Domowe płukanki na gardło - jak je zrobić i kiedy stosować?

2020-03-05 8:19 Katarzyna Hubicz
Domowe płukanki na gardło
Autor: Gettyimages

Domowe płukanki na gardło łagodzą ból gardła, kaszel i chrypkę. Kosztują grosze, a ich przygotowanie trwa chwilę. Jak zrobić skuteczną płukankę na gardło i kiedy ją stosować?

Płukanie gardła jest jedną z najbardziej skutecznych, domowych sposobów na dolegliwości związane z bólem gardłem. Odpowiednio przygotowane i zastosowane niemal od razu zmniejszają ból i obrzęk, uczucie drapania w gardle, dokuczliwy przymus odkrztuszania, stosowane dłużej działają antyseptycznie i pomagają szybciej zwalczyć infekcję.

Płukanki na gardło  można stosować w przypadku anginy, zapalenia gardła i krtani, kaszlu, chrypki, ale też w przypadku dolegliwości związanych z alergią.

Czytaj: Zapalenie gardła: domowe sposoby na ból gardła

Wymaz z gardła - dlaczego gardło boli?

Płukanki na gardło – przepisy

W aptekach i sklepach zielarskich można kupić gotowe płukanki na gardło – ale takie specyfiki można również przygotować własnoręcznie, zwłaszcza, że wiele składników mamy w kuchni lub w domowej apteczce. Poznaj sprawdzone przepisy. 

  • Płukanka na gardło z sody oczyszczonej – działa przeciwzapalnie, zmniejsza obrzęk błony śluzowej i jej podrażnienie wywołane odkasływaniem.

    By przygotować płukankę z sody oczyszczonej wystarczy łyżeczkę (5 g) sody oczyszczonej rozpuścić w 250 ml ciepłej wody. Można nią płukać gardło 3-4 razy dziennie, za każdym razem przygotowując nową płukankę.

  • Płukanka na gardło z wody utlenionej – działa antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo. By ją przygotować, należy 5 ml (łyżeczkę do herbaty) wody utlenionej 3 proc. wymieszać z połową szklanki wody (która powinna być lekko podgrzana, ale nie może być za ciepła).

  • Płukanka na gardło z rumianku, szałwii, tymianku, babki lancetowatej, nagietka, korzenia prawoślazu, gorzknika kanadyjskiego, orzecha włoskiego, pędów sosny – każda z nich działa odkażająco i łagodzi ból gardła.

    Niezależnie od rodzaju wybranych ziół płukankę przygotowuje się w taki sam sposób: porcję ziół należy zalać szklanką gorącej wody, parzyć pod przykryciem przez kwadrans, odcedzić, a potem poczekać, aż płyn ostygnie.

  • Płukanka na gardło z soli kuchennej – odkaża i zmniejsza ból gardła. Tu bardzo ważne są proporcje, gdyż nadmiar soli może wywołać efekty odwrotne do oczekiwanych: mocno podrażnić gardło i nasilić dolegliwości. Przyjmuje się, że do połowy szklanki ciepłej wody należy dodać nie więcej, niż 5 g. soli – tyle, ile mieści się w płaskiej łyżeczce do herbaty.
     
  • Płukanka na gardło z jodyny – roztwór jodyny polecany jest płukania gardła podczas anginy, zwłaszcza anginy ropnej. Płukankę z jodyny sporządza się, rozpuszczając jodynę w lekko ciepłej, przegotowanej wodzie w proporcji 1:10 – trzeba ją od razu zużyć, gdyż jest bardzo nietrwała. 

  • Płukanka na gardło z siemienia lnianego – nawilża gardło, łagodzi ból i zaczerwienienie. By otrzymać płukankę, należy rozgnieść nasiona siemienia lnianego, zalać je letnią wodą – po pewnym czasie na powierzchni pojawi się warstwa śluzu. Wtedy trzeba odsączyć nasionka, a płynem płukać gardło kilka razy w ciągu dnia.

  • Płukanka na gardło z  miodem, sproszkowanym imbirem i cytryną – działa przeciwbólowo, przeciwbakteryjnie, lekko znieczula i łagodzi ból. By przygotować płukankę, łyżeczkę miodu, szczyptę imbiru i łyżeczkę soku z cytryny należy zalać szklanką ciepłej wody.

    Płukanka na gardło z miodu – działa antybakteryjnie i łagodzi ból. By ją przygotować, wystarczy rozpuścić dwie łyżki stołowe miodu w szklance ciepłej (nie gorącej) wody.

Czytaj: Angina w ciąży: objawy, leczenie. Czy jest niebezpieczna dla płodu?

Jak stosować płukankę na gardło?

Płukanki na gardło można stosować kilka razy dziennie – zazwyczaj lekarz zaleca, by robić to trzy, cztery razy w ciągu dnia. Płukankę zawsze należy przygotować bezpośrednio przed użyciem. Nim zaczniesz płukać gardło upewnij się, że płyn nie jest zbyt ciepły - płukanka na gardło powinna mieć temperaturę ciała, czyli 36-37 stopni C.

Mikstury nie należy połykać, nie należy też nią zbyt długo „gulgotać” w ustach: niewielką ilość płukanki należy nabrać do ust, lekko odchylić głowę do tyłu i delikatnie przepłukać jamę ustną i okolice gardła, a następnie wypluć.

Czytaj: Ból gardła u niemowlaka - jak go rozpoznać?

Angina paciorkowcowa a wirusowe zapalenie gardła. Różnice, objawy, leczenie

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

Czytaj e-wydanie! Z kodem rabatowym: "wiosna" tylko 2,50 zł za 96 stron porad o zdrowiu! Dodatkowo otrzymasz dostęp do numerów archiwalnych. W nr 4/2020 „Zdrowia m.in.: poradnik alergika, choroby zakaźne pod lupą, „młody” zawał serca, mity o recyklingu.

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 4/2020
KOMENTARZE