Słodkości dla całej rodziny: 6 przepisów od szefa Cukierni Miodowa

2016-05-24 17:34

Szukasz oryginalnych i pysznych przepisów na słodkości dla całej rodziny? Poznaj te autorstwa Adama Freusa, szefa warszawskiej Cukierni Miodowa!

cukiernia miodowa

i

Autor: materiały prasowe|_materialy_prasowe Słodkości dla całej rodziny stworzysz, wprowadzając do swojej kuchni odrobinę innowacji.

Spis treści

  1. Słodkości dla całej rodziny: trufle bananowe 
  2. Słodkości dla całej rodziny: trufle czekoladowe
  3. Słodkości dla całej rodziny: tarta waniliowa z owocami sezonowymi
  4. Słodkości dla całej rodziny: tarta czekoladowo-kawowa
  5. Słodkości dla całej rodziny: karmel kawowy
  6. Słodkości dla całej rodziny: genaż czekoladowy
  7. Słodkości dla całej rodziny: nutella cookie
  8. Słodkości dla całej rodziny: ciasto czekoladowe z prażynką (blaszka 30cm x40cm)
trufle czekoladowe

i

Autor: materiał archiwalny
trufle bananowe

i

Autor: materiał archiwalny
tarta owocwa

i

Autor: materiał archiwalny

Poniżej przedstawiamy pomysły na słodkości dla całej rodziny, którymi zaskoczysz swoich najbliższych. Desery łączą w sobie nowoczesność z tradycją, na pewno nie spotkasz ich na każdym polskim stole. Autorem przepisów jest Adam Freus, szef Cukierni Miodowa, mieszczącej się w Pałacu Prymasowskim w Warszawie.

Słodkości dla całej rodziny: trufle bananowe 

Przepis na okolo 25 sztuk

Składniki:

  • 300 g ścinek biszkoptu bananowego
  • 90 g białej czekolady
  • 20 ml likier bananowy
  • 3 g soli
  • 100 g orzechów laskowych
  • 60 g jogurt naturalny
  • 60 g puree bananowe

Sposób przygotowania:

Ścinki biszkoptu wymieszaj z likierem, orzechami i solą. Rozpuść czekoladę i jeszcze ciepłą połącz z jogurtem i puree bananowym, dodaj do reszty i dokładnie wymieszaj. Porcjuj masę za pomocą łyżki/gałkownicy do lodów i formuj z nich w dłoniach okrągłe trufle. Następnie przełóż i przechowuj je w lodówce.

Słodkości dla całej rodziny: trufle czekoladowe

Przepis na okolo 25 sztuk

Składniki:

  • 300 g ścinki Brownie
  • 90 g czekolady mlecznej
  • 35 ml likieru czekoladowego (polecam E. Wedel)
  • 2 g soli
  • 100 g posiekanych kawałków białej czekolady
  • 60 g serku Philadephia
  • 30 ml espresso

Sposób przygotowania:Ścinki biszkoptu wymieszaj z likierem, posiekaną czekoladą i solą. Rozpuść czekoladę i jeszcze ciepłą połącz z serkiem Philadephia i kawą, dodaj do reszty i dokładnie wymieszaj. Porcjuj masę za pomocą łyżki/gałkownicy do lodów i formuj z nich w dłoniach okrągłe trufle. Następnie przełóż i przechowuj je w lodówce.

Słodkości dla całej rodziny: tarta waniliowa z owocami sezonowymi

Przepis na okolo 10 tart

Składniki - spody:

  • 400 g mąki
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • 2 g soli
  • 1 duże jajko
  • ziarna z jednej laski wanili

Sposób przygotowania:

Składniki dokładnie wyrób. Następnie zafoliuj i zostaw w lodówce na co najmniej 4h. Wyjmij, rozwałkuj na formy o srednicy 10 cm i przełóż do lodówki. Ponakłuwaj wykałaczką/widelcem i piecz w 170 stopniach przez 10 min.

Składniki - krem waniliowy:

  • 300 ml mleka
  • laska wanili
  • skórka cytryny
  • 4 żółtka
  • 80 g cukru
  • 15 g maizeny
  • 80 g miękkiego masła

Sposób przygotowania:

Zagotuj mleko z wanilią i skórką cytryny. W międzyczasie utrzyj żółtka z cukrem i maizną i zalej jeszcze gorącym mlekiem. Przełóż wszystko na mały ogień i mieszaj rózgą do zagęszczenia. Zdejmij z ognia, mieszaj delikatnie co jakis czas, następnie po 15 min wmieszaj delikatnie masło. Przełóż wystudzony krem na tarty i schłodź.

Wykończenie

Na odpieczone spody z kremem ułóż swoje ulubione owoce sezonowe, następnie obsyp je delikatnie cukrem pudrem i udekoruj wedle uznania (np. posiekanymi pistacjami).

Słodkości dla całej rodziny: tarta czekoladowo-kawowa

Przepis na okolo 10 tart

Składniki - spody:

  • 400 g mąki
  • 30 g kakao
  • 70 g cukier puder
  • 1 duże jajko
  • 1 g mielonej kawy
  • 200 g masla

Sposób przygotowania:

Składniki dokładnie wyrób. Następnie zafoliuj i zostaw w lodówce na co najmniej 4 h. Wyjmij, rozwałkuj na formy o średnicy 10 cm i przełóż do lodówki. Ponakłuwaj wykałaczką/widelcem i piecz w 170 stopniach przez 10 min.

Słodkości dla całej rodziny: karmel kawowy

Składniki:

  • 130 g cukier
  • 100 g glukoza
  • 25 ml woda
  • 150 ml śmietana 30%
  • 60 g czekolady deserowej
  • 20 ml khalua

Sposób przygotowania:

Z cukru, glukozy i wody zrób karmel. Zalej cieplą ąmietaną 30%, zdejmij z ognia i dodaj czekoladę. Po wystudzeniu dodaj likier kawowy i wyłóż karmel na odpieczone spody. Przełóż do lodówki.

Słodkości dla całej rodziny: genaż czekoladowy

Składniki:

  • 150 ml śmietany 30%
  • 10 ziaren kawy
  • laska wanilii
  • 260 g czekolady białej

Sposób przygotowania:

Zagotuj śmietanę z ziarnami kawy i wanilią. Cedząc, zalej goracą śmietaną czekoladę. Dokładnie wymieszaj. Wyłóż na schłodzone spody z karmelem kawowym.Wykończenie:Udekoruj tarty w dowolny sposób - np. pokruszonymi ciastkami amaretti, ziarnem kakaowca czy wiórkami kokosowymi.

Przepis na około 20 sztuk

Składniki - ciasto:

  • 200 g miękkiego masła
  • 40 g nutelli
  • 100 g cukru kryształ
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 2 duże jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 3 g proszku do pieczenia
  • 100 g mielonych orzechów laskowych (można zastąpić mączką migdałową)
  • 2 g soli
  • 2 g cynamonu mielonego

Składniki - nadzienie:

  • 250 g nutelli
  • 40 ml mleka
  • 20 g syropu glukozowego
  • 1 białko

Dekoracja:

  • 110 g czekolady mlecznej
  • 20 g soli Maldon

Sposób przygotowania:

Wyrobić wszystkie skladniki na ciasto. Rozwałkować między pergaminem na grubość 4 mm i odstawić do lodówki na przynajmniej 2 h. Mleko podgrzać z syropem glukozowym i polaczyć z Nutellą, po ostudzeniu dodać jedno surowe białko. Wycinać z ciasta ringi szerokości 8 cm (ważne, by ich liczba byla parzysta). Na środek wyciętego ciasta nałożyć łyżeczką porcję nadzienia, przykryć drugim dyskiem z ciasta, delikatnie połączyć ze sobą brzegi dysków i przełożyć ciastka do lodówki na 1 h. Rozgrzać piec do 160 stopni, ciastka piec przez okolo 9-12 minut. Po wypieczeniu oblać nieregularnie rozpusczoną mleczną czekoladą i delikatnie obsypać solą Maldon.

Słodkości dla całej rodziny: ciasto czekoladowe z prażynką (blaszka 30cm x40cm)

Składniki - biszkopt:

  • 80 g miękkiego masła
  • 40 g cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 110 g mąki tortowej
  • 2 g proszku do pieczenia
  • 2 g soli
  • 5 białek
  • 150 g cukru

Sposób przygotowania:

Masło utrzeć z cukrem pudrem. W międzyczasie ubić białka z cukrem. Do utartego masła dodać żółtka, wcześniej rozpuszczoną czekoladę mleczną i dokładnie wymieszać. Przełożyć masę czekoladową do miski. Przesiać na nią mąkę, z proszkiem i solą i delikatnie wymieszać. Następnie dodać ubite białka za pomocą szpatuły cukiernicznej. Wyłozyć do blaszki wyłożonej pergaminem i piec w 170 stopniach przez 30 minut.

Składniki - poncz:

  • 100 ml syrop cukrowy 1:1
  • 100 ml likier z orzechów laskowych
  • 50 ml mleka

Składniki - prażynka:

  • 200 g feuilletine (prażynka)
  • 200 g czekolada mleczna
  • 200 g pasty pralione

Sposób przygotowania:

Rozpuścić czekoladę, zdjąć z kąpieli wodnej i dodać pastę pralinową. Po przestygnięciu dodać feuilletine i dokłanie wymieszać. Do złożenia ciasta przechowuj w temp. pokojowej.Składniki - mus czekoladowy:

  • 400 g czekolady mlecznej
  • 200 g czekolady deserowej (50%)
  • 900 g śmietany 30%
  • 100 g cukru pudru
  • 5 g soli

Sposób przygotowania:

Rozpuścić czekolady na kąpieli wodnej. Zdjąć miskę z kąpieli i odstawić na 5 min. W międzyczasie ubić śmietanę z cukrem pudrem i solą. Połączyć z rozpuszczoną czekoladą. Do złożenia ciasta przechowywać w temp. pokojowej.

Wykończenie:

Biszkopt wyłożyć do blaszki wyłożonej nowym pergaminem. Naponczować biszkopt. Odstawić do lodówki na 15 min. Wyjąć z lodówki, wyłożyć masę feuilletine, następnie mus czekoladowy i wygładzić szpatułą cukierniczą. Przełożyć do lodówki na przynajmniej 2h.

Dekoracja:

  • 250 g czekolady deserowej
  • 250 ml mleka
  • 150 g posiekanych orzechów laskowych
  • (swieże jeżyny, lody śmietankowe)

Sposób przygotowania:

Mleko zagotować i zalać czekoladę. Po ostygnięciu oblać cienką warstwą górę naszego ciasta. Obsypać posiekanymi orzechami laskowymi i przełożyć do lodówki na 30 min. Ciasto porcjować wedle uznania. Serwować ze świeżymi jeżynami lub porcją lodów śmietankowych.

Zapraszamy również na stronę internetową Cukierni Miodowa: www.cukiernia-cafe.pl oraz na profil oraz na profil cukierni na Facebooku: fb.com/miodowacafe

tarta czekoladowa

i

Autor: materiał archiwalny
nutella cookie

i

Autor: materiał archiwalny
genaż

i

Autor: materiał archiwalny