Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej współpracują z podmiotem i monitorują proces wycofania produktu z obrotu. Jeśli kupiłaś te konkretne wafle w Lidlu nie jedz ich, ale zwróć do najbliższego sklepu.
GIS wydał ostrzeżenie dot. żywności. Które wafle z Lidla zostały wycofane?
Komunikat GIS-u dotyczy wafli, które nie są w stałej ofercie Lidla, były w sprzedaży krótkoterminowej. Chodzi o: XXL Sondey Wafle maślane z nadzieniem karmelowym, 560 g, których dostawcą jest Biscuit International. Wycofanie dotyczy jednej partii produktu z datą minimalnej trwałości 4.12.2025 i numerem partii I25233A. Zaznaczono, że inne produkty dostarczane przez Biscuit International i sprzedawane w Lidlu (w tym pozostałe rodzaje wafli) nie są objęte wycofaniem.
Dlaczego wycofano wafle z Lidla?
W komunikacie opublikowanym na stronie Lidla podkreślono, że jakość i bezpieczeństwo oferowanych produktów stawiane są na pierwszym miejscu. W związku z tym - aby sprostać zaufaniu klientów - przeprowadzane są badania w zewnętrznych laboratoriach, a procesy po stronach dostawców weryfikowane. Sieć reaguje na wszystkie niezgodności.
Aktualnie informujemy, że nie możemy wykluczyć obecności metalicznych ciał obcych w produkcie „XXL Sondey Wafle maślane z nadzieniem karmelowym, 560 g” z datą minimalnej trwałości 4.12.2025 i numerem partii I25233A
- czytamy w komunikacie opublikowanym na stronie internetowej dyskontu.

i
Co zrobić, jeśli kupiliśmy wycofaną partię wafli z Lidla?
Przede wszystkim należy zastosować się do komunikatu o wycofaniu i nie spożywać tej konkretnej partii produktu. Wafle możemy zwrócić do sklepu.
Zwrotu artykułu można dokonać w każdym sklepie Lidl bez konieczności okazywania paragonu
- informuje Lidl.
Wafle z nadzieniem to popularny smakołyk
Okrągłe wafle z nadzieniem karmelowym znamy jako „wafle holenderskie”. Szczególnie chętnie sięgamy po nie, gdy za oknem ciemno i zimno - gdy zostaną położone na ciepłej herbacie (sprawdzi się też np. ciepłe kakao), syrop roztopi się, a wafle będą jeszcze pyszniejsze.
Stoopwafel - bo tak brzmi ich nazwa - to dwa cienkie wafelki, które są sklejone słodkim nadzieniem. Powstały na przełomie XVIII i XIX w. w holenderskim mieście Gouda, a ich historia jest dość prosta - po prostu chciano wykorzystać resztki. To obowiązkowy przysmak podczas wizyty w Holandii.
