Dieta bezglutenowa. Przykładowe menu dla dziecka na diecie bezglutenowej

Dieta bezglutenowa wyklucza wiele ogólnodostępnych produktów spożywczych, nie narusza jednak równowagi odżywczej. Zakazane w diecie dziecka przetwory zbóż glutenowych można z sukcesem zastąpić produktami naturalnie bezglutenowymi bez uszczerbku dla wartości odżywczych, smaku czy konsystencji przygotowywanych potraw. Jak powinien wyglądać jadłospis dziecka na diecie bezglutenowej?
Menu dziecka na diecie bezglutenowej powinno być urozmaicone i obfitować w produkty bogate w witaminy z grupy B, błonnik, skrobię i składniki mineralne. Źródłem witamin z grupy B jest pieczywo i produkty mączne. U dzieci na diecie wykluczającej gluten składników tych dostarczą: ryż, quinoa, gryka, proso, amarantus, maniok, kukurydza i różne odmiany fasoli.
Rola śniadania w diecie bezglutenowej
Pierwsze śniadanie na diecie bezglutenowej powinno zapewnić wystarczającą ilość energii na początek dnia dla aktywnego dziecka. Taką ilość energii zapewni bezglutenowy chleb gryczany bogaty w węglowodany. Porcja twarożku i kubeczek kakao na mleku modyfikowanym wzmocnią już od ranka młode ząbki i kości w niezbędny w fazie szybkiego wzrostu wapń.
Dieta bezglutenowa: przekąska dla dzieci
Kiedy mały odkrywca zapomni już o śniadanku, warto wzmocnić się pysznym budyniem ze zmiksowanej kaszy jaglanej ugotowanej na mleku modyfikowanym z dodatkiem pieczonego jabłka i cynamonu.
Pomysły na obiad dla dziecka w diecie bezglutenowej
Na diecie bezglutenowej przed obiadem warto przypomnieć sobie o obfitości sezonowych warzyw. Każdy maluch doceni słodką zupę z botwiny z połową jajka na środku talerza. Ta naturalnie bezglutenowa zupa nie dość, że jest pyszna i lubiana przez wszystkie dzieci, to za sprawą głównego składnika – buraka – ma właściwości zapobiegające niedokrwistości.
Na drugie danie maluchowi zaserwować można nasyconą kwasami DHA pieczoną rybę morską. Świetnie nadaje się do tego celu łosoś w ziołach. Należy jednak pamiętać, żeby używać ziół certyfikowanych pod względem zawartości glutenu. W ogólnodostępnych sklepach zioła mogą być bowiem zanieczyszczone szkodliwym białkiem.
Na diecie bezglutenowej na deser można przyrządzić koktajl ze świeżych lub mrożonych truskawek i jogurtu naturalnego dopełni mały brzuszek porcją zdrowych słodyczy i zachęci dziecko do drzemki.
Powszechnie wiadomo, że kiedy zbliża się wieczór, przychodzi czas na małe co nieco. Na diecie bezglutenowej na podwieczorek świetnie nadaje się naturalnie bezglutenowa gryczana muffina z borówkami, która nie dość, że ładnie wygląda i świetnie smakuje, to jeszcze dostarcza energii na resztę pełnego ruchu dnia.
Natomiast na kolację schrupać można bezglutenowy tost z pastą z awokado, dzięki której główka pracuje i pełna jest pomysłów na następny dzień pełen zabaw.
Zobacz także:
Jak wprowadzać gluten do diety dziecka?
Nietolerancja glutenu: celiakia czy alergia? Sprawdź objawy
Żywienie dziecka: dieta bezglutenowa czyli zasada 5 U
Przykładowe menu na diecie bezlglutenowej
I śniadanie:
Kanapka z bezglutenowego chleba gryczanego z twarożkiem i rzodkiewką i szczypiorkiem oraz kubek kakao na mleku modyfikowanym (mała kromka chleba gryczanego, łyżka twarożku śmietankowego, 2 rzodkiewki, szczypiorek, szklanka mleka modyfikowanego, 1 łyżka kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, 1 łyżeczka nierafinowanego cukru trzcinowego lub łyżeczka ksylitolu (dla dzieci pow. 3. r. ż.).
II śniadanie:
Budyń jaglany na mleku modyfikowanym z pieczonym jabłkiem i cynamonem (pół szklanki mleka modyfikowanego, 2 czubate łyżki kaszy jaglanej, 1 pieczone jabłko, płaska łyżeczka mielonego cynamonu).
Obiad:
I danie:
Botwinka z jajkiem: pęczek młodej botwiny, sztuka chudego mięsa bez kości wielkości orzecha włoskiego, pół szklanki jogurtu naturalnego, koperek, 1 jajo, sól i pieprz do smaku.
II danie:
Łosoś lub inna tłusta ryba morska pieczona w ziołach (porcja ryby wielkości dłoni dziecka), 1 ziemniak i surówka z czerwonej kapusty (2 łyżki siekanej czerwonej kapusty sparzonej we wrzątku kilka minut, kilka kropli soku z cytryny, ćwierć jabłka, 1 łyżka cebuli, 2 łyżki oliwy z oliwek).
Deser:
Koktajl truskawkowy na jogurcie naturalnym (garść truskawek świeżych lub mrożonych, pół kubka jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka cukru trzcinowego lub ksylitolu dla dzieci od 3. r. ż.).
Podwieczorek:
Gryczana muffina z borówkami.
Kolacja:
Bezglutenowy tost z pastą z awokado.