Miód w ciąży - leczy przeziębienie i łagodzi dolegliwości ciążowe

2019-02-05 14:48 Klaudia Markiewicz-Szpindowska
przeziębienie w ciąży miód
Autor: _archiwum-murator|Kalbar

Miód w ciąży to znakomite, naturalne antidotum na wiele dolegliwości. Pomaga przezwyciężyć przeziębienie, koi nerwy, uzupełnia witaminy i wspomaga trawienie. W dodatku jest bardzo smaczny. Zobacz jakie jeszcze dobroczynne działanie ma miód na dolegliwości ciążowe.

Spis treści:

  1. Czy można jeść miód w ciąży?
  2. Miód na poranne mdłości
  3. Miód na zgagę w ciąży
  4. Miód na przeziębienie w ciąży
  5. Jaki miód wybrać?

Czy można jeść miód w ciąży?

Miód w ciąży ma wiele zdrowotnych właściwości - wzmacnia serce, zabija bakterie, leczy przeziębienie i pomaga walczyć z dolegliwościami ciążowymi. Miodu nie powinno się podawać dzieciom, ponieważ jest silnie alergizujący, dlatego kobiety w ciąży zastanawiają się czy mogą wprowadzić miód do swojej diety.

Niektórzy lekarze zalecają aby w ciąży spożywać jedynie miód pasteryzowany. Jednak większość specjalistów potwierdza, że tradycyjny miód jest zdrowy i bezpieczny dla ciężarnych.

Miód jest nie tylko środkiem, który pozytywnie wpływa na walkę z przeziębieniem ale też wspiera układ trawienny, pokarmowy, układ krążenia, jak również łagodzi różne dolegliwości, w tym także dolegliwości ciążowe.

Miód na poranne mdłości

Poranne mdłości to zmora wielu przyszłych mam. Pojawiają się już w 5. tygodniu ciąży. Najsilniejsze są w pierwszym trymestrze, zaś około 12. tygodnia ciąży łagodnieją i zanikają. Na szczęście jest wiele sposobów na łagodzenie tej nieprzyjemnej dolegliwości, a wśród nich napoje z dodatkiem miodu. Na mdłości pomoże woda z cytryną i miodem: z połowy cytryny wyciśnij sok i dodaj łyżeczkę miodu. Możesz też dodać miód do herbaty z imbirem. Taka herbata hamuje mdłości, wzmacnia odporność i świetnie smakuje.

Miód na zgagę w ciąży

Na zgagę w ciąży warto pić wodę z miodem i octem jabłkowym: wypij szklankę ciepłej wody z dodatkiem łyżki miodu i łyżki octu jabłkowego – od razu, gdy tylko pojawi się pieczenie w przełyku. Czytaj: Zgaga w ciąży: domowe sposoby na zgagę

Miód na przeziębienie w ciąży

Miód kojarzy się przede wszystkim jako antidotum na przeziębienie i faktycznie jest idealną alternatywą dla stosowania leków na przeziębienie w ciąży. W czym pomoże miód?

• Działa przeciwgorączkowo,
• napotnie,
• wykrztuśnie,
• łagodzi kaszel,
• wzmacnia organizm,
• dodaje energii.

Czytaj: 

Domowe sposoby na przeziębienie w ciąży

Sposoby na uciążliwy kaszel w ciąży

Katar w ciąży - ile trwa i jak się go pozbyć?

Dobrze wiedzieć

Przepis na mleko z masłem i miodem

Mleko z masłem i miodem to lek na przeziębienie stosowany od bardzo dawna. Jest smaczny i zdrowy! Delikatnie rozgrzeje, złagodzi ból gardła i wzmocni organizm. Jak go przygotować?

Szklankę pełnotłustego mleka wlej do garnka, dodaj łyżeczkę masła i łyżkę miodu. Całość podgrzej do ok. 50 stopni. Nie pozwól aby mleko z masłem i miodem się zagotowało gdyż miód pod wpływem wysokich temperatur traci wiele właściwości odżywczych.

Jaki miód wybrać?

Rodzajów miodu jest bardzo dużo, a różnią się przede wszystkim swoim składem. Bo przecież każdy miód powstaje z innego rodzaju pyłków kwiatowych, spadzi czy nektarów. Każdy rodzaj miodu ma też inne właściwości i działa leczniczo na inne dolegliwości. Jaki więc rodzaj miodu wybrać?

Wśród najpopularniejszych rodzajów miodów w Polsce znajdziemy:

Miód wielokwiatowy – łączy w sobie wspaniałe właściwości wielu rodzajów miodu, w zależności jaki nektar dominował podczas pszczelich zbiorów. Miód wielokwiatowy wiosenny jest jaśniejszy, słodszy i delikatniejszy, natomiast jesienny jest znacznie ciemniejszy i intensywny w smaku. Ten rodzaj miodu najlepiej sprawdzi się na przeziębienia i obniżoną odporność.

Czytaj: Dieta na przeziębienie w ciąży

Miód lipowy - w stanie płynnym ma kolor jasnożółty, może być też bursztynowy a nawet z delikatnym zielonkawym odcieniem. Ma zapach kwiatów lipy a jego smak jest intensywny i lekko pikantny, można wyczuć delikatną goryczkę. Miód lipowy ma wiele bardzo cennych właściwości. Przede wszystkim sprawdza się w leczeniu przeziębienia – działa przeciwgorączkowo, napotnie i wykrztuśnie. Pomoże w leczeniu anginy, zatok i dróg oddechowych. Złagodzi dolegliwości związane z chorobami dróg moczowych. Działa uspokajająco i jest naturalnym antybiotykiem.

Czytaj:

Gorączka w ciąży: sposoby na gorączkę w ciąży

Naturalne antybiotyki, które możesz stosować w ciąży

Miód rzepakowy – w stanie płynnym jest prawie bezbarwny lub delikatnie słomkowy. Krystalizuje się bardzo szybko. W stanie stałym staje się biały lub delikatnie kremowy. Początkowo ma delikatny zapach kwitnącego rzepaku, który z czasem słabnie. Bardzo łatwo rozpuszcza się w płynach. Jego lecznicze właściwości pomogą w leczeniu układu pokarmowego i układu krążenia. Bardzo dobrze wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, a także uzupełnia niedobór potasu.

Czytaj: Nadciśnienie w ciąży - przyczyny, objawy, leczenie wysokiego ciśnienia w ciąży

Miód gryczany – bardzo ciemny o intensywnym zapachu gryki i ostrym, lekko piekącym smaku. Miód gryczany jest jednym z najbardziej wartościowych miodów. Wspomaga układ krążenia, wspomaga walkę z miażdżycą i chorobami serca, może zapobiegać nadmiernej krzepliwości krwi, systematycznie spożywany powoduje wzrost hemoglobiny we krwi, chroni wątrobę i nerki, przyspiesza gojenie ran.

Miód akacjowy – jasnożółty a czasem nawet przezroczysty, bardzo wolno się krystalizuje. Miód akacjowy jest bardzo słodki, nie czuć w nim goryczki. Wspomaga układ pokarmowy i trawienny. Ułatwia zasypianie, wycisza i koi nerwy.

Miód spadziowy – jest to miód, który powstaje z soku drzew przetworzonego i wydalonego przez owady. Miód spadziowy może być iglasty lub liściasty. Miody spadziowe są gęstsze od nektarowych. Charakteryzują się wysokim działaniem antybiotycznym i bakteriobójczym. Zawierają m.in. potas, wapń, sód magnez i wiele innych składników odżywczych. Polecany przy schorzeniach dróg oddechowych, przewodu pokarmowego, układu krążenia i układu nerwowego.

Czy wiesz, że miody mogą różnić się między sobą smakiem, konsystencją i właściwościami? WIDEO

 

O autorze
Klaudia Markiewicz
Klaudia Markiewicz-Szpindowska
Redaktor prowadząca serwisu Mjakmama.pl. Specjalizuje się w tematyce: nastolatek, edukacja, dom oraz prawo i finanse. Szczególnie zainteresowana problemami dzieci w wirtualnym świecie. Prywatnie miłośniczka podróży oraz jazdy konnej. Kontakt: kmarkiewicz2@grupazpr.pl
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W nowym M jak Mama o tym, co jeść w ciąży, by nie mieć anemii i jakie nazwisko może nosić nowo narodzone dziecko. Przeczytaj również o tym, jak uniknąć błędów przy karmieniu piersią i dowiedz się, co czuje rodzący się maluch

Sprawdź
okladka m jak mama 1/20
KOMENTARZE