Kiedyś rosła w każdym ogródku. "Polska cytryna" lepsza niż suplementy na odporność

2023-09-28 13:46

Wrzesień w tym roku wyjątkowo rozpieszcza nas pogodą, ale nie dajmy się zwieść - wirusy i bakterie nie zniknęły! Już teraz warto pomyśleć o wzmocnieniu odporności. A tu z pomocą przychodzi popularny niegdyś owoc, z którego przygotujesz idealny domowy syrop. Pigwa, bo o niej mowa, genialnie wzmocni odporność dziecka i twoją.

Kiedyś rosła w każdym ogródku. Polska cytryna lepsza niż suplementy na odporność

i

Autor: Getty Images Kiedyś rosła w każdym ogródku. "Polska cytryna" lepsza niż suplementy na odporność

Pigwa to niezwykle wartościowa roślina wieloletnia, którą warto mieć we własnym ogrodzie. Zrobione z niej przetwory są bogatym źródłem witaminy C i innych składników zdrowotnych. A prosty przepis na syrop z pigwy może wspaniale wzmocnić odporność dziecka.

Zobacz także: Co robić, by dziecko mniej chorowało? 7 sposobów na wzmocnienie odporności

Pigwa do herbaty i nie tylko. Kiedy zrywać pigwę?

Znana już od starożytności pigwa pospolita pochodzi z Azji południowo-zachodniej. Może mieć formę drzewa, ale także krzewu. Najczęściej osiąga wysokość około 3-4 metrów.

Swoim wyglądem pigwa przypomina jabłoń. Szczególnie po zakwitnięciu, gdy kwiaty mają lekko różowy kolor. Owoce pigwy na samym początku są zielone, ale kiedy dojrzewają, nabierają soczystego żółtego koloru. Zbiór owoców przypada najczęściej na październik.

Warto jednak podkreślić, że lekko przemarznięte owoce pigwy mają znacznie łagodniejszy smak i mniejszą cierpkość. Ze zbiorem owoców można więc spokojnie zaczekać do pierwszych przymrozków.

Owoce pigwy mają kwaśny smak, dość orzeźwiający z lekką nutą goryczy. Najczęściej spożywa się je w formie syropu.

Poradnik Zdrowie: Zdrowo Odpytani, odc. 13 Witamina C

Pigwa właściwości

Pigwa doskonale wpływa na odporność i to nie tylko dzieci, ale również dorosłych. Owoce pigwy są źródłem:

  • witaminy C, które mają więcej niż sama cytryna,witaminy z grupy B,
  • polifenoli,
  • wapnia,
  • potasu,
  • żelaza,
  • miedzi,
  • magnezu,
  • pektyn.

Bogata ilość witamin i minerałów sprawia, że pigwa jest niezwykle prozdrowotna.

Właściwości zdrowotne pigwy:

  • wspiera układ odpornościowy,
  • wzmacnia organizm,
  • chroni przed infekcjami,
  • ma działanie krwiotwórcze,
  • działanie przeciwutleniające, które chroni przed wpływem czynników zewnętrznych,
  • wspiera budowę kości,
  • wspiera pracę układu nerwowego,
  • wspiera organizm w usuwaniu toksyn i metali ciężkich.

Sok z pigwy, syrop, konfitura

Syrop z pigwy to idealny środek na przeziębienie, objawy grypy, suchy kaszel i na obniżoną odporność.

Do przygotowania syropu z pigwy potrzeba minimum 1 kg owoców, 1 kg cukru lub miód.

Na początek należy dobrze umyć owoce, najlepiej gorącą wodą. Przekroić na pół, oczyścić z gniazd nasiennych i ponownie pokroić w mniejsze kawałki.

W dużym słoiku układamy na przemian warstwę pokrojonych owoców, którą podsypujemy cukrem. Najczęściej jest to 1 szklanka pigwy i 1 szklanka cukru. Można również zalać 1 kg owoców pigwy 200 ml miodu.

Tak przygotowaną mieszankę należy odstawić w ciepłe miejsce nawet na 3-4 dni. Od czasu do czasu warto potrząsnąć słoikiem do wymieszania składników.

Powstały w ten sposób syrop, można odcedzić do butelki lub innego słoika. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby spożyć również owoce.

Syrop z pigwy sprawdzi się jako dodatek do herbaty, deserów, naleśników i innych potraw.

Czytaj także: Syropy na przeziębienie dla dzieci - 5 przepisów na domowe syropy wzmacniające odporność

Wystarczy tydzień, by wzmocnić odporność dziecka. Siedmiodniowa dieta na przeziębienie

Przeziębienie u niemowlaka: 18 sposobów na szybki powrót do zdrowia