Słodkości dla całej rodziny: 6 przepisów od szefa Cukierni Miodowa

2016-05-24 17:34

Szukasz oryginalnych i pysznych przepisów na słodkości dla całej rodziny? Poznaj te autorstwa Adama Freusa, szefa warszawskiej Cukierni Miodowa!

cukiernia miodowa
Autor: materiały prasowe|_materialy_prasowe Słodkości dla całej rodziny stworzysz, wprowadzając do swojej kuchni odrobinę innowacji.

Spis treści

  1. Słodkości dla całej rodziny: trufle bananowe 
  2. Słodkości dla całej rodziny: trufle czekoladowe
  3. Słodkości dla całej rodziny: tarta waniliowa z owocami sezonowymi
  4. Słodkości dla całej rodziny: tarta czekoladowo-kawowa
  5. Słodkości dla całej rodziny: karmel kawowy
  6. Słodkości dla całej rodziny: genaż czekoladowy
  7. Słodkości dla całej rodziny: nutella cookie
  8. Słodkości dla całej rodziny: ciasto czekoladowe z prażynką (blaszka 30cm x40cm)
trufle bananowe
Autor: materiał archiwalny
trufle czekoladowe
Autor: materiał archiwalny
tarta owocwa
Autor: materiał archiwalny

Poniżej przedstawiamy pomysły na słodkości dla całej rodziny, którymi zaskoczysz swoich najbliższych. Desery łączą w sobie nowoczesność z tradycją, na pewno nie spotkasz ich na każdym polskim stole. Autorem przepisów jest Adam Freus, szef Cukierni Miodowa, mieszczącej się w Pałacu Prymasowskim w Warszawie.

Słodkości dla całej rodziny: trufle bananowe 

Przepis na okolo 25 sztuk

Składniki:

  • 300 g ścinek biszkoptu bananowego
  • 90 g białej czekolady
  • 20 ml likier bananowy
  • 3 g soli
  • 100 g orzechów laskowych
  • 60 g jogurt naturalny
  • 60 g puree bananowe

Sposób przygotowania:

Ścinki biszkoptu wymieszaj z likierem, orzechami i solą. Rozpuść czekoladę i jeszcze ciepłą połącz z jogurtem i puree bananowym, dodaj do reszty i dokładnie wymieszaj. Porcjuj masę za pomocą łyżki/gałkownicy do lodów i formuj z nich w dłoniach okrągłe trufle. Następnie przełóż i przechowuj je w lodówce.

Słodkości dla całej rodziny: trufle czekoladowe

Przepis na okolo 25 sztuk

Składniki:

  • 300 g ścinki Brownie
  • 90 g czekolady mlecznej
  • 35 ml likieru czekoladowego (polecam E. Wedel)
  • 2 g soli
  • 100 g posiekanych kawałków białej czekolady
  • 60 g serku Philadephia
  • 30 ml espresso

Sposób przygotowania:Ścinki biszkoptu wymieszaj z likierem, posiekaną czekoladą i solą. Rozpuść czekoladę i jeszcze ciepłą połącz z serkiem Philadephia i kawą, dodaj do reszty i dokładnie wymieszaj. Porcjuj masę za pomocą łyżki/gałkownicy do lodów i formuj z nich w dłoniach okrągłe trufle. Następnie przełóż i przechowuj je w lodówce.

Słodkości dla całej rodziny: tarta waniliowa z owocami sezonowymi

Przepis na okolo 10 tart

Składniki - spody:

  • 400 g mąki
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • 2 g soli
  • 1 duże jajko
  • ziarna z jednej laski wanili

Sposób przygotowania:

Składniki dokładnie wyrób. Następnie zafoliuj i zostaw w lodówce na co najmniej 4h. Wyjmij, rozwałkuj na formy o srednicy 10 cm i przełóż do lodówki. Ponakłuwaj wykałaczką/widelcem i piecz w 170 stopniach przez 10 min.

Składniki - krem waniliowy:

  • 300 ml mleka
  • laska wanili
  • skórka cytryny
  • 4 żółtka
  • 80 g cukru
  • 15 g maizeny
  • 80 g miękkiego masła

Sposób przygotowania:

Zagotuj mleko z wanilią i skórką cytryny. W międzyczasie utrzyj żółtka z cukrem i maizną i zalej jeszcze gorącym mlekiem. Przełóż wszystko na mały ogień i mieszaj rózgą do zagęszczenia. Zdejmij z ognia, mieszaj delikatnie co jakis czas, następnie po 15 min wmieszaj delikatnie masło. Przełóż wystudzony krem na tarty i schłodź.

Wykończenie

Na odpieczone spody z kremem ułóż swoje ulubione owoce sezonowe, następnie obsyp je delikatnie cukrem pudrem i udekoruj wedle uznania (np. posiekanymi pistacjami).

Słodkości dla całej rodziny: tarta czekoladowo-kawowa

Przepis na okolo 10 tart

Składniki - spody:

  • 400 g mąki
  • 30 g kakao
  • 70 g cukier puder
  • 1 duże jajko
  • 1 g mielonej kawy
  • 200 g masla

Sposób przygotowania:

Składniki dokładnie wyrób. Następnie zafoliuj i zostaw w lodówce na co najmniej 4 h. Wyjmij, rozwałkuj na formy o średnicy 10 cm i przełóż do lodówki. Ponakłuwaj wykałaczką/widelcem i piecz w 170 stopniach przez 10 min.

Słodkości dla całej rodziny: karmel kawowy

Składniki:

  • 130 g cukier
  • 100 g glukoza
  • 25 ml woda
  • 150 ml śmietana 30%
  • 60 g czekolady deserowej
  • 20 ml khalua

Sposób przygotowania:

Z cukru, glukozy i wody zrób karmel. Zalej cieplą ąmietaną 30%, zdejmij z ognia i dodaj czekoladę. Po wystudzeniu dodaj likier kawowy i wyłóż karmel na odpieczone spody. Przełóż do lodówki.

Słodkości dla całej rodziny: genaż czekoladowy

Składniki:

  • 150 ml śmietany 30%
  • 10 ziaren kawy
  • laska wanilii
  • 260 g czekolady białej

Sposób przygotowania:

Zagotuj śmietanę z ziarnami kawy i wanilią. Cedząc, zalej goracą śmietaną czekoladę. Dokładnie wymieszaj. Wyłóż na schłodzone spody z karmelem kawowym.Wykończenie:Udekoruj tarty w dowolny sposób - np. pokruszonymi ciastkami amaretti, ziarnem kakaowca czy wiórkami kokosowymi.

Przepis na około 20 sztuk

Składniki - ciasto:

  • 200 g miękkiego masła
  • 40 g nutelli
  • 100 g cukru kryształ
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 2 duże jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 3 g proszku do pieczenia
  • 100 g mielonych orzechów laskowych (można zastąpić mączką migdałową)
  • 2 g soli
  • 2 g cynamonu mielonego

Składniki - nadzienie:

  • 250 g nutelli
  • 40 ml mleka
  • 20 g syropu glukozowego
  • 1 białko

Dekoracja:

  • 110 g czekolady mlecznej
  • 20 g soli Maldon

Sposób przygotowania:

Wyrobić wszystkie skladniki na ciasto. Rozwałkować między pergaminem na grubość 4 mm i odstawić do lodówki na przynajmniej 2 h. Mleko podgrzać z syropem glukozowym i polaczyć z Nutellą, po ostudzeniu dodać jedno surowe białko. Wycinać z ciasta ringi szerokości 8 cm (ważne, by ich liczba byla parzysta). Na środek wyciętego ciasta nałożyć łyżeczką porcję nadzienia, przykryć drugim dyskiem z ciasta, delikatnie połączyć ze sobą brzegi dysków i przełożyć ciastka do lodówki na 1 h. Rozgrzać piec do 160 stopni, ciastka piec przez okolo 9-12 minut. Po wypieczeniu oblać nieregularnie rozpusczoną mleczną czekoladą i delikatnie obsypać solą Maldon.

Słodkości dla całej rodziny: ciasto czekoladowe z prażynką (blaszka 30cm x40cm)

Składniki - biszkopt:

  • 80 g miękkiego masła
  • 40 g cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 110 g mąki tortowej
  • 2 g proszku do pieczenia
  • 2 g soli
  • 5 białek
  • 150 g cukru

Sposób przygotowania:

Masło utrzeć z cukrem pudrem. W międzyczasie ubić białka z cukrem. Do utartego masła dodać żółtka, wcześniej rozpuszczoną czekoladę mleczną i dokładnie wymieszać. Przełożyć masę czekoladową do miski. Przesiać na nią mąkę, z proszkiem i solą i delikatnie wymieszać. Następnie dodać ubite białka za pomocą szpatuły cukiernicznej. Wyłozyć do blaszki wyłożonej pergaminem i piec w 170 stopniach przez 30 minut.

Składniki - poncz:

  • 100 ml syrop cukrowy 1:1
  • 100 ml likier z orzechów laskowych
  • 50 ml mleka

Składniki - prażynka:

  • 200 g feuilletine (prażynka)
  • 200 g czekolada mleczna
  • 200 g pasty pralione

Sposób przygotowania:

Rozpuścić czekoladę, zdjąć z kąpieli wodnej i dodać pastę pralinową. Po przestygnięciu dodać feuilletine i dokłanie wymieszać. Do złożenia ciasta przechowuj w temp. pokojowej.Składniki - mus czekoladowy:

  • 400 g czekolady mlecznej
  • 200 g czekolady deserowej (50%)
  • 900 g śmietany 30%
  • 100 g cukru pudru
  • 5 g soli

Sposób przygotowania:

Rozpuścić czekolady na kąpieli wodnej. Zdjąć miskę z kąpieli i odstawić na 5 min. W międzyczasie ubić śmietanę z cukrem pudrem i solą. Połączyć z rozpuszczoną czekoladą. Do złożenia ciasta przechowywać w temp. pokojowej.

Wykończenie:

Biszkopt wyłożyć do blaszki wyłożonej nowym pergaminem. Naponczować biszkopt. Odstawić do lodówki na 15 min. Wyjąć z lodówki, wyłożyć masę feuilletine, następnie mus czekoladowy i wygładzić szpatułą cukierniczą. Przełożyć do lodówki na przynajmniej 2h.

Dekoracja:

  • 250 g czekolady deserowej
  • 250 ml mleka
  • 150 g posiekanych orzechów laskowych
  • (swieże jeżyny, lody śmietankowe)

Sposób przygotowania:

Mleko zagotować i zalać czekoladę. Po ostygnięciu oblać cienką warstwą górę naszego ciasta. Obsypać posiekanymi orzechami laskowymi i przełożyć do lodówki na 30 min. Ciasto porcjować wedle uznania. Serwować ze świeżymi jeżynami lub porcją lodów śmietankowych.

Zapraszamy również na stronę internetową Cukierni Miodowa: www.cukiernia-cafe.pl oraz na profil oraz na profil cukierni na Facebooku: fb.com/miodowacafe

tarta czekoladowa
Autor: materiał archiwalny
nutella cookie
Autor: materiał archiwalny
genaż
Autor: materiał archiwalny
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Nasi Partnerzy polecają

Materiał Partnerski

Materiał sponsorowany

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE

NOWY NUMER

POBIERZ PORADNIK! Darmowy poradnik, z którego dowiesz się, jak zmienia się ciało kobiety w ciąży, jak rozwija się płód, kiedy wykonać ważne badania, jak przygotować się do porodu. Pobieram >

Pobieram
poradnik ciaza