Taką dietą zafundujesz dziecku atak serca. Zobacz, czego nie jeść w ciąży

2022-10-28 10:44

Wysoki poziom cholesterolu w ciąży zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych u potomstwa o prawie 40%. Do takich wniosków doszli lekarze obserwujący dzieci i ich matki, które w okresie ciąży spożywały za dużo produktów zwiększających poziom tego tłuszczu we krwi.

dłonie trzymające paczkę frytek
Autor: Getty Images Taką dietą zafundujesz dziecku atak serca. Zobacz, czego nie jeść w ciąży

Cholesterol to substancja, której poziom we krwi nie jest rutynowo mierzony w okresie ciąży. Morfologia u przyszłych mam wykonywana jest regularnie, ale nie pod kątem tego składnika. Tymczasem według badań, jego wysoki poziom w okresie oczekiwania na dziecko może mieć fatalne skutki dla jego zdrowia w przyszłości.

Wykazano również, że wysoki poziom cholesterolu w ciąży sprawia, że ​​kobiety są bardziej podatne na miażdżycę, prowadzącą do zawału serca lub udaru mózgu.

Cholesterol u mamy wpływa na serce u dziecka

Lekarze postanowili przyjrzeć się chorobom serca pod kątem diety ich matek w okresie ciąży. Jak wiadomo epigenetyka podkreśla ogromne znaczenie odżywiania przyszłych mam dla rozwoju i zdrowia potomstwa. Okazało się, że wysoki poziom cholesterolu obserwowany u kobiet w okresie ciąży był czynnikiem zwiększającym ryzyko chorób sercowo-naczyniowych u dzieci w ich dorosłym życiu i to o prawie 40%. 

Im wyższy był poziom cholesterolu, tym cięższy atak serca u dziecka dziesiątki lat później. Średnia wieku badanych pacjentów z zawałem serca wynosiła 47 lat, a większość (84%) stanowili mężczyźni.

„Cholesterol nie jest rutynowo mierzony podczas ciąży w większości krajów, więc istnieje niewiele badań dotyczących jego związku ze zdrowiem potomstwa - powiedział główny autor badania, dr Francesco Cacciatore z Uniwersytetu Neapolitańskiego Fryderyka II, cytowany przez portal studyfinds.org. - Jeśli związek ten zostanie potwierdzony, wysoki poziom cholesterolu w ciąży powinien być uważany za znak ostrzegawczy, a kobiety powinny być zachęcane do ćwiczeń i zmniejszania spożycia produktów podnoszących poziom cholesterolu. 

Czytaj również: "Jestem otyłą ciężarną". Możesz czuć się dobrze i wyglądać pięknie, ale to nadal ciąża podwyższonego ryzyka

Błonnik w ciąży: 4 rzeczy, które musisz o nim wiedzieć

Jakie potrawy ograniczyć w czasie ciąży?

Zdaniem specjalistów, do wysokiego poziomu cholesterolu prowadzi głównie spożywanie dużej ilości tłuszczów nasyconych i trans występujących w czerwonym mięsie i przetworzonej żywności. To o tyle niepokojące, że czerwone mięso jest zalecane w diecie ciężarnych ze względu na wysoki poziom żelaza.  

Ale to właśnie wołowina, a także wysokotłuszczowe produkty mleczne i fastfoody mogą doprowadzić do zawału serca u dzieci w przyszłości. Dr Cacciatore radzi, aby kobiety w ciąży unikały więc jedzenia hamburgerów, a także hot dogów i frytek. Tłuste mięso i inne produkty zwierzęce warto zastąpić mięsem chudym oraz olejami roślinnymi, np. oliwą czy olejem rzepakowym.

Dieta antycholesterolowa wyklucza również jedzenie ciast i słodyczy piekarniczych zawierających tłuszcze trans.

Czytaj również: Produkty zakazane w ciąży: zobacz, czego nie wolno jeść w ciąży

Kontrola poziomu cholesterolu
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Nasi Partnerzy polecają

Materiał Partnerski

Materiał sponsorowany

Materiał Partnerski

Materiał sponsorowany

NOWY NUMER

POBIERZ PORADNIK! Darmowy poradnik, z którego dowiesz się, jak zmienia się ciało kobiety w ciąży, jak rozwija się płód, kiedy wykonać ważne badania, jak przygotować się do porodu. Pobieram >

Pobieram
poradnik ciaza