Jak KWAS DHA wpływa na kobiety w ciąży?

2014-04-25 11:34 Katarzyna Stańczyk
Dieta w ciąży
Autor: Thinkstock|thinkstockphotos.com Spożywanie tłuszczy nienasyconych (roślinnych) to bardzo ważny element zdrowej diety w ciąży. Najlepiej jest spożywać 2-3 łyżki stołowe dziennie olei roślinnych.

O kwasie DHA ostatnio jest głośno. Czym tak właściciwie jest ta substancja i w jakich produktach się znajduje? Czy kobiety w ciąży powinny ją przyjmować? Przeczytajcie ten poradnik, a kwas DHA przestanie być dla was tajemnicą!

Kwas DHA to nic innego jak wielonienasycony kwas tłuszczowy należący do grupy Omega-3. Pod tym skrótem skrywa się kwas dokozaheksaenowy, ważny składnik odżywczy, który niestety nie występuje w odpowiedniej ilości w organiźmie. Z tego powodu powinny go przyjmować wszystkie kobiety w ciąży, podobnie jak przyjmują kwas foliowy. Dlaczego jest to tak ważne?

DHA to materiał budulcowy mózgu

Kwas DHA to jeden z głównych budulców mózgu - stanowi aż 60 procent kory mózgowej! Spożywanie go oddziałuje na ośrodkowego i centralnego układu nerwowego. Przyjmowanie kwasu DHA stymuluje więc rozwój narządów wzroku i mowy u płodu. To szczególnie ważne u kobiet w ciąży, które potrzebują dużo składników odżywczych do budowy nowych tkanek zarówno u mamy, jak i u dziecka.

Zmniejsza ryzyko przedwczesnego porodu

Kwas DHA znacząco zmniejsza ryzyko wystąpienia przedwczesnego porodu. Jeśli kobieta będzie go systematycznie przyjmowała w okresie ciąży, może zminimalizować je aż o 85 procent! Przedwczesny poród zdarza się w Polsce raz na 10 urodzeń (6-8,5 proc. w skali wszystkich urodzeń). To niepokojący wynik, zwłaszcza że można go zmniejszyć w tak łatwy sposób.

Zmniejsza ryzyko powikłań okołoporodowych

Powikłania okołoporodowe występują u ok. 8 procent kobiet w ciąży. Suplementacja odpowiedniej ilości kwasu DHA zmniejsza ryzyko odklejenia łożyska, urodzenia dziecka o zbyt niskiej masie ciała, pęknięcia wątroby czy udaru. Z badań wynika również, że kobiety, które przyjmowały DHA, rzadziej cierpiały na depresję poporodową.

DHA tylko w suplementach?

Kwas DHA znajduje się w rybach i algach. Kobiety w ciąży powinni jednak uważać ze spożywaniem ryb, zwłaszcza z nie wiadomego pochodzenia, ponieważ olej rybi może być zanieczyszczony metalami ciężkimi. Algi morskie z kolei są trudno dostępne na rynku. Najlepszym rozwiązaniem będzie więc przyjmowanie kwasu DHA w suplementach - oczywiście, pod kontrolą lekarza.

Kobiety w ciąży, które stosują dietę wzbogaconą w DHA, powinny dodatkowo przyjmować minimum 200 mg kwasu DHA dziennie. Te, które nie jedzą odpowiedniej ilości zdrowych ryb, od 400 do 600 mg. Zapotrzebowanie powinien zbadać lekarz.

Ciąża a suplementy diety: wideo

Suplementy diety w ciąży mają na celu uzupełnić niedobór witamin w naszym organizmie. Jednak, czy kobieta w ciąży może je przyjmować bez obaw? Jakie witaminy są wskazane dla przyszłej mamy? Czy może je brać bez konsultacji z lekarzem? Zobacz, co na ten temat mówi nasz ekspert.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

Czytaj e-wydanie cenie 1,00 zł i zyskaj dostęp do numerów archiwalnych! W nr 6/2020 "Zdrowia" m.in.: jak działają jelita, 10 pytań o wazektomię, uzależnienia a płeć, dłonie pod ochroną, ćwiczenia na smukłe nogi. "Zdrowie" to 76 stron rzetelnej wiedzy!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie  6/2020
KOMENTARZE