Czego absolutnie nie dawać dziecku do jedzenia z wigilijnego i świątecznego stołu?

2020-12-08 9:36 Anna Kuliberda
Dziecko przy świątecznym stole
Autor: Getty images Małe dziecko możesz położyć w leżaczku, tak by widziało biesiadników, starsze - na kolanach, a jeśli umie już siedzieć - w krzesełku do karmienia. Licz się z tym, że długo nie wytrwa w miejscu dla niego przeznaczonym. Pozwól mu robić to, na co ma ochotę, ale pilnuj, by nie było uciążliwe dla innych i by nie poczyniło zbyt dużych strat w dobytku oraz oczywiście nie zrobiło sobie krzywdy. Możecie powyglądać przez okno w oczekiwaniu na pierwsza gwiazdkę, pobawić się ozdobami choinkowymi (ale nie szklanymi) czy zabawkami przyniesionymi z domu. Oczywiście małe dziecko w zasadzie nie powinno nic jeść z zestawu wigilijnych potraw. Z drugiej strony, jeśli już zaczęliście rozszerzać dietę, możesz mu przygotować wersje light pierogów (np. ze szpinakiem) czy kisiel żurawinowy (byle nie z torebki).

Wszyscy uwielbiamy tradycyjne potrawy wigilijne, ale niestety - to dania, które nie nadają się dla niemowląt i małych dzieci. Dowiedz się, jakich wigilijnych i świątecznych dań malec nie powinien próbować. Czego absolutnie nie dawać dziecku do jedzenia z wigilijnego stołu?

Czy wiesz, że są potrawy ze świątecznego stołu, których nie należy podawać niemowlętom i dzieciom? Nie wszystkie pokarmy znajdujące się w polskim tradycyjnym wigilijnym menu nadają się dla dzieci. Jakich świątecznych dań nie należy dawać dzieciom i dlaczego?

Potrawy wigilijne, których dzieci nie powinny próbować

  • Sałatka z majonezem – dzieci nie powinny dostawać sałatek, jeśli są one przygotowywane na bazie majonezu, który jest ciężkostrawny. O wiele zdrowsze są te sałatki, do których dodaje się jogurt naturalny.
  • Smażony karp – choć ryba jest bardzo zdrowym pokarmem i można ją podawać dzieciom już od 6-7. miesiąca życia, należy z tego zrezygnować w przypadku niefiletowanych ryb z ościami. Niebezpieczeństwo zadławienia się ością jest ogromne. Ponadto smażony karp jest tłusty. O wiele lepiej podać maluchowi filet z ryby, najlepiej – morskiej. Unikajmy również podawania paluszków rybnych, w których więcej jest tłuszczu i panierki niż samego mięsa.
  • Kapusta z grzybami – zarówna kapusta, jak i grzyby to pokarmy nieodpowiednie  dla małych dzieci. Kapusta jest ciężkostrawna i powoduje wzdęcia, może być więc źródłem cierpienia dla malucha. Grzybów nie należy podawać dzieciom nawet do 3. roku życia. Są wyjątkowo trudne do strawienia i nawet zdrowe mogą powodować przykre problemy żołądkowe.
  • Pierniki – są to ciasta najmniej wskazane dla dzieci, ze względu na zawartość orzechów i miodu – silnych alergenów, które mogą uczulać dziecko. W miodzie mogą znajdować się również niebezpieczne bakterie, które odpowiadają za silne zatrucia pokarmowe.
  • Ciasta z margaryną – margaryna to ciężkostrawny tłuszcz, którego nie powinno się podawać dzieciom, szczególnie tym poniżej 1. roku życia. Ciasta z kremami na margarynie najlepiej zastąpić biszkoptami.
  • Potrawy z octem (np. barszcz czerwony) – ocet to efekt fermentacji alkoholu, więc jest szkodliwy dla organizmu dziecka. Obciąża wiele narządów, m.in. wątrobę i nerki oraz działa drażniąco na żołądek.
  • Makowiec, kluski z makiem – mak jest zdrowy, wspomaga układ nerwowy, ale podajemy go dopiero dzieciom powyżej 2. roku życia, bo jest bardzo ciężkostrawny.

Czytaj również: Ciasteczka świąteczne: przepisy na ciasteczka, które możesz zrobić z dzieckiem [7 pomysłów] 

Wigilia i święta Bożego Narodzenia: przepisy na świąteczne potrawy dla dziecka 

Ciasta na święta: 6 przepisów na świąteczne ciasta 

Wigilia w ciąży: przepisy na zdrowe i lekkostrawne potrawy wigilijne 

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

DLA CIEBIE ZA DARMO! Szykujesz się do porodu? Chcesz wiedzieć co cię czeka, jak sobie radzić? Co może Ci pomóc? Koniecznie pobierz nasz specjalny poradnik, stworzony przez ekspertów!

Czytaj więcej
Porodówka - przewodnik dla rodzącej mamy, okładka
KOMENTARZE