Domowy i pyszny syrop na przeziębienie. Błyskawicznie rozprawi się z kaszlem

2024-01-05 14:17

Mogą go pić kobiety w ciąży i jest bezpieczny dla dzieci od pierwszego roku życia. Jest także świetnym zamiennikiem naturalnych specyfików dostępnych w sklepach zielarskich i aptekach. Wiele osób twierdzi, że jest nawet zdrowszy. Jedno jest pewne, domowy syrop z buraka skutecznie rozprawi się z kaszlem i zalegającą wydzieliną.

Domowy i pyszny syrop na przeziębienie. Błyskawicznie rozprawi się z kaszlem

i

Autor: Getty Images Domowy i pyszny syrop na przeziębienie. Błyskawicznie rozprawi się z kaszlem

Ponieważ syrop z buraka cukrowego jest w pełni naturalny, mogą go pić kobiety w ciąży. Można go również podawać niemowlętom, które ukończyły pierwszy rok życia. To ograniczenie wiekowe wynika z faktu, że dodaje się do niego cukier, jednym ze składników może być też miód. A miodu niemowlęta nie mogą dostawać ze względu na ryzyko choroby zwanej botulizmem niemowląt oraz ryzyko uczulenia.

Spis treści

  1. Syrop z buraka cukrowego
  2. Właściwości syropu z buraka
  3. Jak zrobić syrop z buraka cukrowego?
  4. Syrop z buraka - przepis
  5. Jak dawkować syrop z buraka?
Sok z czarnej porzeczki - do spiżarni na zimę.

Syrop z buraka cukrowego

Syrop z buraka to skarbnica cennych dla zdrowia substancji:

  • należą do nich przede wszystkim barwniki z grupy betalain (takie same występują m.in. w szpinaku), które dają nam lepszą odporność i zmniejszają ryzyko nowotworów
  • ważnym składnikiem buraków są również antyoksydanty, czyli substancje przeciwutleniające (przede wszystkim antocyjany), które mają działanie przeciwzapalne
  • w burakach jest także betaina, składnik zwalczający stany zapalne i działający bakteriostatycznie
  • w burakach również niezbędne dla ludzkiego organizmu witaminy, takie jak witamina C, A, E, K i z grupy B
  • oraz składniki mineralne – żelazo, potas, magnez, potas, fosfor, sód, cynk i wapń.

Właściwości syropu z buraka

Już nasze prababcie twierdziły, że szklanka soku z buraka zaprawionego cukrem albo miodem, może zdziałać cuda: doda sił, sprawi, że zniknie zgaga, a nawet uchroni przed przeziębieniem. To ostatnie działanie syropu z buraka szczególnie mocno doceniamy jesienią, zimą i wczesną wiosną, a więc w sezonie, kiedy najłatwiej o infekcję.

Syrop z buraka skutecznie bowiem rozprawia się z chrypką i uciążliwym kaszlem, spowalnia rozwój infekcji – zarówno wirusowej, jak i bakteryjnej – a także pomaga oczyścić drogi oddechowe i pozbyć się zalegającej w nich gęstej wydzieliny. Jest przy tym skuteczny zarówno przy męczącym, suchym kaszlu, jak i przy kaszlu mokrym.

Czytaj również: Syrop z cebuli – na co pomaga, jak go dawkować i jaki jest przepis na syrop z cebuli?

Syropy na przeziębienie dla dzieci - 5 przepisów na domowe syropy wzmacniające odporność

Jak zrobić syrop z buraka cukrowego?

W internecie można znaleźć mnóstwo przepisów na syrop z buraka. Warto jednak wiedzieć, że najcenniejszy dla zdrowia jest surowy syrop z buraka, którego w trakcie przygotowania nie trzeba podgrzewać, dzięki czemu zachowuje niemal wszystkie witaminy i inne wartościowe substancje.

Przepis jest bardzo prosty, a przygotowanie syropu nie zajmuje wiele czasu.

Składniki to: 1 – 2 buraki oraz łyżka cukru lub miodu – najlepszy jest gryczany, lipowy lub spadziowy, w których jest najwięcej substancji bakteriobójczych.

Syrop z buraka - przepis

  • Sposób nr 1: buraka należy umyć, obrać ze skórki, pokroić na małe kawałki. Następnie trzeba go rozdrobnić, np. używając do tego celu blendera, lub zwykłej tarki, a uzyskaną miazgę przecedzić przez sitko o drobnych oczkach i dosłodzić płyn miodem lub cukrem, a na koniec przelać do słoiczka albo butelki i przechowywać w lodówce.
  • Sposób nr 2: w dorodnym buraku odcinamy spód i stawiamy go na talerzyku. Na górze wycinamy dość głęboki otwór (np. z pomocą wykrawaczki do jabłek) uważając jednocześnie, by nie przebić warzywa na wylot, a następnie wlewamy do niego miód i odstawiamy w ciepłe miejsce. Sok pojawi się w zagłębieniu buraka po kilku godzinach – jego ilość nie będzie duża (jedna, dwie łyżeczki), jednak kolejne porcje będą pojawiały się systematycznie przez kolejne dwa dni. Jeśli to za mało, można od razu przygotować kilka buraków.
  • Sposób nr 3: Jeśli masz wyciskarkę, możesz wycisnąć sok z jednego-dwóch buraków, zmieszać go z miodem w proporcji pół na pół i taką mieszaninę delikatnie podgrzać w kąpieli wodnej, aż miód połączy się z sokiem (temperatura nie może być wyższa niż 45 st. C, by buraki i miód nie straciły swoich właściwości). Gotowy syrop przelej do buteleczki i przechowuj w lodówce.

Jak dawkować syrop z buraka?

Aby syrop z buraka miał szansę zadziałać, powinien być podawany w odpowiednich dawkach. Zalecana porcja to 5 ml (jedna łyżeczka od herbaty) dwa razy dziennie. Jeśli dolegliwości są bardzo silne, można pić go częściej, nawet co godzinę.

CzytajDomowe sposoby na katar - poznaj sposoby na katar u dziecka i na katar w ciąży

Kto przynosi prezenty świąteczne w tych krajach?
Pytanie 1 z 10
W Grecji dzieci dostają prezenty 1 stycznia, a przynosi je:
Zdjęcie