Wigilia karmiącej mamy: PRZEPISY NA WIGILIJNE POTRAWY

2021-11-18 16:47
święta mamy karmiącej
Autor: Getty Images Wigilijne potrawy dla karmiącej mamy.

Karmienie piersią nie jest przeszkodą w świątecznym łasuchowaniu, któremu sprzyja Wigilia i Boże Narodzenie. Co prawda dieta karmiącej wyklucza potrawy smażone, tłuste, wzdymające, zakwaszane octem, a także potrawy z wędzonych ryb i solonych śledzi, ale wystarczy zmodyfikować nieco skład i sposób przyrządzania dań, by uniknąć problemów.

Dieta karmiącej wcale nie zmusza cię do wyrzeczeń, a drobne modyfikacje wprowadzone w świąteczny przepis mogą nawet stanowić ciekawą odmianę. Ryba przyrządzona z warzywami na parze nie spowoduje wzdęć ani kolki u dziecka. Barszcz można zakwasić sokiem z jabłka lub pomidora, a na deser zjeść trochę kompotu z suszu albo pieczone jabłko.

Nie musisz też sobie odmawiać pysznych domowych ciast – jeśli będziesz kosztowała ich z umiarem, nie zaszkodzisz sobie ani dziecku. Unikaj jedynie ciężkostrawnych wypieków z kremem i czekoladą. Podpowiadamy jak zmodyfikować typowe przepisy, by potrawy świąteczne były bezpieczne dla karmiącej mamy i jej dziecka

Spis treści

  1. Łosoś z kremem chrzanowym
  2. Aromatyczny kompot z suszu
  3. Terrina rybna z awokado
  4. Lekki barszczyk
Beszamel - Uszka do barszczu

Łosoś z kremem chrzanowym

Lekkostrawny, bo przyrządzony na parze, pełen łatwo przyswajalnego białka i zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3.

Składniki:

  • 4 filety lub dzwonka z łososia
  • sól, pieprz
  • ocet balsamiczny
  • łyżka soku z cytryny
  • 20 dag twarożku naturalnego
  • 2 łyżki jogurtu
  • łyżka chrzanu
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • mrożona włoszczyzna
  • płatki migdałowe
  • gałązki świeżego koperku

Przygotowanie: 1 godz. 15 minut

Wykonanie: Filety z łososia opłucz, osusz, oprósz solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny i kilkoma kroplami octu balsamicznego. Odłóż na godzinę do lodówki. Twarożek wymieszaj z jogurtem i chrzanem, przypraw szczyptą soli. Do parowara nalej wody, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.

Włóż warzywa i rybę, gotuj ok. 20 minut. Wyłóż na talerze, udekoruj gałązkami koperku i płatkami midgałowymi. Podawaj z kremem chrzanowym.

Przeczytaj też: Czego absolutnie nie dawać małemu dziecku do jedzenia z wigilijnego stołu?

Aromatyczny kompot z suszu

Słodycz owoców wystarczy za wigilijny deser, a zawarty w nich błonnik ułatwi trawienie.

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki suszonych owoców (figi, śliwki, jabłka, morele)
  • 1–2 łyżki cukru
  • 2–3 goździki
  • kawałek kory cynamonu
  • plasterek cytryny

Przygotowanie: 1 godz. 30 minut

Wykonanie: Owoce sparz wrzątkiem, odcedź na sicie, włóż do garnka, zalej wodą, odstaw na godzinę. Dodaj goździki i cynamon, gotuj ok. 30 minut w tej samej wodzie. Pod koniec gotowania dodaj cukier i plasterek cytryny. Wystudź. Uwaga: najlepiej ugotuj kompot w przeddzień Wigilii.

Terrina rybna z awokado

Bogata w kwas foliowy i kwasy omega-3, cenne dla młodej mamy i jej dziecka.

Składniki:

  • 30 dag filetów z ryby (łosoś, dorsz, mintaj)
  • 2 owoce awokado
  • cytryna
  • 3 szklanki wywaru warzywnego
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • szklanka śmietany kremówki
  • sól, biały pieprz
  • ewentualnie wyciśnięty ząbek czosnku

Przygotowanie: 1 godzinaChłodzenie: 1 godzina 45 minut

Wykonanie: Żelatynę podgrzej w szklance wywaru, przestudź. Resztę wywaru zagotuj, włóż rybę i gotuj na małym ogniu ok. 20 minut. Rybę wyjmij, ostudź i zmiksuj blenderem. Dodaj połowę wywaru z żelatyną, wymieszaj. Z cytryny wyciśnij sok. Awokado obierz, usuń pestki, miąższ zmiksuj, dodaj sok z cytryny i ewentualnie czosnek.

Mus wymieszaj z resztą wywaru z żelatyną.  Śmietanę ubij, połowę dodaj do masy rybnej, połowę do masy z awokado. Obydwie masy przypraw solą i pieprzem. Do posmarowanej masłem podłużnej formy nałóż masę z awokado, wyrównaj, wstaw do lodówki na 15 minut. Następnie nałóż masę rybną, wyrównaj i schłodź w lodówce (ok. 1,5 godziny).

Zobacz: Bajki świąteczne - top 10 bajek na święta bożegonarodzenia

Lekki barszczyk

Zakwaszany sokiem jabłkowym i pomidorowym, jest zdrowszy i bogatszy w smaku niż tradycyjny, przyprawiany octem.

Składniki:

  • pęczek włoszczyzny
  • 3 duże buraki
  • sól, ziele angielskie
  • liść laurowy
  • po 1/2 szklanki soku jabłkowego i pomidorowego
  • szczypta cukru

Czas przygotowania: 1 godzinaOczekiwanie: 12 godzin

Wykonanie:  Włoszczyznę obierz, oczyść, zalej 2 litrami wody, dodaj sól i przyprawy. Gotuj 30 minut, wywar przecedź. Buraki obierz, pokrój w plastry, włóż do gorącego wywaru i podgrzewaj, aż zacznie wrzeć. Zdejmij z ognia, ostudź i odstaw na noc do lodówki. Barszcz przecedź, wlej sok pomidorowy i jabłkowy, podgrzej, dopraw solą i cukrem.

miesięcznik "M jak mama"

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE

NOWY NUMER

POBIERZ PORADNIK! Darmowy poradnik, z którego dowiesz się, jak zmienia się ciało kobiety w ciąży, jak rozwija się płód, kiedy wykonać ważne badania, jak przygotować się do porodu. Pobieram >

Pobieram
poradnik ciaza