Polecany artykuł:
Domowy, chrupiący chleb, z masłem i (w sezonie) pachnącym pomidorem? Jeśli to u ciebie niemal codzienność, bo uwielbiasz różnego rodzaju wypieki, na pewno masz mąkę chlebową. Sprawdź, czy w podręcznej spiżarce nie masz tej, o której wycofaniu poinformował właśnie Główny Inspektorat Sanitarny.
Chodzi o mąkę żytnią typ 720 chlebowa, którą możemy kupić w Lidlu.
Mąka chlebowa z Lidla wycofana
Jak poinformował Główny Inspektorat Sanitarny, w kilku partiach mąki żytniej typ 720 chlebowej stwierdzono przekroczenie dopuszczalnego poziomu ochratoksyny A. Wyższy od dopuszczalnego poziom najpierw stwierdzono w jednej przebadanej próbce, dodatkowe badania, przeprowadzane na kolejnych próbkach z różnych partii, potwierdziły niezgodność.
Które partii mąki z Lidla zostały wycofane? Dokładnie chodzi o:
- Gdańskie Młyny - Mąka żytnia typ 720 chlebowa, 1 kg,
- Numery wycofanych partii: 31485/24, 31492/24, 31495/24,
- Data minimalnej trwałości: 11.2024.
Producentem mąki są Gdańskie Młyny Sp. z o.o., a dystrybutorem - Lidl sp. z o.o. sp.k.
Wskazanych partii produktu nie należy spożywać.
Ochratoksyna A jest toksyną wytwarzaną przez grzyby rodzaju Aspergillus i Penicillium, która ma szkodliwe działanie na zdrowie człowieka
- czytamy w komunikacie GIS.
Eksperci z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH - Państwowego Instytutu Badawczego na prośbę GIS przygotowali ocenę ryzyka - wynika z niej, że spożycie mąki, w której przekroczono poziom ochratoksyny A może stwarzać ryzyko dla zdrowia konsumentów.
Co możemy zrobić? Jeśli masz w domu mąkę z podanych partii, po pierwsze: nie używaj jej do wypieków. Po drugie: możesz ją zwrócić w każdym Lidlu, bez konieczności okazywania paragonu.
Jeśli jesteś fanką nie tylko chleba, ale i pachnących bułeczek oraz innych wypieków, a naleśniki „od zawsze” robisz na mące typu 720, to zerknij do szafki, czy nie dosmaczasz produktów mykotoksyną.
OTA wykazuje działanie nefrotoksyczne u różnych gatunków zwierząt i powoduje nowotwory nerek u gryzoni
- czytamy w materiałach dot. ochratoksyny A w żywności.