Nawłoć to roślina, którą można spotkać w wielu regionach kraju. Porasta łąki i nieużytki, a także dawne sady i ogrody. W medycynie ludowej znana jest ze swoich właściwości wspomagających organizm, dlatego od dawna stosowano ją w sezonie przeziębień, by wzmocnić odporność i zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób układu oddechowego. Warto przede wszystkim zrobić z niej pyszny i zdrowy miód lub syrop.
Co to jest nawłoć?
Nawłoć pospolita to inaczej Solidago virgaurea, roślina, która rośnie w całej Europie. Osiąga do 1 metra wysokości i ma charakterystyczne żółte kwiaty. Kwitnie od sierpnia do października, dlatego teraz jest najlepszy czas na to, by ją zebrać i przerobić na syropy czy miody.
Właściwości zdrowotne nawłoci
Nawłoć to roślina, która ma właściwości przeciwwirusowe, przeciwzapalne, a także odtruwające organizm. Z tego względu od dawna wykorzystywano kwiaty nawłoci do przygotowywania naparów wzmacniających organizm i przyspieszających regenerację w czasie choroby. Syropy z nawłoci nie tylko wspomagają kondycję układu oddechowego, ale również wzmacniają układ sercowo-naczyniowy, a także wspierają pracę układu moczowego. Poleca się je osobom, które cierpią na częste zapalenia pęcherza i choroby nerek.
Na co pomaga miód z nawłoci?
Z kwiatów nawłoci przygotowuje się bogaty w węglowodany proste miód, który jest uznawany za naturalny antybiotyk. Łagodzi on stany zapalne, wspiera procesy regeneracyjne w organizmie i przywraca siły nadwątlone przez chorobę. W sklepach i w pasiekach znajdziemy miody pasteryzowane i niepasteryzowane - pamiętajmy, by w ciąży wybierać jednak produkty poddane pasteryzacji, ponieważ są one bezpieczniejsze.
Miodu z nawłoci nie poleca się też podawać małym dzieciom. Dla maluchów i przedszkolaków bezpieczniejszy będzie miód lipowy lub wielokwiatowy. Starsze dzieci mogą sięgać po miód nawłociowy, który jest bardzo bogaty w składniki odżywcze i ma przy tym charakterystyczny słodki i delikatny smak.
Jak zrobić syrop z nawłoci?
Przygotowanie syropu z nawłoci jest bardzo proste, a może mieć wiele korzyści w sezonie jesienno-zimowym, kiedy częściej zapadamy na różnego rodzaju infekcje. Aby zrobić syrop, wystarczy zebrać na łące kwiaty nawłoci i zagotować je z cukrem. By przygotować zapas na zimę, wystarczy 2 szklanki kwiatów nawłoci zasypać około 1,5 szklanki cukru i zalać 3 szklankami wody. Całość gotujemy do momentu aż cukier się rozpuści, a następnie przelewamy do wyparzonych butelek. Zapasteryzowany syrop możemy przechowywać w spiżarce przez całą zimę.