Kuchnia błotna jest spełnieniem marzeń wielu dzieci. Dziwisz się? Przypomnij sobie swoje dzieciństwo, chyba każdy robił pączki z błota czy zupę z liści i kwiatów. Maluchy uwielbiają przelewać, mieszać, tworzyć, a ich wyobraźnia działa doskonale - nie potrzebują prawdziwych produktów, aby stworzyć pyszne dania.
Kuchnia błotna to nie tylko doskonała zabawa, ale i wsparcie kreatywności czy integracji sensorycznej. Mnogość materiałów, z którymi ma do czynienia młody człowiek sprawia, że jego zmysły mają zapewnione mnóstwo bodźców.
Czym jest ta cała „kuchnia błotna” i jak ją zrobić? Już tłumaczymy.
Co to jest kuchnia błotna?
Kuchnia błotna to po prostu miejsce, w którym dziecko może bawić się gotowanie. Dostarczamy mu wyposażenie - np. stare garnki, drewniane łyżki, pojemniki, w których będzie mogło przechowywać składniki. A te są nie byle jakie! To m.in. piasek, kamyki, liście czy płatki kwiatów. Przydadzą się też zamienniki typowych kuchennych sprzętów, jak zlew czy kuchenka. Dostęp do wody jest cenny, ale i to można załatwić na wiele sposobów. Jak? Wróć do krainy dzieciństwa i pozwól działać wyobraźni!
Jak zrobić kuchnię błotną?
Najlepiej mają ci, którzy mają własny ogródek, tam najłatwiej zorganizować błotną kuchnię. Ale można stworzyć ją i na balkonie, trzeba się tylko liczyć z bałaganem i pilnować, aby nie „powędrował” do sąsiadów. To oczywiste, ale w razie czego przypomnę: nie zostawiamy młodego człowieka bez nadzoru.
Jak zrobić kuchnię błotną? Nie ma jednego rozwiązania. Możesz np. poszukać na osiedlowych grupach dziecięcych, zabawkowych kuchenek - może nie wyglądają one już idealnie i ktoś nie chce, aby nie stały na środku salonu, ale wciąż są bezpieczne, spełniają swoją funkcję i doskonale sprawdzą się do zabawy błotkiem.
Możesz wykorzystać stół czy ławkę i tam zgromadzić wszystkie niezbędne młodemu człowiekowi akcesoria, sprawdzą się też drewniane barki na kółkach. Kuchnię błotną możesz też zbudować z drewnianych skrzyń lub palet. One stworzą konstrukcję, do której doczepisz różne elementy. Co się na pewno przyda?
- miska - będzie zlewem,
- słoik z kranikiem (lub inne naczynie) - do wody,
- różne pojemniczki - do przechowywania składników,
- wyposażenie: garnki, naczynia, łyżeczki, foremki, chochle, ściereczki - wszystko, co tylko możesz przekazać do zabawy.

W kuchni błotnej doskonale sprawdzą się naczynia emaliowane, są niezniszczalne, łatwo je utrzymać w czystości. Jeśli chodzi o pojemnik z kranikiem, nie jest niezbędny, woda może być przynoszona w wiaderku lub w konewce, możecie też podpiąć obok „zlewu” wąż ogrodowy.
Ale nie zawsze jest taka możliwość, a słoik z kranikiem załatwi sprawę. W sklepach jest ich pełno, mają różną pojemność. Możesz też wykorzystać pięciolitrowy baniak, w którym sprzedawana jest woda niegazowana i dopasować do niego pompkę/dozownik do napojów. Albo - jeśli używasz - po prostu nie wyrzucaj opakowania po soku/koncentracie owocowym (te duże są sprzedawane w zestawie z pompką).
Kuchnia błotna dla dzieci - coś więcej niż zabawa
Kuchnia błotna daje dzieciom mnóstwo frajdy, ale to zdecydowanie coś więcej niż zwykła zabawa. To również:
- rozwój wyobraźni i kreatywności,
- wsparcie sensoryki i motoryki,
- kształtowanie samodzielności i inicjatywy.
Dziecko wymyśla, co ugotuje i które składniki wykorzysta, z zabawy korzystają wszystkie zmysły - to różne konsystencje, dźwięki czy zapachy. Nie ma tu reguł, młody człowiek zadecyduje, czy dziś błoto będzie ciastem, czy kotletem. A gotowanie to trening dla jego ciała - uczy chwytania czy koordynacji. Jeśli maluch zaprosi do zabawy kolegów, przy okazji nauczą się współpracy czy sztuki kompromisu.
Pamiętaj, aby regularnie robić przegląd kuchni błotnej - sprawdź, czy nic się nie popsuło, czy sprzęty się nie wyszczerbiły, czy dziecko nie korzysta z jakiś niebezpiecznych składników, np. trujących roślin.
Zabawki z lat 90., które dzieci wciąż uwielbiają