Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) regularnie publikuje ostrzeżenia publiczne - dotyczące żywności, ale nie tylko. Najnowszy komunikat związany jest z partią mrożonych truskawek, w której wykryto Salmonellę. Mrożonkę można było kupić w Biedronce.
GIS ostrzega przed Salmonellą w partii mrożonych truskawek z Biedronki
Jak czytamy w opublikowanym na stronie GIS-u ostrzeżeniu, Salmonellę wykryto w wyniku działań Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Bakterie były obecne w jednej z pięciu przebadanych próbek. Fakt, że w innych próbkach ich nie wykryto, nie świadczy o nieprawidłowych wynikach badań.
Rozmieszczenie mikroorganizmów najczęściej nie jest jednolite, a bakterie namnażają się w skupiskach. Z tego powodu próbki pobierane nawet równolegle z tej samej partii nie są nigdy takie same i prawdopodobne jest, że wyniki badań próbek będą się od siebie różnić
- wskazuje GIS.

Jeśli kupiłaś mrożone truskawki w Biedronce, koniecznie sprawdź, czy to nie te, w których wykryto Salmonellę. Ostrzeżenie sanepidu dotyczy produktu: Mroźna Kraina Truskawki bez szypułek, 450 g, który wyprodukowano dla Jeronimo Martins Polska S.A. Producent: Handsman Food Sp. z o.o. Zwróć uwagę na te informacje:
- numer partii: 011/04/25,
- kraj pochodzenia: Egipt,
- najlepiej spożyć przed końcem: 03.2027.
Jak czytamy w komunikacie, „producent poinformował swojego odbiorcę i rozpoczął procedurę wycofania ww. produktu”, a ten proces nadzorują organy urzędowej kontroli żywności.
Kupiłaś truskawki, w których wykryto Salmonellę? Nie jedz ich!
GIS podkreśla, aby nie spożywać produktu z objętej komunikatem partii. Obecność Salmonelli może wiązać się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
W opinii Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH - Państwowego Instytutu Badawczego obecność bakterii Salmonella w produkcie stanowi realne zagrożenie dla zdrowia konsumentów w przypadku spożycia produktu bez obróbki cieplnej, np. jako bezpośredni dodatek do ciast, deserów, koktajli, owsianek. Obecność Salmonella spp. w produktach spożywczych może ponadto prowadzić do krzyżowego zanieczyszczenia środowiska przygotowywania żywności
- czytamy w komunikacie.
Skontaktuj się z lekarzem, jeśli po zjedzeniu zanieczyszczonego produktu wystąpią objawy zatrucia salmonellą. Mogą pojawić się:
- bóle brzucha,
- gorączka,
- biegunka,
- odwodnienie,
- nudności,
- wymioty.
Niekiedy może rozwinąć się zakażenie układowe o cięższym przebiegu, tzw. postać pozajelitowa, szczególnie u małych dzieci, osób w podeszłym wieku lub z obniżoną odpornością. Obserwuje się wówczas powstawanie ropni, zapalenie dróg żółciowych, płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, stawów, szpiku kostnego, kości oraz posocznicę
- informuje GIS na stronie poświęconej chorobom zakaźnym, pod hasłem „Salmonelozy durowe i jelitowe”.
Wskazano, że istnieje skuteczne leczenie, zachorowaniom można też zapobiec. To m.in. przestrzeganie podstawowych zasad higieny (np. mycie rąk, oddzielanie surowej żywności od tej gotowanej).