Praca cukiernika: na czym polega i jakie słodkości najbardziej lubią dzieci? Wywiad z Adamem Freusem, szefem Cukierni Miodowa

2016-06-01 13:10

Praca cukiernika - jak wygląda na co dzień, jakie rozwiązania są w światowym cukiernictwie najpopularniejsze i jakie słodkości najchętniej wybierają najmłodsi - na te pytania odpowiada Adam Freus, szef Cukierni Miodowa.

miodowa
Autor: materiały prasowe Praca cukiernika polega na tworzeniu deserów odpowiadających smakowi klientów, ale i gustom szefa cukierni - mówi Adam Freus, szef Cukierni Miodowa.

Redakcja: Jakie rodzaje deserów, jakie menu powinno znaleźć się w dobrej cukierni?

Adam Freus: Przede wszystkim takie, które odpowiadają gustom klientów. W naszym przypadku są to akurat bezy i tarty z owocami, ale warto też wprowadzać desery według gustów szefa cukierni, by przekonywać gości do innych form/smaków. Strasznie nudne byłoby chodzenie do różnych cukierni, w których mielibyśmy do spróbowania te same smakołyki, ale przyrządzone przez innego cukiernika.

Jakie składniki najchętniej wykorzystuje Pan podczas tworzenia deserów?

Czekoladę i produkty mleczne przy wyrobach garmażeryjnych. W deserach talerzowych preferuję przede wszystkim warzywa oraz wszystkie składniki uzyskane dzięki reakcji Maillarda.

Ostatnio duży nacisk, nie tylko w cukiernictwie, kładzie się na wykorzystywanie naturalnych produktów. Czy Pan również z nich korzysta, a jeśli tak - po które najczęściej?

Tak. Owoce staramy się kupować od lokalnych dostawców w niedalekiej Hali Mirowskiej. Czekolady są wysokiej jakości kuwerturami przemysłowymi, a pasty orzechowe bierzemy tylko ze 100 procentowych orzechów, bez barwników i sztucznych aromatów.

Jakie jeszcze niepopularne, ciekawe rozwiązania możemy wprowadzić podczas przygotowywania deserów w domowej kuchni?

Na pewno warto podglądać pracę najlepszych i starać się choćby spróbować - oczywiście na miarę możliwości naszych i sprzętu kuchennego.

Czy mógłby opowiedzieć Pan o najnowszych trendach w światowym cukiernictwie? Którymi najbardziej się pan inspiruje?

Przede wszystkim - minimalizm. Obecnie odchodzi się od często nic nie wnoszących do smaku dekoracji, a koncentruje na smaku. Jeśli chodzi o cukiernictwo restauracyjne, to od kilku lat największą popularnością cieszą się warzywa, choć ostatnio na popularności zyskuje fermentacja. Co do osób, którymi sie inspiruję - najwięcej czasu poświęcam na śledzenie pracy Dominique'a Ansela i Jordiego Roca.

Cukiernia Miodowa oferuje Dessert bar - czy mógłby Pan wyjaśnić, na czym on polega?

Chodzi o to, że poza słodkościami w witrynie chłodniczej istnieje u nas możliwość, by usiąść przy stoliku i zamówić deser talerzowy, przygotowywany od ręki. W tej chwili mamy pięć pozycji, które można zamówić pojedynczo lub wszystkie pięć po kolei w formie na 2/3 lyżki.

Które słodkości dzieci odwiedzające Cukiernią Miodową lubią najbardziej?

Zdecydowanie marshmallow oraz tatry czekoladowe.

Zapraszamy również na stronę internetową Cukierni Miodowa: www.cukiernia-cafe.pl oraz na profil oraz na profil cukierni na Facebooku: fb.com/miodowacafe

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE

NOWY NUMER

POBIERZ PORADNIK! Darmowy poradnik, z którego dowiesz się, jak zmienia się ciało kobiety w ciąży, jak rozwija się płód, kiedy wykonać ważne badania, jak przygotować się do porodu. Pobieram >

Pobieram
poradnik ciaza