dziecku kaszkę po raz pierwszy?

Pierwszą kaszkę dla niemowląt (jako osobny posiłek) malec karmiony piersią może otrzymać w 6.–7. miesiącu życia, a karmiony mlekiem modyfikowanym w 4. miesiącu życia.

Warto zadbać, by we właściwym czasie pojawiła się ona w dziecięcej diecie, bo może być zarówno samodzielnym posiłkiem, jak i cennym uzupełnieniem przecierów owocowych albo mięsno-warzywnych.

Kaszki dla niemowląt: z glutenem lub bezglutenowe

Przyglądając się kaszkom dla niemowląt w sklepie, możesz zauważyć informację: „z glutenem” albo „nie zawiera glutenu”. Gluten zawierają kaszka manna, kuskus oraz niektóre kaszki dla niemowląt po 6. miesiącu życia. Bardzo ważne jest to, by sprawdzić, z jakim rodzajem kaszki mamy do czynienia.

Gluten to rodzaj białek roślinnych, które występują w pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie. należy go wprowadzać stopniowo, małymi porcjami do diety dziecka między 5 a 12 miesiącem życia.

Warto obserwować dziecko, ponieważ nietolerancja glutenu i celiakia zdarzają się dość często. Dlatego już w 6. miesiącu życia dziecka karmionego piersią (i w 5. miesiącu, jeśli karmisz mlekiem modyfikowanym) do jednego posiłku dziennie należy dodać porcję 2–3 g produktu zawierającego gluten, najlepiej kaszki z glutenem, mlecznej albo bezmlecznej. 

Porcję kaszki można dodać do 100 ml zupki, przecieru jarzynowego, zmieszać z mlekiem (modyfikowanym albo odciągniętym z piersi). Ten etap powinien trwać dwa miesiące, niezależnie od sposobu karmienia.

W tym czasie kaszkę z dodatkiem glutenu można podawać tylko raz dziennie (w ilości 2–3 g). Nie ma jednak przeszkód, by w tym samym dniu podawać maluszkowi również kaszkę bezglutenową, która może zastąpić jedną porcję mleka.

Czytaj: Nietolerancja glutenu: celiakia czy alergia? Objawy, dieta i badania

Jadłospis 6-miesięcznego dziecka - co i ile może jeść 6-miesięczne niemowlę

miesięcznik "M jak mama"

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

Czytaj e-wydanie cenie 1,00 zł i zyskaj dostęp do numerów archiwalnych! W nr 6/2020 "Zdrowia" m.in.: jak działają jelita, 10 pytań o wazektomię, uzależnienia a płeć, dłonie pod ochroną, ćwiczenia na smukłe nogi. "Zdrowie" to 76 stron rzetelnej wiedzy!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie  6/2020
KOMENTARZE
tesa246
|

synek miał alergię więc początkowo były kaszki bezmleczne ale ostatnio chciałam zaczać wprowadzać powoli to białko więc kupiłam caprime. póki co bez reakcji alergicznych, może faktycznie to mleko kozie jest dużo łagodniejsze

AleAleAleksandra
|

Artykuł dotyczy kaszek ale ja też polecam kasze jaglaną, owsiankę. z tego też można wyczarować dobry posiłek

Ryśka
|

Kupuje kaszki głownie bez oleju palmowego i maltodekstryny czyli holle caprima czary mamy

Kasiaaa
|

kaszka jaglana, owsianka + owoce, z kaszek bezmlecznych dobre są holle i czary mamy a z mlecznuych caprima. bez cukru

MAŁGORZATA JASIEŃCZUK
|

U nas świetnie się sprawdzają kaszki Caprima :-) są na bazie pełnego mleka koziego, bez oleju palmowego i maltodekstryny! Nie wywołują zaparć a dodatkowo są 4 wariantach do wyboru. Córce bardzo smakują :-)

Teresa
|

Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z kaszkami firmy Semper? Moja znajoma mieszkająca w Szwecji, która ma fioła na punkcie żywienia dzieci i przeczytała chyba cały internet i etykietki na wszystkich kaszkach, bardzo poleca mi te kaszki. Moja Ania za chwilę skończy 5 mcy i chcę jej wprowadzić kaszkę bez dodatku cukru. Rozważam też kaszki Holle, ale słyszałam (z dwóch niezależnych źródeł), że dzieci nie chcą ich jeść. Ktoś coś?