Smothie to gęsty napój ze zmiksowanych owoców, warzyw, z dodatkiem wody lub mleka czy jogurtu (wege lub nie). A bowl to... miska. Smoothie w miseczce je się łyżeczką i według coraz większej liczby osób jest to idealne śniadanie, przekąska lub deser.
Smoothie bowl: super wygląda, smakuje i działa
Smoothie bowl podbija nie tylko serca, ale i algorytmy. Na TikToku i Instagramie zalewa nas fala zdjęć miseczek z zawartością w kolorach mango, borówek czy matchy. Ten trend pojawił się właśnie w social media i zdobywa popularność również wśród mam, które szukają pomysłów na zdrowe śniadanie lub deser.
Na czym polega magia smoothie bowl?
Po pierwsze: liczy się wygląd. Miseczka smoothie to coś więcej niż jedzenie: to kolorowa kompozycja, niemal małe dzieło sztuki, które aż prosi się o zdjęcie.
Po drugie – smak. Gładka, np. lekko (choć niekoniecznie) zmrożona konsystencja i naturalna słodycz owoców sprawiają, że to jeden z tych posiłków, które smakują niemal wszystkim.
Po trzecie – wartości odżywcze. Dobrze skomponowana miska to białko (np. z jogurtu czy masła orzechowego), błonnik (z owoców i/lub granoli), a także moc witamin i minerałów.
To opcja idealna zarówno po porannej przebieżce, jak i po... nieprzespanej nocy z niemowlakiem.
Jak przygotować smoothie bowl? Tak, jak lubisz
Przygotowanie smoothie bowl jest łatwe. Wystarczy blender i kilka składników, by w krótką chwilę wyczarować dokładnie to, o co nam chodziło.
Bazę zazwyczaj tworzy się z banana i garści owoców – np. mango, jagód lub malin. Do tego odrobina mleka roślinnego lub jogurtu, by uzyskać kremową konsystencję. Gdy baza jest gotowa, przelewamy ją do miseczki i dekorujemy: plasterkami owoców, granolą, nasionami chia, płatkami kokosa albo... czymkolwiek, co mamy pod ręką.
Przygotowywanie smoothie bowl świetnie może sprawdzić się jako wspólne chwile z dzieckiem. Można przygotować bazę (ze składników, które nasza pociecha może już jeść i lubi je najbardziej), a potem pozwolić maluchowi na samodzielny wybór dodatków i ich rozmieszczenie w miseczce.
Dla wielu mam to też sposób, by w naturalny sposób przemycić wartościowe składniki do dziecięcego menu.
Latem warto sięgnąć po sezonowe produkty – świeże truskawki, borówki, porzeczki czy maliny. Smoothie bowl to też świetny pomysł na drugie śniadanie, popołudniową przekąskę albo... deser po obiedzie czy kolacji.
Ich ogromną zaletą jest to, że można je jeść o każdej porze dnia. I to bez większych wyrzutów sumienia.
