Menu andrzejkowe: 10 przepisów na przystawki i desery

2015-11-26 13:06
menu andrzejkowe
Autor: Thinkstock|thinkstockphotos.com Menu andrzejkowe składa się zazwyczaj z przystawek i deserów.

Menu andrzejkowe nie jest trudne do skomponowania - wystarczy przygotować przystawki i desery, a wszyscy goście będą zadowoleni. Prezentujemy 10 przepisów na tego typu dania - zapoznaj się z naszym menu andrzejkowym!

W dawnej Polsce wierzono, że dzień przed andrzejkami - czyli 29 listopada - świat nawiedzają duchy, które zdradzają bardzo konkretne tajemnice - związane z kwestiami matrymonialnymi.

Wiele wieków później andrzejki traktujemy wyłącznie jako zabawę, chociaż wróżb związanych z przyszłością matrymonialną bawiących się na imprezie osób, nie brakuje.

Andrzejki coraz częściej są organizowane w szkołach, przedszkolach, ale świętują przede wszystkim dorośli - i to nie tylko ci, którzy znają Andrzeja. Niezbędnym elementem takiego domowego przyjęcia jest oczywiście menu andrzejkowe.

Sprawdźcie, jakie przekąski: przystawki i desery warto zawrzeć w swoim menu andrzejkowym!

Czytaj: Andrzejki w przedszkolu: piosenki na Andrzejki [5 piosenek]

Menu andrzejkowe: tartaletki orkiszowe z kremem i borówkami

Składniki:

  • 2 szklanki i 2 łyżki mąki orkiszowej BIO typ 700
  • 350 g margaryny bezmlecznej
  • 1 czubata łyżeczka bezpszennego proszku do pieczenia BIO
  • szczypta soli
  • 6 łyżek śmietany sojowej
  • 1 czubata łyżka cukru pudru
  • 2 szklanki mleka sojowego lub innego dozwolonego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • cukier waniliowy
  • szklanka borówek amerykańskich lub innych dozwolonych owoców
  • 5 łyżek nierafinowanego cukru trzcinowego

Sposób przygotowania:

Z 2 szklanek mąki, 200 g margaryny, soli, proszku, śmietany, łyżeczki cukru waniliowego i łyżki cukru pudru zagnieć kruche ciasto i włóż do lodówki zawinięte w folię do schłodzenia. Rozwałkuj na grubość ok. 2-3 mm i wyłóż ciastem wysmarowane margaryną formy do tartaletek.

Dobrze dociśnij ciasto do brzegów foremek i nakłuj dno widelcem. Piecz przez ok. 15 minut w temp. 180°C. Kiedy ciasto się schłodzi, możesz przygotować krem na nadzienie. Zagotuj 1,5 szklanki mleka. W kubku wymieszaj pozostałe pół szklanki mleka z 2 łyżkami mąki orkiszowej i mąką ziemniaczaną, łyżeczką cukru waniliowego i cukrem trzcinowym.

Wlewaj zawartość kubka do gotującego się mleka małym strumieniem, cały czas mieszając, i gotuj kilka minut aż powstanie gęsty budyń. Schłodzony budyń miksuj ze 150 g bezmlecznej margaryny aż powstanie jednolity krem. Wypełnij tartaletki kremem budyniowym i ułóż na nich borówki lub inne owoce.

Czytaj: Jak zorganizować dla dziecka zabawę w ANDRZEJKI?

Poznaj przepis na andrzejkowe ciasta z wróżbą!

Menu andrzejkowe: avocado pudding

Składniki na 1 litr:

  • 3 avocado
  • 300 ml mleka sojowego lub mleka z nerkowców
  • 3 obrane i zamrożone banany
  • kilka listków świeżej mięty
  • nasiona konopi lub nasiona Chia

Sposób przygotowania:

Avocado, mleko, banany i miętę zmiksować w blenderze. Rozlać do miseczek i posypać nasionami.

Czytaj: Andrzejkowe wróżby matrymonialne - zapoznaj się z nimi!

Menu andrzejkowe: jabłka w karmelu i prażonym słoneczniku

Składniki:

  • 6 niezbyt twardych jabłek
  • 3 opakowania chińskich pałeczek lub 6 mocnych patyków do nadziania jabłek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 50 ml wody
  • 1 szklanka pestek słonecznika
  • papier do pieczenia lub silikonowa mata

Sposób przygotowania:

Pestki słonecznika upraż na suchej patelni na lekko złoty kolor. Jabłka umyj i dokładnie osusz, a jeśli są woskowane, wytrzyj je solidnie szorstką ściereczką. Dzięki temu pozbawimy je resztek wosku uniemożliwiających przyklejenie się warstwy karmelu. W każde jabłko głęboko wbij chińską pałeczkę i odstaw na bok.

Cukier wsyp do rondla o grubym dnie, zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu. Pamiętaj, żeby nie mieszać karmelu. Kiedy cukier się rozpuści i zacznie ciemnieć, trzymając za patyk zanurzaj po jednym jabłku w rondlu.

Obtaczaj aż zostanie dokładnie pokryte karmelem. Wtedy obtocz jabłko w prażonych pestkach słonecznika i odłóż na papier lub matę. Jabłka podawaj, kiedy całkowicie ostygną.

Czytaj: Przyjęcie urodzinowe dla dzieci: jakie przekąski na urodziny dziecka?

Menu andrzejkowe: czerwone babeczki

Składniki:

Na babeczki:

  • 180 g kostki do pieczenia Kasia
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 400 g (2 1/2 kubka) mąki pszennej uniwersalnej
  • 315 g (1 1/2 kubka) drobnego cukru

Czerwony barwnik spożywczy:

  • 2 łyżeczki kakao w proszku
  • 250 ml (1 kubek) maślanki/naturalnego jogurtu
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Na lukier:

  • 250 ml (1 filiżanka) mleka
  • 55 g (1/3 kubka) mąki pszennej uniwersalnej
  • 250 g (1 filiżanka) kostki do pieczenia Kasia
  • 210 g (1 filiżanka) cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilli
  • Około 125 ml mleka/śmietanki

Sposób przygotowania:

Ciasto:
1. Rozgrzać piekarnik do 180°C/350°F/st. gazowy 4. Formę do babeczek nasmarować obficie tłuszczem i posypać mąką lub użyć papilotek.
2. Utrzeć margarynę Kasię z cukrem na puszystą masę. Dodać jajka i miksować jeszcze przez minutę. Wymieszać z aromatem waniliowym.
3. W osobnej misce dokładnie wymieszać kakao i barwnik spożywczy z 2 łyżeczkami wody. Zmiksować z masą.
4. Odmierzyć mąkę, proszek do pieczenia i sól. Na przemian dodając mąkę i maślankę/jogurt miksować na niskich lub średnich obrotach.
5. Przełożyć masę do foremek i piec przez 20-25 minut.
6. Po upieczeniu pozostawić na drucianej podstawce do wystygnięcia przed lukrowaniem.

Lukier:
1. Wymieszać w rondlu mleko z mąką, a następnie ostrożnie doprowadzić do wrzenia stale mieszając, aż zgęstnieje. Schłodzić w lodówce.
2. Zmiksować margarynę Kasię, cukier i aromat waniliowy. Po trochu dodawać mieszaninę mleka z mąką (przygotować ją wcześniej, aby miała czas ostygnąć). Dokładnie zmiksować dodając mleko lub śmietankę, według potrzeby, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Polukrować babeczki od góry.

Porada
Babeczki równie dobrze smakują z lukrem z serka śmietankowego. Wystarczy zmiksować 55 g kostki do pieczenia Kasia, 300 g cukru pudru i 125 g serka śmietankowego.

Czytaj: Wróżby andrzejkowe - mniej i bardziej popularne wróżby na andrzejki>>

Menu andrzejkowe: muffinki dyniowe

  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • po 1/2 łyżeczki cynamonu i imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni
  • jajko

Krem:

  • 300 g kremowego twarożku
  • 6 łyżek masła lub margaryny
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Wymieszaj w jednej misce suche składniki, a w drugiej płynne. Następnie dodaj płynne składniki do suchych i wymieszaj (krótko, tylko do połączenia się składników). Dodaj kawałki dyni i zamieszaj. Foremki do muffinów (w razie potrzeby użyj papierowych papilotków do muffinów) napełniaj ciastem w 2/3 wysokości. Piecz 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st.

Aby zrobić krem, zmiksuj składniki kremu. Nakładaj krem nożem na wystudzone muffinki lub napełnij kremem rękaw cukierniczy i wyciskaj na powierzchnię ciastek.

Czytaj: Wróżby na andrzejki - jak wróżyć, żeby się spełniły?

Menu andrzejkowe: pudding z kaszy jaglanej

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 szklanki dozwolonego mleka (w tym przypadku sojowe Alpro dla dzieci powyżej 1 roku)
  • miąższ z połowy laski wanilii lub łyżeczka ekologicznego cukru waniliowego
  • 2 płaskie łyżki cukru lub 1,5 łyżki ksylitolu ( dla dzieci powyżej 3 lat)
  • gęsty syrop malinowy do polania deseru
  • garść pistacji lub orzeszków piniowych do posypania puddingu

Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną podpraż przez kilka minut na suchej patelni, żeby pozbawić ją naturalnej goryczki. Przełóż ją do wysokiego rondla i zalej mlekiem. Całość gotuj na wolnym ogniu przez około 25-30 minut. Pod koniec gotowania dodaj wanilię i cukier lub jego zamiennik.

Ugotowaną kaszę zmiksuj za pomocą blendera i przelej do wypłukanych w zimnej wodzie salaterek. Kiedy pudding ostygnie i stężeje, przewróć każdą salaterkę do góry dnem i delikatnie przełóż jej zawartość na talerzyk, żeby zachowała kształt. Każdą porcję deseru polej gęstym syropem owocowym i posyp posiekanymi orzechami.

Czytaj: Wróżby na andrzejki - lanie wosku

Menu andrzejkowe: pasta z serka i pieczonej dyni

Składniki:

  • 100 g serka topionego marki SERTOP np. Gouda
  • 50 ml mleka
  • 200 ml pieczonej dyni makaronowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • sól
  • pieprz do smaku
  • liście świeżej bazylii

Sposób przygotowania:

Dynię makaronową kroimy na 2 części i pieczemy w temp. 200 stopni przez ok. 1h. Po upieczeniu wydrążamy gąbczastą część wraz z pestkami, a także miąższ, z którego odmierzamy 200 ml. Czosnek obieramy, kroimy w drobniutką kosteczkę i podsmażamy na maśle.

Mleko zagotowujemy z serkiem topionym i podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając. Kiedy serek się rozpuści dodajemy dynię, czosnek, oregano, a także sól i pieprz do smaku. W razie potrzeby dodajemy więcej mleka.

Mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Tak przygotowana pasta doskonale smakuje na świeżej bułce, z dodatkiem boczku, pomidora i świeżej bazylii.

Rada:

1. Niewykorzystaną część wydrążonej dyni możemy wykorzystać do ciasta dyniowego lub przełożyć do słoików i zapasteryzować.

2. Pestki po umyciu, suszymy i prażymy 10 minut na suchej patelni. Możemy je wykorzystać jako dodatek do dań obiadowych, sałatek oraz jako samodzielną przekąskę.

Czytaj: Zabawy na andrzejki: wróżby i przepowiednie czyli nie tylko lanie wosku

Menu andrzejkowe: chipsy z cukinii

Składniki:

  • 1 średniej wielkości cukinia
  • sól
  • pieprz mielony CYKORIA
  • papryka chili CYKORIA

Sposób przygotowania:

Cukinię myjemy i kroimy razem ze skórką w 1 mm krążki. Obsypujemy solą, pieprzem i chili, a następnie układamy obok siebie na blachach, wyłożonych papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni na około 2-3 h.

Czytaj: Ciasta z jabłkami - poznaj przepisy na ciasta z jabłkami!

Menu andrzejkowe: antipasti z papryczek i sera feta

Składniki:

  • ok. 15 słodkich papryczek pomidorowych
  • kostka sera feta
  • kostka sera białego
  • sól
  • pieprz
  • kilka ząbków czosnku
  • zioła (ulubione np. zioła prowansalskie, tymianek, bazylia)
  • ok. 400 ml oliwy lub oleju

Sposób przygotowania:

Papryczki delikatnie oczyszczamy z gniazd nasiennych i wrzucamy do gotującej się wody na ok. 5 minut, następnie wyjmujemy i polewamy zimną wodą. Odstawiamy do wystygnięcia. Dokładnie łączymy oba rodzaje sera, czosnek (przeciśnięty przez praskę) i zioła.

Tak powstałym farszem napełniamy papryczki i układamy je w słoiku. Pomiędzy papryki wkładamy dodatkowo ząbki czosnku i zioła. Olej mieszamy z oliwą i mocno podgrzewamy. Gorącą oliwą zalewamy papryczki. Zakręcamy szczelnie słoiki i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka dni.

Czytaj: Dania z brokułami - poznaj 5 zdrowych przepisów>>

Menu andrzejkowe: kaszi wędliniarskie

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy (pęczak)
  • 1/2 kostki rosołowej
  • 3-4 krople oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka kaszy manny
  • 4 arkusze alg morskich nori
  • 100 g serka chrzanowego
  • musztarda
  • 4-5 śliwek suszonych
  • 1/2 rzepy
  • 1/2 papryki
  • 1/2 ogórka
  • wędlina: szynka, salami, pasztet
  • sól, pieprz, sos (np. ketchup, tatarski i in.)

Sposób przygotowania:

Kaszę (pęczak jęczmienny) płuczemy trzykrotnie. Do garnka wlewamy szklankę zimnej wody, wsypujemy kaszę, dodajemy kostkę rosołową warzywną, sól, pieprz ziołowy i gotujemy ok. 40 minut na wolnym ogniu, aż woda zostanie wchłonięta przez kaszę, a ziarenka kaszy po przekrojeniu nie będą miały białego środka. Pod koniec gotowania dodajemy oliwę i kaszę manną wymieszaną w 1/2 szklanki wody.

Tak ugotowaną kaszę studzimy i dzielimy na cztery części. Na macie do rolowania sushi układamy arkusz sprasowanych alg morskich nori, błyszczącą stroną do dołu. Na nori rozkładamy jedną część kaszy (warstwa o grubości 5-6 milimetrów) lekko ugniatając i pozostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca u góry i u dołu płata.

Całość smarujemy cienką warstwą musztardy, połowę powierzchni smarujemy cienką warstwą serka chrzanowego, na serku układamy cienko pokrojone plasterki szynki lub salami i na wędlinie układamy pokrojone w paseczki owoce lub warzywa np. paprykę, rzepę, ogórek.

Zamiast szynki i salami możemy użyć pasztetu, ale wtedy nie smarujemy serkiem chrzanowym i dodajemy śliwki. Brzeg maty unosimy kciukami, przytrzymując rozłożone składniki pozostałymi palcami i zwijamy w rulon.

Rulon delikatnie dociskamy, aby składniki się połączyły. Brzegi nori zwilżamy i przyklejamy do rulonu. Z pozostałych składników robimy kolejne rulony, do każdego dobierając inne warzywa i inny rodzaj wędliny. Zwinięte rulony wkładamy do lodówki na ok. pół godziny. Potem wyjmujemy i zwilżonym zakwaszoną wodą ostrym nożem kroimy na porcje o grubości 1-2 cm. Plasterki układamy na półmisku, osobno podajemy sos. Smacznego!

Kaszi to nie tylko wyjątkowy smak, ale przede wszystkim spichlerz witamin i energii. Można je przygotować w wersji wegetariańskiej lub w wersji wędliniarskiej.

Czytaj:  Przepisy na cukinię - poznaj 5 sposobów na dania z cukinii>>

Menu andrzejkowe: nadziewane ruloniki z szynki

Składniki:

  • szynka w plasterkach
  • 2 jajka
  • twarożek
  • sałata
  • rzodkiewka
  • rzeżucha
  • szczypiorek

Sposób przygotowania:

Jajka ugotuj, ostudź, obierz, podziel na ćwiartki. Przygotuj niewielkie porcje twarożku z każdym z warzyw oddzielnie. W każdy z plasterków zawiń albo ćwiartkę jajka, albo po łyżce twarożku. Zwiń w rulonik, przewiąż liściem szczypiorku i ułóż na liściach sałaty.

Smacznego!

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE

NOWY NUMER

POBIERZ PORADNIK! Darmowy poradnik, z którego dowiesz się, jak zmienia się ciało kobiety w ciąży, jak rozwija się płód, kiedy wykonać ważne badania, jak przygotować się do porodu. Pobieram >

Pobieram
poradnik ciaza