Mamo, dietę wegetariańską połącz z białkową

2019-08-13 10:13 Katarzyna Stańczyk
dieta wegetariańska i białkowa
Autor: Getty images

Ciężarne mogą stosować dietę wegetariańską, ale dla bezpieczeństwa powinny ją łączyć z białkową. Dlaczego to takie ważne? Dieta w ciąży powinna być zróżnicowana i dostarczać mamie i dziecku wszystkich niezbędnych składników odżywczych.

Odpowiednio dobrana dieta wegetariańska nie niesie ze sobą żadnego ryzyka wystąpienia niedoborów w organizmie. Powinna być jednak zbilansowana i zawierać węglowodany złożone, białko i tłuszcze. Jak przekonują lekarze, ciężarne nie muszą w czasie ciąży spożywać mięsa, ale powinny ze szczególną uwagą zadbać o swój jadłospis.

Czytaj: Dieta w ciąży, czyli odżywianie ciężarnej pod lupą

Dieta wegetariańska w ciąży: dostarczaj wszystkich składników mineralnych

W diecie ciężarnej powinny widnieć wszystkie składniki mineralne i witaminy. Dlatego tak ważne jest spożywanie dużej ilości owoców i warzyw (szczególnie tych zielonych), zdrowych tłuszczy, produktów pełnoziarnistych oraz kasz. Owoce i warzywa to prawdziwe bomby witaminowe, tłuszcze dostarczą dziecku niezbędnych dla rozwoju mózgu kwasów Omega-3 i DHA, produkty pełnoziarniste - węglowodany złożone, a kasze - witaminy z grupy B.

Czytaj: WEGETARIANIZM w CIĄŻY: czy w ciąży powinno się jeść mięso

Dieta wegetariańska w ciąży: nie zapominaj o żelazie

W czasie ciąży wzrasta ryzyko niedoborów żelaza. Organizm kobiety produkuje na potrzeby dziecka dużo czerwonych krwinek, dlatego jeśli nie będzie ona dbała o właściwą dietę, może doprowadzić do niebezpiecznej sytuacji. Z badań niestety wynika, że co czwarta matka nie dostarcza organizmowi odpowiedniej ilości tego pierwiastka. A jest on szczególnie ważny, ponieważ odpowiada za odporność dziecka oraz rozwój mózgu. Dzieci, których matki spożywały odpowiednią ilość żelaza w ciąży, szybciej się uczą i łatwiej koncentrują.

Gdzie znaleźć żelazo? Wbrew pozorom, nie w szpinaku - zawiera on oczywiście żelazo, ale wcale nie takie duże dawki. Spore za to znajdziemy w prażonych nasionach słonecznika i dyni, suszonych morelach, kapuście, rzepaku, soi czy jajach.

Czytaj: Niedobory żelaza przyczyną porodu przedwczesnego? >>

Anemia w ciąży. Dowiedz się co to jest anemia i co powinnaś o niej wiedzieć

Dieta wegetariańska w ciąży: pamiętaj o białku

Kobiety, które nie chcą na czas ciąży zmieniać wegańskich przyzwyczajeń, powinny pójść na kompromis i raz na jakiś czas uzupełnić dietę nabiałem lub produktem białkowym. Białko jest ważne dla prawidłowego rozwoju dziecka - to podstawowy budulec tkanek i narządów rozwijającego się dziecka. Trzeba więc dostarczać go w odpowiedniej ilości, np. spożywając jaja, chude, białe sery czy jogurty naturalne.

O autorze
Katarzyna Stańczyk
Katarzyna Stańczyk
Redaktor prowadząca Mjakmama.pl. Odpowiada za działy Mama, Niemowlę, Dziecko. Od 10 lat zawodowo związana z mediami online. Absolwentka polonistyki i podyplomowych studiów polityki wydawniczej i księgarstwa. Miłośniczka reportaży, wywiadów, klimatycznych księgarni i górskich wędrówek. Prowadzi blog Wokółfaktu.pl o literaturze faktu. Prywatnie – mama Antosia. Kontakt: kstanczyk@grupazpr.pl
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W nowym M jak Mama o tym, jaki wpływ na zdrowie mamy i dziecka ma cesarskie cięcie oraz jakie jest ryzyko ciąży po 40. roku życia. Przeczytaj również, jak wybrać najlepsze krzesełko do karmienia i jak skompletować eko-wyprawkę

Kup dostęp od 2,50 zł
okładka 10/19
KOMENTARZE