Jedzenie grzybów w ciąży. Czy kobieta w ciąży może jeść grzyby?

2019-08-05 15:39
Grzyby w ciąży
Autor: Thinkstock|thinkstockphotos.com W ciąży warto jeść kurki - zawierają witaminę A w postaci karotenu.

Czy jedzenie grzybów w ciąży jest niebezpieczne? Zdaniem specjalistów niskokaloryczne i pełne cennych składników odżywczych grzyby wspomagają prawidłowy wzrost dziecka oraz stanowią dobre źródło żelaza, które chroni kobiety w ciąży przed anemią.

Kobiety w ciąży często wykluczają grzyby z jadłospisu. Czy słusznie? Okazuje się, że jedzenie grzybów w ciąży może dostarczać organizmowi przyszłej mamy cennych składników. Niezbędne jest jednak wybieranie grzybów z pewnego źródła, które na pewno są jadalne i nie stanowią zagrożenia dla zdrowia.

Spis treści:

  1. Jedzenie grzybów w ciąży dostarcza składników odżywczych
  2. Jakie grzyby można jeść w ciąży?
  3. W jakiej postaci jeść grzyby w ciąży?
  4. Grzyby zapobiegają niedoborom witamin i minerałów

Jedzenie grzybów w ciąży dostarcza składników odżywczych

Grzyby w diecie kobiety w ciąży wspomagają prawidłowy rozwój dziecka, są bowiem bogatym źródłem witamin z grupy B. Tiamina, niacyna i kwas pantotenowy wzmacniają centralny układ nerwowy rozwijającego się dziecka oraz sprzyjają osiągnięciu przez niego zdrowej wagi ciała.

Grzyby zawierają też witaminę A w postaci karotenu (zwłaszcza kurki). Dieta w ciąży powinna obfitować w cenne składniki mineralne, wśród których istotną rolę odgrywa też znajdujące się w grzybach żelazo. Jego odpowiednia ilość w diecie ciężarnej chroni przed anemią i obniża ryzyko porodu przedwczesnego.

Czytaj:

Grzyby trujące - jakie grzyby są niejadalne?

Anemia w ciąży. Dowiedz się co to jest anemia i co powinnaś o niej wiedzieć

Kobiety zastanawiające się nad tym co jeść w ciąży, powinny uwzględnić w swoim jadłospisie grzyby z powodu wysokiej zawartości selenu, który przyczynia się do wzmocnienia odporności i prawidłowego funkcjonowania tarczycy.

Selen jest też silnym przeciwutleniaczem, który pomaga usuwać wolne rodniki z organizmu i chroni go przed szkodliwym działaniem środowiska.

Kontrowersje wzbudza obecność białka w grzybach (jest to białko pośrednie pomiędzy roślinnym a zwierzęcym) i jego przyswajalność - badacze nadal spierają się do jakiego stopnia organizm jest w stanie je strawić.

Czytaj:

Czy w ciąży można jeść dania z grilla?

Zdrowa dieta dla kobiety w ciąży - co i jak jeść w ciąży?

Jakie grzyby można jeść w ciąży?

Warto sięgać po grzyby o ciemnym zabarwieniu – grzyby portobello, crimini, boczniaki, ponieważ zawierają one sporo regulującego płyny w organizmie potasu. Ponadto popularne boczniaki stanowią źródło kwasu foliowego, który pozwala uniknąć wady cewy nerwowej płodu.

Dla kobiet w ciąży szczególnie wskazane są smardze, które zawierają duże ilości żelaza oraz pokrywają niemal 20 procent dziennego zapotrzebowania na cynk. Podobną zawartość żelaza znajdziemy też w pieprzniku jadalnym.

Należy wybierać grzyby, co do pochodzenia których mamy pewność. Do najbardziej bezpiecznych zalicza się pieczarki oraz kurki, które nie ustępują innym rodzajom pod względem składników odżywczych.

Produkty zakazane w ciąży - WIDEO

Pamiętaj!

Nie rozpoznajesz grzybów? Nie ryzykuj!

W lasach spotkać można wiele grzybów trujących, które "udają" grzyby jadalne. Jeśli więc nie znasz się dobrze na grzybach, nie zbieraj ich samodzielnie.

W jakiej postaci jeść grzyby w ciąży?

Najmniej ciężkostrawne są grzyby duszone w sosie własnym. Dbając o zdrową dietę w ciąży rezygnujemy z dodawania do nich sosów śmietanowych oraz zasmażek. Do grzybów dodajemy zioła usprawniające trawienie, takie jak: kminek, tymianek, cząber, jałowiec.

Złota zasada to unikanie połączenia grzybów z innymi ciężkostrawnymi produktami, np. z roślinami strączkowymi. Ciężarnym poleca się też zupy grzybowe przyrządzone bez dodatku śmietany na bazie bulionu drobiowego lub warzywnego z dużą ilością ziół.

Grzyby zapobiegają niedoborom witamin i minerałów

Warto wiedzieć, że już niewielka ilość  grzybów w diecie ciężarnej pomoże uniknąć niedoborów witamin i minerałów. Jadalne grzyby są bezpieczne dla kobiety spodziewającej się dziecka, a jedynym przeciwwskazaniem jest spożywanie ich w postaci surowej. W ciąży można jeść grzyby w formie wyciągów, gotowane lub suszone.

Grzyby należą do produktów ciężkostrawnych, dlatego zarówno przyszłe mamy, które cierpią z powodu mdłości w pierwszych miesiącach, jak i bliskie rozwiązania kobiety uskarżające się na uporczywą zgagę i wzdęcia powinny zrezygnować z jedzenia grzybów.

Czytaj:

Czy w ciąży można jeść ser pleśniowy?

Czy w ciąży można jeść sushi?

Zobacz e-poradnik
Grzyby - fakty i mity

Autor: redakcja

Z poradnika dowiesz się:

  • Jak mrozić grzyby?
  • Jak przechowywać grzyby?
  • Czy domowymi sposobami można sprawdzić, że grzyb jest trujący?
  • Czy dania z grzybów jadalnych mogą być niebezpieczne?
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

NOWY NUMER! W magazynie Dziecko Zakupy i My: mnóstwo inspiracji dla mamy, dziecka i kobiet w ciąży – nie tylko na Święta! W najnowszym numerze przeczytasz o wirusach, o dobrym śnie, diecie alergika i życiu bez telewizora.

Czytaj więcej
DZiM 12/20
KOMENTARZE