Syrop z buraka to idealny sposób na kaszel. Jak zrobić syrop z buraka?

2023-03-27 14:52

Wzmacniający syrop z buraka to alternatywa dla tych osób, które nie są w stanie przełknąć innego naturalnego remedium na kaszel, np. z cebuli. Syrop z buraka nie tylko skutecznie zmniejsza kaszel i ułatwia odkrztuszenie wydzieliny, ale i jest bezpieczny: można stosować go w ciąży i u małych dzieci.

dziecko pijące sok ze szklanki
Autor: Getty images Syrop z buraka to idealny sposób na kaszel. Jak zrobić syrop z buraka?

Domowy syrop z buraka to zamiennik dostępnych w aptekach i sklepach zielarskich naturalnych sposobów na przeziębienie. Wiele osób uważa, że jest zdrowszy - bo dzięki temu, że można przygotowywać go na bieżąco, w miarę potrzeby, nie zawiera żadnych substancji, które przedłużyłby jego trwałość i zapobiegły rozwojowi niekorzystnych mikrobów.

Ponieważ jest w pełni naturalny, mogą go pić kobiety w ciąży, można go również podawać niemowlętom, które ukończyły pierwszy rok życia – to ograniczenie wiekowe wynika z faktu, że dodaje się do niego cukier, jednym ze składników może być też miód. A miodu niemowlęta nie mogą dostawać ze względu na ryzyko choroby zwanej botulizmem niemowląt oraz ryzyko uczulenia.

Spis treści

  1. Składniki odżywcze syropu z buraka
  2. Właściwości syropu z buraka
  3. Jak zrobić syrop z buraka?
  4. Przepisy na syrop z buraka
  5. Dawkowanie syropu z buraka
Sok z czarnej porzeczki - do spiżarni na zimę.

Składniki odżywcze syropu z buraka

Syrop z buraka to skarbnica cennych dla zdrowia substancji:

  • należą do nich przede wszystkim barwniki z grupy betalain (takie same występują m.in. w szpinaku), które dają nam lepszą odporność i zmniejszają ryzyko nowotworów
  • ważnym składnikiem buraków są również antyoksydanty, czyli substancje przeciwutleniające (przede wszystkim antocyjany), które mają działanie przeciwzapalne
  • w burakach jest także betaina, składnik zwalczający stany zapalne i działający bakteriostatycznie
  • w burakach również niezbędne dla ludzkiego organizmu witaminy, takie jak witamina C, A, E, K i z grupy B
  • oraz składniki mineralne – żelazo, potas, magnez, potas, fosfor, sód, cynk i wapń.

Właściwości syropu z buraka

Już nasze prababcie twierdziły, że szklanka soku z buraka zaprawionego cukrem albo miodem, może zdziałać cuda: doda sił, sprawi, że zniknie zgaga, a nawet uchroni przed przeziębieniem. To ostatnie działanie syropu z buraka szczególnie mocno doceniamy jesienią, zimą i wczesną wiosną, a więc w sezonie, kiedy najłatwiej o infekcję.

Syrop z buraka skutecznie bowiem rozprawia się z chrypką i uciążliwym kaszlem, spowalnia rozwój infekcji – zarówno wirusowej, jak i bakteryjnej – a także pomaga oczyścić drogi oddechowe i pozbyć się zalegającej w nich gęstej wydzieliny. Jest przy tym skuteczny zarówno przy męczącym, suchym kaszlu, jak i przy kaszlu mokrym.

Czytaj również: Syrop z cebuli – na co pomaga, jak go dawkować i jaki jest przepis na syrop z cebuli?

Syropy na przeziębienie dla dzieci - 5 przepisów na domowe syropy wzmacniające odporność

Jak zrobić syrop z buraka?

W internecie można znaleźć mnóstwo przepisów na syrop z buraka. Warto jednak wiedzieć, że najcenniejszy dla zdrowia jest surowy syrop z buraka, którego w trakcie przygotowania nie trzeba podgrzewać, dzięki czemu zachowuje niemal wszystkie witaminy i inne wartościowe substancje.

Przepis jest bardzo prosty, a przygotowanie syropu nie zajmuje wiele czasu.

Składniki to: 1 – 2 buraki oraz łyżka cukru lub miodu – najlepszy jest gryczany, lipowy lub spadziowy, w których jest najwięcej substancji bakteriobójczych.

Przepisy na syrop z buraka

  • Sposób nr 1: buraka należy umyć, obrać ze skórki, pokroić na małe kawałki. Następnie trzeba go rozdrobnić, np. używając do tego celu blendera, lub zwykłej tarki, a uzyskaną miazgę przecedzić przez sitko o drobnych oczkach i dosłodzić płyn miodem lub cukrem, a na koniec przelać do słoiczka albo butelki i przechowywać w lodówce.
  • Sposób nr 2: w dorodnym buraku odcinamy spód i stawiamy go na talerzyku. Na górze wycinamy dość głęboki otwór (np. z pomocą wykrawaczki do jabłek) uważając jednocześnie, by nie przebić warzywa na wylot, a następnie wlewamy do niego miód i odstawiamy w ciepłe miejsce. Sok pojawi się w zagłębieniu buraka po kilku godzinach – jego ilość nie będzie duża (jedna, dwie łyżeczki), jednak kolejne porcje będą pojawiały się systematycznie przez kolejne dwa dni. Jeśli to za mało, można od razu przygotować kilka buraków.
  • Sposób nr 3: Jeśli masz wyciskarkę, możesz wycisnąć sok z jednego-dwóch buraków, zmieszać go z miodem w proporcji pół na pół i taką mieszaninę delikatnie podgrzać w kąpieli wodnej, aż miód połączy się z sokiem (temperatura nie może być wyższa niż 45 st. C, by buraki i miód nie straciły swoich właściwości). Gotowy syrop przelej do buteleczki i przechowuj w lodówce.

Dawkowanie syropu z buraka

Aby syrop z buraka miał szansę zadziałać, powinien być podawany w odpowiednich dawkach. Zalecana porcja to 5 ml (jedna łyżeczka od herbaty) dwa razy dziennie. Jeśli dolegliwości są bardzo silne, można pić go częściej, nawet co godzinę.

CzytajDomowe sposoby na katar - poznaj sposoby na katar u dziecka i na katar w ciąży

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Nasi Partnerzy polecają

Materiał Partnerski

Materiał sponsorowany

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE

NOWY NUMER

POBIERZ PORADNIK! Darmowy poradnik, z którego dowiesz się, jak zmienia się ciało kobiety w ciąży, jak rozwija się płód, kiedy wykonać ważne badania, jak przygotować się do porodu. Pobieram >

Pobieram
poradnik ciaza