Przepisy wigilijne: 6 potraw na wigilię, które powinnaś przyrządzić!

2020-12-08 9:04

Przygotowanie 12 odmiennych potraw na wigilię to nie lada wyzwanie nawet dla zapalonych kucharek i kucharzy. Poniżej przedstawiamy 6 przepisów na tradycyjne potrawy wigilijne!

Przepisy wigilijne: 6 potraw na wigilię, które powinnaś przyrządzić!
Autor: Getty images Przepisy wigilijne - koniecznie je wypróbuj

Wigilijne przepisy zna każda z nas, ale warto może je przypomnieć.? Zobacz, jak przygotować proste, ale smaczne dania wigilijne. Jeżeli nie masz zbyt dużych zdolności kulinarnych nie musisz się tym przejmować. Nasze przepisy na potrawy wigilijne są bardzo proste w wykonaniu, a na pewno wywrą dobre wrażenie na gościach.

Spis treści

  1. Przepisy wigilijne: pierogi z kapustą i grzybami
  2. Orkiszowe pierogi wigilijne z soczewicą i kaszą gryczaną
  3. Kutia z pęczaku na Wigilię
  4. Zupa owocowa z suszu
  5. Lekki barszcz wigilijny
  6. Przepisy wigilijne: groch z kapustą

Przepisy wigilijne: pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi to już klasyk świąt Bożego Narodzenia. Jeśli jeszcze nie wiesz jak je zrobić, zapraszamy do przepisu poniżej.

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • gorąca woda
  • cebula
  • oliwa z oliwek
  • 6-7 łyżek oliwy
  • ½ kg kapusty kwaszonej
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • suszone grzyby

Wykonanie: 

Kapustę gotujemy w wodzie ok. 1h. Grzyby moczymy. W tym czasie przygotowujemy ciasto: mąkę razem z oliwą i solą wkładamy do malaksera. Dolewamy gorącej wody, aby powstało zwarte i nieklejące się ciasto. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oliwie razem z odsączonymi grzybami na patelni.

Dodajemy ugotowaną kapustę oraz wszystkie przyprawy. Dusimy do miękkości i szatkujemy, a następnie odsączamy na sitku. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 2 mm. Dowolnym przedmiotem wycinamy wzory. a następnie na każdy kawałek nakładamy małą porcję masy grzybowej.

Boki zlepiamy i każdy pieróg odkładamy na talerz posypany mąką. W dużym garnku zagotowujemy wodę z 1 łyżką soli i łyżką oliwy. Gotowe pierogi wrzucamy do wrzątku i gotujemy na średnim ogniu do momentu, aż wypłyną na powierzchnię.

Czytaj również: Wigilia alergika przepisy: 3 dania wigilijne dla małych alergików 

Wigilia w ciąży na luzie - przeżyj te święta spokojnie i bez stresu

Przepisy na zdrowe i lekkostrawne potrawy wigilijne dla przyszłych mam

Orkiszowe pierogi wigilijne z soczewicą i kaszą gryczaną

Orkiszowe pierogi to odmiana tego tradycyjnego dania wigilijnego. Sprawdzi się dla osób uczulonych na któryś ze składników powyższego przepisu.

Składniki:

  • szklanka gorącej wody
  • cebula
  • łyżeczka zmielonej soli morskiej
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej
  • 2 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej
  • szklanka zielonej soczewicy

Przygotowanie:

Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na 2 łyżkach oleju. Soczewicę wypłucz, zalej dwiema szklankami wody i gotuj na małym ogniu przez 30-40 minut.. Ostudzoną soczewicę przełóż do dużej miski, dodaj do niej ugotowaną kaszę gryczaną i cebulę. Wszystko dopraw solą i pieprzem do smaku i wymieszaj. Do miski wsyp mąkę i sól. Następnie cienkim strumieniem wlewaj wodę, zagniatając jednocześnie ciasto.

Jeśli masz wrażenie, że ciasto jest za rzadkie dodaj nieco więcej mąki, jeśli zbyt gęste, dodaj odrobinę wody. Zagniataj ciasto przez kilka minut, a następnie przełóż je na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkuj je na grubość 2 mm. Dowolnym naczyniem wykrawaj koła, w których umieszczaj po czubatej łyżeczce farszu i zwijaj w półksiężyc.

Tak przygotowane pierogi wrzuć do gotującej się, osolonej wody z dodatkiem oliwy. Od razu po ich wrzuceniu zamieszaj zawartość garnka, żeby pierogi nie przywarły do dna. Gotuj je jeszcze przez chwilę od wypłynięcia na powierzchnię i odcedź.

Kutia z pęczaku na Wigilię

Kutia jest to tradycyjny świąteczny deser. Idealnie sprawdzi się dla kobiet w ciąży, ponieważ bogata jest w kaszę i orzechy.

Składniki:

  • 3 łyżki rodzynek
  • szklanka pęczaku jęczmiennego
  • po 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich, laskowych i migdałów
  • 1/2 puszki masy makowej
  • sól
  • 3 łyżki miodu

Wykonanie:

Pęczak gotuj na sypko w szybkowarze z 1,5 szklanki lekko osolonej wody przez13 minut - w zwykłym garnku – 40 minut. Wyjmij, ostudź. Dodaj masę makową, bakalie i miód. Szybki i prosty deser gotowy!

Zupa owocowa z suszu

Zupa owocowa to kolejna wariacja tradycyjnego kompotu z suszu.

Składniki:

  • suszone śliwki, jabłka, wiśnie oraz gruszki
  • cynamon
  • cukier
  • sól
  • mąka ziemniaczana

Przygotowanie:

Przepłukane pod bieżącą wodą owoce gotujemy z solą do miękkości. Dodajmy tyle cukru, ile chcemy. Zagęszczamy mąką ziemniaczaną, rozcieńczoną w zimnej wodzie. Mieszamy, zagotowujemy i podajemy od razu na stół. Posypujemy cynamonem do smaku.

Lekki barszcz wigilijny

Lekki barszcz to propozycja z sokiem jabłkowym i pomidorowym. Pomagają one w szybszym trawieniu ciężkich potraw.

Składniki:

  • pęczek włoszczyzny
  • liść laurowy, sól i ziele angielskie
  • 3 duże buraki
  • po 1/2 szklanki soku jabłkowego i pomidorowego
  • cukier

Wykonanie:

Włoszczyznę obierz, oczyść, zalej 2 litrami wody, dodaj sól i przyprawy. Gotuj 30 minut, a następnie przecedź wywar. Buraki obierz, pokrój w plastry, włóż do gorącego wywaru i podgrzewaj, aż zacznie wrzeć. Zdejmij z ognia, ostudź i odstaw na noc do lodówki. Barszcz przecedź, wlej sok pomidorowy i jabłkowy, podgrzej, dopraw solą i cukrem.

Przepisy wigilijne: groch z kapustą

Groch z kapustą to jedna z najprostszych potraw wigilijnych. Należy jedynie pamiętać, aby odpowiednio wcześniej przygotować groch.

Składniki:

  • ½ kg suchego grochu
  • 3 liście laurowe
  • sól i pieprz
  • 3-4 łyżeczki masła
  • ½ kg kapusty kwaszonej
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • szklanka białego wina
  • cukier
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • 2 cebule

Przygotowanie:

Groch zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc. Następnego dnia gotujemy go przez ok. 1 godzinę, do momentu, aż będzie miękki. W razie potrzeby dolewamy więcej wody. W tym samym czasie gotujemy kapustę ok.50 minut. Cebulę podsmażamy na oliwie i mieszamy z ugotowanym grochem i kapustą.

Dodajemy przyprawy, cukier, wodę z kapusty, wino i gotujemy do momentu, aż wino odparuje. Dodajemy masło i podajemy na stół.

Czytaj również: Ciasteczka świąteczne: przepisy na ciasteczka, które możesz zrobić z dzieckiem [7 pomysłów] 

Boże Narodzenie: czego absolutnie nie dawać dziecku do jedzenia z wigilijnego i świątecznego stołu? 

Wigilia i święta Bożego Narodzenia: przepisy na świąteczne potrawy dla dziecka 

Ciasta na święta: 6 przepisów na świąteczne ciasta 

Wigilia w ciąży: przepisy na zdrowe i lekkostrawne potrawy wigilijne 

Beszamel - Uszka do barszczu
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE

NOWY NUMER

POBIERZ PORADNIK! Darmowy poradnik, z którego dowiesz się, jak zmienia się ciało kobiety w ciąży, jak rozwija się płód, kiedy wykonać ważne badania, jak przygotować się do porodu. Pobieram >

Pobieram
poradnik ciaza