Wigilia alergika: przepisy na 3 dania wigilijne dla małych alergików

Alergia u dziecka
Autor: thinkstockphotos.com Wigilijne przepisy dla alergików nie są skomplikowane.

Sprawdź nasze wigilijne przepisy dla alergików! Przydadzą się, jeśli twoje dziecko nie może jeść wielu rzeczy, ma alergię pokarmową oraz spożywa tylko określone dania. Z naszymi przepisami wigilia dla alergika będzie łatwiejsza do przygotowania.  

Wigilia dla alergika to trudny czas - jak wiadomo dania wigilijne są zazwyczaj ciężkie i syte, ale przede wszystkim, występuje w nich wiele składników szkodliwych dla osób uczulonych. Poniżej przedstawiamy 3 przepisy świąteczne, które z powodzeniem możesz postawić na świąteczny stół jeżeli w twojej rodzinie występują alergicy. Wypróbuj te dania i przygotuj wspaniałą wigilię dla alergika. 

Czytaj: Stop alergii pokarmowej. Co warto wiedzieć o uczuleniu na jedzenie? 

Czego absolutnie nie dawać dziecku do jedzenia z wigilijnego i świątecznego stołu?

Spis treści

  1. Wigilia alergika: przepis na uszka bezglutenowe
  2. Wigilijny przepis na rybę po grecku
  3. Wigilia alergika przepisy: pudding z rybą

Wigilia alergika: przepis na uszka bezglutenowe

Bezglutenowe uszka dla alergików to bezpieczna forma tradycyjnej potrawy wigilijnej. Nie zawierają one nie tylko glutenu, ale i również mleka i jajek.

Składniki:

  • 2/3 szklanki wody
  • 1 szklanka kleiku kukurydzianego
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • szczypta soli
  • mąka kukurydziana do podsypania ciasta
  • 2 szklanki mąki bezglutenowej na bazie skrobi kukurydzianej

Do farszu:

  • 1 cebula
  • woda
  • 1/2 kg kiszonej kapusty
  • sól
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie:

Kleik starannie wymieszaj z wodą, dodaj olej, sól oraz mąkę i zagnieć ciasto. Masa powinna być gęsta, mniej więcej taka jak na tradycyjne pierogi. Ciasto rozwałkuj, podsypując je mąką kukurydzianą. Wytnij okrągłą formą małe kółeczka, a na środku połóż farsz, złóż je na pół i starannie sklej brzegi.

Uszko zrobisz, sklejając jego przeciwstawne rogi. W garnku zagotuj osoloną wodę, wrzucaj uszka do wrzącej wody i gotuj od wypłynięcia 5-8 min. Przepis ten nadaje się do zrobienia także pierogów, makaronu i zacierek.

Wigilijny przepis na rybę po grecku

Ryba po grecku to ulubiona potrawa wigilijna wielu z nas. Niestety większość alergików nie może jej zjeść podczas świąt. Sprawdź jak zrobić inną wersje tego dania.

Składniki:

  • 4 łyżki wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz
  • 1 szklanka skrobi kukurydzianej
  • pół cebuli
  • 1 dkg drożdży instant
  • 1 kg marchwi
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 filet z morskiej ryby bez skóry i ości
  • nierafinowany olej rzepakowy

Wykonanie:

Mąkę kukurydzianą, drożdże, jajko, szczyptę soli i wodę zmiksuj blenderem ręcznym na gładką masę. Rybę pokrój w paski, obtocz w przygotowanym cieście i smaż na patelni lekko wysmarowanej olejem. Usmażone kawałki ryby ułóż na półmisku.

Marchew obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Podsmaż ją na łyżce oleju i zalej szklanką wody, a następnie duś pod przykryciem przez 15 minut. W tym czasie na patelni zeszklij połowę poszatkowanej cebuli i dodaj ją do marchwi. Pod koniec duszenia warzyw dopraw je pomidorami, sokiem z cytryny, solą i pieprzem i duś jeszcze przez kilka minut. Do wystudzonych warzyw dodaj rybę i całość lekko wymieszaj. Podawaj na zimno.

Czytaj także: Jakie jedzenie może uczulać twoje dziecko? 

ALERGIA POKARMOWA: objawy u niemowlaka [PORADY] 

Specjalna żywność dla małego alergika bez laktozy, mleka i glutenu

Wigilia alergika przepisy: pudding z rybą

Pudding z rybą to idealne danie dla alergików. Można podawać je dzieciom od siódmego miesiąca życia. Danie jest beglutenowe oraz bezmleczne.

Składniki:

  • 100 g marchewki
  • 100 g cukinii
  • 60 g białego ryżu długoziarnistego
  • 0,25 l niegazowanej wody mineralnej
  • koperek
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 50 g świeżej ryby morskiej

Wykonanie:

Rybę ugotuj na parze i usuń z niej ości. Ryż wypłucz i wrzuć do gotującej się wody. Dodaj do tego pokrojoną na drobne kawałki marchewkę i gotuj do miękkości na wolnym ogniu. Kiedy ryż zmięknie, wrzuć do niego obraną i startą na tarce cukinię. Koperek posiekaj na drobno i wrzuć do garnka pod koniec gotowania. Dodaj olej i rozdrobnioną rybę, a następnie wszystko wymieszaj.

Czytaj również: Ciasteczka świąteczne: przepisy na ciasteczka, które możesz zrobić z dzieckiem [7 pomysłów] 

Wigilia i święta Bożego Narodzenia: przepisy na świąteczne potrawy dla dziecka 

Ciasta na święta: 6 przepisów na świąteczne ciasta 

Wigilia w ciąży: przepisy na zdrowe i lekkostrawne potrawy wigilijne 

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

DLA CIEBIE ZA DARMO! Szykujesz się do porodu? Chcesz wiedzieć co cię czeka, jak sobie radzić? Co może Ci pomóc? Koniecznie pobierz nasz specjalny poradnik, stworzony przez ekspertów!

Czytaj więcej
Porodówka - przewodnik dla rodzącej mamy, okładka
KOMENTARZE