Jesień to doskonały czas na zbieranie owoców dzikiej róży. Na przetwory najlepiej zbierać je w październiku. Przed pierwszymi przymrozkami, gdy są dojrzałe, ale jeszcze niezbyt miękkie. Te przejrzałe tracą swoje właściwości zdrowotne.
Dzika róża to najlepsze źródło witaminy C. Przygotowując z dzikiej róży konfiturę, możesz w prosty i pyszny sposób przemycić dziecku dawkę zdrowia, która wesprze jego układ odpornościowy.
Zobacz także: Jak rozwija się odporność u dziecka? Odporność od narodzin do wieku nastoletniego
Dzika róża – źródło wielu witamin i minerałów
Dzika róża to popularny krzew, który często możemy spotkać przy drogach. Jej właściwości lecznicze są znane już od czasów starożytnych.
Największą wartość zdrowotną mają pseudo - owoce dzikiej róży. Owoc właściwy ma postać twardego orzecha i znajduje się pod mięsistą pomarańczowo-czerwoną okrywą.
Owoce dzikiej róży są doskonałym źródłem witaminy C. Surowe pseudo - owoce zawierają od 300 do nawet 1700 mg kwasu askorbinowego w 100 gramach. Niektóre odmiay mają nawet 3000 mg witaminy C w 100 gramach. Mało który owoc ma tak duże ilości tej witaminy. Ponadto dzika róża zawiera rutynę, likopen, beta-karoten i flawonoidy.
Dzika róża to także źródło witaminy E, K, witamin z grupy B, kwasów organicznych w tym jabłkowego i cytrynowego oraz kwasu foliowego. Owoc ten zawiera również olejki eteryczne i składniki mineralne takie jak potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, miedź, mangan i cynk.
Dzika róża – właściwości zdrowotne
Duża zawartość witaminy C sprawia, że dzika róża doskonale wspiera układ odpornościowy organizmu i zmniejsza ilość przeziębień.
Ponadto właściwości zdrowotne dzikiej róży to:
- neutralizacja wolnych rodników,
- wzmacnia naczynia krwionośne i wspiera pracę serca,
- pomaga obniżyć zbyt wysokie ciśnienie,
- pomaga obniżyć cholesterol,
- obniża ryzyko wystąpienia nowotworów,
- zmniejsza dolegliwości ze strony układu pokarmowego,
- działanie moczopędne i oczyszczające,
- działanie uspokajające,
- ułatwia zasypianie,
- redukuje napięcie.
Należy jednak podkreślić, że dzikiej róży nie można jeść na surowo. Owoc spożywa się jedynie po obróbce.
Konfitura z dzikiej róży — jak przygotować konfiturę z dzikiej róży?
Dzięki temu prostemu przepisowi przygotujesz wspaniałą konfiturę, która wzmocni organizm w okresie zwiększonego ryzyka infekcji i przeziębień. To prawdziwa bomba witaminowa dla całej rodziny.
Do przygotowania konfitury potrzebne będzie:
- 2 kg świeżych owoców róży,
- 2 owoce pomarańczy,
- 1 cytryna,
- szklanka cukru,
- szklanka wody.
Przed obróbką owoce należy dokładnie umyć, odciąć końcówki, przeciąć na pół i wydrążyć pestki. Tak przygotowane owoce wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Następnie dodajemy cukier, otartą skórkę z połowy cytryny i z połowy pomarańczy, a także sok wyciśnięty z 2 pomarańczy i cytryny.
Całość powinna się gotować na małym ogniu około 20-25 minut. Owoce dzikiej róży powinny nabrać zeszklonego odcienia i być miękkie. Chcąc uzyskać gładką konfiturę, owoce można zblendować. Tak przygotowaną konfiturę należy przełożyć do słoików i szczelnie zamknąć.
Po pasteryzowaniu przez 15 minut produkt należy przechowywać w ciemnym miejscu.
Wystarczą dwie łyżeczki dziennie jedzone przez 3 tygodnie, aby zwiększyć odporność.
Czytaj także: Nadmiar cukru w diecie dziecka: jakie są skutki jedzenia słodyczy u dzieci?
Szybkie płukanie to za mało. Tylko tak usuniesz z jagód groźne jaja bąblowca
Co robić, by dziecko mniej chorowało? 7 sposobów na wzmocnienie odporności