Ile jajek może zjeść dziecko w Wielkanoc?

2020-03-09 10:22
Ile jajek może zjeść dziecko w Wielkanoc?
Autor: Getty images

Z dziecięcej perspektywy potrawy wielkanocne są bardzo smaczne. Na stole jest dużo słodkości w postaci kolorowych mazurków i czekoladowych zajączków, no i są ukochane przez większość dzieci jajka. Ile jajek może zjeść dziecko w Wielkanoc? I co zrobić, jeśli dziecko ma uczulenie na jajka?

Jajko, a szczególnie żółtko jest bogate w wartości odżywcze. Zawiera zarówno niezbędne dla organizmu minerały i pierwiastki: białko, żelazo, fosfor, magnez, wapń, sód, potas, ale też i kwasy tłuszczowe, a nawet witaminy: A, B1, B2, E, D i PP.

Mniej cenne jest białko jajka, które nie ma wielu wartości odżywczych, a przy tym jest silnym alergenem, wywołującym rozmaite reakcje uczuleniowe.

Spis treści:

  1. Jak i ile jajek podawać dziecku na Wielkanoc?
  2. Jajka - tylko ze sprawdzonych źródeł
  3. Propozycje podania jajek na Wielkanoc
  4. Gdy dziecko ma uczulenie na jajka...

Czytaj: Jak komponować dietę dziecka z alergią na mleko, jajka lub gluten?

Alergia pokarmowa u dzieci. Przyczyny, objawy i zapobieganie uczuleniom pokarmowym

Jak i ile jajek podawać dziecku na Wielkanoc?

Dzieci mogą jeść jajka już od 6. miesiąca życia (nie tylko żółtko, ale i białko) i jeśli nie wywołują alergii, jajka mogą stanowić także samodzielny posiłek.

Według zaleceń lekarzy i dietetyków, od 6 miesiąca życia dziecko może jeść przynajmniej 3-4 razy w tygodniu - najpierw niewielkie ilości, np. pół żółtka dodanego do papki, potem więcej - roczne dziecko może jeść jajko codziennie.

To optymalna liczba, więc jeśli dziecko uwielbia jajka i mogłoby je jeść częściej niż codziennie – ze względu na jego zdrowie, należy ograniczyć ten produkt w menu.

Najbezpieczniej jest podawać dziecku jajko ugotowane na twardo (ale bez majonezu) lub dobrze usmażone na niewielkiej ilości tłuszczu. Dzieciom nie powinno się dawać jajek z płynnym żółtkiem, więc jajka na miękko, w koszulce czy luźna jajecznica to nie są odpowiednie elementy dziecięcego menu. 

Trzeba również pamiętać, by podczas przygotowania posiłku z jajkiem, najpierw starannie umyć skorupkę jajka, by obmyć je z zanieczyszczeń. To nie tylko gwarantuje, że do potrawy nie dostaną się bakterie, ale również nasze ręce nie będą przenosić zarazków na inne produkty.

Jajka - tylko ze sprawdzonych źródeł

Jajka, które chcemy podać dziecku, należy kupować z zaufanych źródeł. Warto wydać parę złotych więcej i kupić jaka z produkcji ekologicznej (oznaczone kodem zaczynającym się na „0”) albo jaja z chowu na wolnym wybiegu (oznaczone kodem zaczynającym się na „1”).

Takie jajka po pierwsze mają lepsze walory smakowe, a po drugie gwarantują wyższą jakość odżywczą. To, czego powinniśmy się wystrzegać, to kupowanie jajek nieoznaczonych, które nie przeszły odpowiedniej kontroli.

Mimo restrykcji, nadal w wielu miejscach handluje się jajkami z własnych prywatnych hodowli. Sprzedawcy reklamują je jako zdrowe i wiejskie produkty, ale trzeba uważać, bo nie mamy tu żadnej gwarancji, że jajka rzeczywiście pochodzą od zdrowych kur.

Czytaj: Co robić, aby potrawy wielkanocne były nie tylko smaczne, ale i zdrowe?

SKAZA BIAŁKOWA – jaką stosować dietę i jak pielęgnować skórę małego alergika

Propozycje podania jajek na Wielkanoc

Choć w święta wielkanocne trudno nałożyć na dziecko zakaz jedzenia zbyt dużej liczby jajek, które stoją na stole – warto podzielić je na mniejsze porcje i przygotować je w różnych postaciach, by jedzenie było bardziej urozmaicone.

Warto posypać jajka kolorowym szczypiorkiem, albo użyć twardych warzyw np. marchewki i z połówki jajka wyczarować na talerzu myszkę z pomarańczowymi uszami, robiąc jej wąsy z gałązek szczypiorku. Z jajka można zrobić też pastę – wystarczy dodać trochę wędzonej ryby i troszkę jogurtu naturalnego.

Zamiast kanapki można podać dziecku kawałek tortilli usmażonej z jajek, z dodatkiem ugotowanych warzyw i jogurtu naturalnego. Po przekrojeniu tortilla wygląda kolorowo, a przy tym jest dobrze urozmaiconym i sycącym posiłkiem.

Odradzamy podawanie dziecku jajka z majonezem. Dużo lepszą postacią jest np. kotlet jajeczny. Przy nadmiarze jajek można zrezygnować z tego produktu np. w żurku. Zamiast jajka można dziecku powrzucać malutkie grzanki lub ptysiowy groszek – na pewno nie poczuje się zawiedzione.

Czytaj: Jajka wielkanocne - poznaj 3 oryginalne przepisy!

Jajka na Wielkanoc: piękna dekoracja stołu [GALERIA]

Gdy dziecko ma uczulenie na jajka...

Jeśli twoje dziecko ma alergię na jajka, w święta wielkanocne zaproponuj mu jajka przepiórcze. Są one delikatniejsze i o wiele lepiej tolerowane niż jajka kurze.

Jajka przepiórcze są wdzięcznym elementem menu, bo wymagają o wiele krótszej obróbki cieplnej i uroczo prezentują się na świątecznym stole.

Czytaj: Pomysły na pisanki: 6 najciekawszych pomysłów na pisanki [INSPIRACJE]

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

DLA CIEBIE ZA DARMO! Szykujesz się do porodu? Chcesz wiedzieć co cię czeka, jak sobie radzić? Co może Ci pomóc? Koniecznie pobierz nasz specjalny poradnik, stworzony przez ekspertów!

Czytaj więcej
Porodówka - przewodnik dla rodzącej mamy, okładka
KOMENTARZE