Dieta karmiącej mamy. Ogórki kiszone a karmienie piersią

2019-07-02 11:57

Podczas karmienia piersią nie można stosować diety eliminacyjnej, wykluczającej całe grupy produktów. Dieta matki karmiącej powinna być różnorodna. Co jednak z serami pleśniowymi i ogórkami kiszonymi? Co można jeść karmiąc piersią?

ogorki-kiszone-ser-plesniowy-czy-mozna-je-jesc-podczas-karmienia-piersia
Autor: _photos.com|photos.com Ser pleśniowy podczas karmienia nie szkodzi - ale uwaga, nie każdy!

Spis treści

  1. Ser pleśniowy a karmienie piersią
  2. Polecamy wideo: Nasz ekspert omawia zalety wynikające z karmienia piersią 

Podczas ciąży ogórki kiszone (a także kiszona kapusta) są bardzo polecanym elementem diety. Nie dość, że przywracają prawidłową florę bakteryjną w jelitach, poprawiają perystaltykę jelit i eliminują zgagę, to są bogate w witaminę C (bardziej niż świeże ogórki), E, K, zawierają też potas, wapń, magnez, cynk, fosfor. Wzmacniają odporność i mają mało kalorii. Dylemat ogórki kiszone a karmienie piersią, nie istniej. Mamy karmiące nie powinny unikać ogórków kiszonych w diecie karmiącej, bo są cennym składnikiem diety.

Przeczytaj również: Dieta karmiącej mamy: jadłospis na 5 dni

Ser pleśniowy a karmienie piersią

Podczas ciąży i karmienia piersią można bezpiecznie jeść sery pleśniowe z mleka pasteryzowanego (jeśli ser został wyprodukowany z mleka niepasteryzowanego, trzeba go poddać obróbce termicznej). Nie są co prawda tak zdrowe jak ogórki – są tłuste i ciężkostrawne – ale jeśli ciężarna lub karmiąca je lubi, od czasu do czasu może sobie pozwolić na kawałek. Niepasteryzowane – surowe mleko i jego przetwory, podobnie jak inne produkty odzwierzęce niepoddane obróbce termicznej (surowe jajka, mięso, wędliny dojrzewające) mogą zawierać niebezpieczne dla płodu i niemowlaka bakterie Listeria monocytogenes. W Polsce produkuje się sery pleśniowe z pasteryzowanego mleka, natomiast można kupić sery francuskie z niepasteryzowanego mleka. Zawsze czytaj informację na opakowaniu i rezygnuj z zakupu, gdy jest ona niepełna.

>> Jak badania genetyczne pomagają w kształtowaniu właściwych nawyków żywieniowych?

Dieta podczas karmienia piersią powinna być jak najbardziej zróżnicowana, a eliminowanie produktów „na wszelki wypadek” to duży błąd, który może spowodować niedobory składników u mamy lub dziecka. Powinnaś jeść również produkty często alergizujące (chyba, że sama masz na nie alergię), a wykreślać je z jadłospisu dopiero wtedy, gdy zaszkodzą dziecku. Oczywiście nie należy jeść żywności zwyczajnie niezdrowej (czyli bogatej w tłuszcz, cukier i sztuczne dodatki, a ubogiej w składniki odżywcze, takiej jak dania fast food, produkty wysoko przetworzone, słodycze, słone przekąski).

Polecamy wideo: Nasz ekspert omawia zalety wynikające z karmienia piersią 

Mjakmama24.pl