Mroczna strona awokado. To dlatego wiele osób przestaje je jeść

2023-08-26 13:52

Awokado można jeść na różne sposoby, a jego właściwości zdrowotne są ogromne. W ostatnim czasie wokół awokado pojawiło się jednak wiele kontrowersji. Niektórzy właśnie z tego powodu przestają je jeść.

Awokado
Autor: Getti Images Mroczna strona awokado. To dlatego wiele osób przestaje je jeść

Awokado to egzotyczny owoc, który ma wiele właściwości leczniczych. Szczególnie jest zalecany kobietom, które starają się o dziecko i ciężarnym. Awokado zawiera bowiem duże ilości kwasu foliowego, który w ciąży jest niezbędny do prawidłowego rozwoju układu nerwowego płodu.

W ostatnim czasie wokół awokado pojawiło się jednak bardzo dużo kontrowersji. Mroczna strona uprawy awokado sprawia, że wiele osób rezygnuje z jedzenia tego owocu.

Zobacz także: Suplementy w ciąży. Najważniejsze witaminy i minerały w ciąży, które powinnaś przyjmować

Awokado - kalorie i właściwości smaczliwki. Dlaczego warto jeść awokado?

Właściwości zdrowotne awokado

Awokado składa się z 80% zdrowego tłuszczu i ma niską zawartość cholesterolu. Ponadto owoc ten jest bogaty w błonnik, kwasy tłuszczowe, wapń, fosfor i witaminy. Dzięki zawartości niskiego indeksu glikemicznego i małej ilości cukrów prostych jest dobrym uzupełnieniem diety cukrzyków.

Właściwości awokado:

  • reguluje poziom cukru we krwi,
  • reguluje ciśnienie krwi,
  • przeciwzapalne,
  • obniża poziom cholesterolu,
  • wspomaga walkę z miażdżycą,
  • poprawia pracę mózgu,
  • stymuluje układ odpornościowy,
  • zmniejsza ryzyko chorób serca i udarów,
  • wspomaga narząd wzroku.

Ponadto awokado poprawia stan skóry i pozytywnie wpływa na gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu.

Kontrowersje wokół awokado

Ogromne właściwości zdrowotne awokado to jednak jedna strona medalu. Drugą jest uprawa tego owocu.

Awokado potrzebuje bardzo dużej ilości wody. Jak podaje portal smoglab.pl do wyprodukowania pół kilograma awokado potrzeba około 272 litrów wody. Ta jest pobierana z rzek i podglebia, co wiążę się z rycykiem susz i pożarów.

Uprawa awokado potrzebuje również odpowiedniego miejsca. W stanie Michoacán w Meksyku rocznie wycina się 20 tysięcy hektarów lasów, z tego od 6 do 8 tysięcy hektarów zajmuje uprawa awokado.

Ponadto, chcąc doczekać się dorodnych i dużych owoców, plantacje są spryskiwane pestycydami. Wpływa to nie tylko na stan środowiska, ale także na zdrowie lokalnej ludności.

Osoby, które szczególnie dbają o naturę i chcą żyć z nią w zgodzie, dlatego właśnie rezygnują z jedzenia awokado. Zastępują ten owoc innymi produktami, taki jak orzechy, oliwa z oliwek, masło orzechowe.

Źródło:

  • foodispower.org
  • smoglab.pl

Czytaj także: Dieta w ciąży: jak powinno wyglądać zdrowe odżywianie przyszłej mamy?

Dieta i istotne składniki odżywcze dla dziecka w wieku 1-3 lata. Skomponuj idealne menu!

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

POBIERZ PORADNIK! Darmowy poradnik, z którego dowiesz się, jak zmienia się ciało kobiety w ciąży, jak rozwija się płód, kiedy wykonać ważne badania, jak przygotować się do porodu. Pobieram >

Pobieram
poradnik ciaza