Przepis na "magiczny eliksir" tej mamy podbił sieć. Łatwo przygotujesz go sama

2023-04-27 14:15

Ciągła zmiana pogody nie wpływa pozytywnie na zdrowie. Raz upał, a raz arktyczny chłód mogą sprawiać, że dziecko wciąż będzie chorować. Ta mama wymyśliła sposób na wzmocnienie organizmu, tworząc przepis na „magiczny eliksir”.

Mikstura na odporność dziecka

i

Autor: Instagram/@brunaandnatalie/ Archiwum prywatne Twoje dziecko ciągle choruje? Wypróbuj przepis tej mamy na "Magiczny eliksir"

Bruna Fava jest mamą małej Natalie. Na swoim profilu na Instagramie @brunaandnatalie postanowiła podzielić się przepisem na wzmocnienie odporności u dzieci. Była bowiem już zmęczona ciągłym chorowaniem córeczki.

Przepis poleca dla dzieci powyżej 1. roku życia i dla dorosłych. Przy pogodzie, która wystawia nasz organizm na ogromny test, może warto spróbować.

Zobacz także: Co jeść, aby zwiekszyć odporność całej rodziny? Wypróbuj te przepisy

Jak wzmacniać odporność dziecka?

Układ odpornościowy dziecka

Układ odpornościowy dziecka rozwija się stopniowo i powoli. Na jego ostateczny kształt ma wpływ bardzo dużo czynników. Warto wspierać naturalny mechanizm obronny, aby jak najlepiej chroniła dziecko przed drobnoustrojami.

Początkowo noworodek, który przychodzi na świat, korzysta z przeciwciał, które uzbierał w okresie życia płodowego. Później z tych dostarczanych wraz z mlekiem matki. Warto tu podkreślić, że karmienie piersią dostarcza niemowlęciu cennych składników, które wspierają jego odporność. Wśród nich znajdziemy substancje o właściwościach antywirusowych i antybakteryjnych.

Wraz z wiekiem w organizmie dziecka rozwijają się własne przeciwciała, a około 1. roku życia osiąga pełną zdolność to produkowania immunoglobulin IgM. Nie oznacza to jednak, że od tego czasu jest odporne na wszelkie wirusy i bakterie. Wręcz przeciwnie. Układ odpornościowy człowieka dojrzewa około 12 – 15. roku życia. Najczęściej w okresie przedszkolnym możemy mieć wrażenie, że dziecko łapie przeziębienie za przeziębieniem.

Trening odporności

Poprzez drobne infekcje takie jak katar i przeziębienie, które maluch może złapać w żłobku i w przedszkolu, dzieci trenują swoją odporność. Wzmacniają ją i rozwijają, bo w trakcie choroby organizm produkuje przeciwciała, które w nim pozostają. Dzięki temu przy kolejnym przeziębieniu maluch szybciej zwalczy infekcję. Podobne działanie mają szczepionki.

Wspomaganie odporności dziecka

Nie da się jednak ukryć, że wciąż zakatarzony i kaszlący kilkulatek może odbierać energię. Dlatego warto wspierać rozwój odporności dzieci. W tym celu warto pamiętać przede wszystkim o odpowiedniej diecie, hartowaniu organizmu i aktywności fizycznej.

Ta mama postanowiła iść krok dalej i przyrządzić prawdziwy „magiczny eliksir”, który podaje swojej kilkuletniej córeczce, aby wzmocnić jej układ odpornościowy. Możesz łatwo przygotować go w domu.

„Magiczny eliksir”

Bruna przetestowała swoją miksturę, gdy była już naprawdę zmęczona chorobami córki. Wymyśliła, więc przepis, w którym znalazł się czarny bez, imbir, kurkuma, cynamon, cytryna i miód. Ten specyfik nie jest jednak przeznaczony dla dzieci poniżej 1. roku życia.

Młoda mama wymienia na swoim profilu korzyści płynące z czarnego bzu. Podkreśla, że jest to naturalny środek pomagający zwiększyć układ odpornościowy i zapobiegać lub zmniejszać czas trwania nasilonych objawów przeziębienia i grypy u dzieci powyżej roku i u dorosłych.

Przepis na miksturę tej mamy jest bardzo prosty. Wystarczy zaopatrzyć się w następujące składniki:

  • 1 filiżanka suszonych owoców czarnego bzu,
  • 4 szklanki wody,
  • 1 obrany kawałek świeżego imbiru,
  • 1 pokrojona cytryna,
  • 3 laski cynamonu,
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy,
  • 1 filiżanka miodu (lokalny niefiltrowany miód jest lepszy).

Według przepisu należy umieścić w garnku owoce czarnego bzu, wodę, imbir, cytrynę, laski cynamonu oraz kurkumę. Całość doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy przez około 45 minut do redukcji płynu o połowę.

Zdejmujemy garnek z ognia i zostawiamy do ostygnięcia na kilka minut. Kolejnym krokiem jest przecedzenie mikstury przez sitko o drobnych oczkach, aby oddzielić dobroczynny płyn.

Kiedy mikstura całkowicie ostygnie i osiągnie temperaturę pokojową, dodajemy miód. Przelewamy syrop do słoika lub butelki i przechowujemy w lodówce do 3-4 tygodni.

Kobieta podaje córce pół łyżeczki do jednej łyżeczki dziennie, ale jak sama podkreśla, zawsze wcześniej warto skonsultować się z lekarzem.

Czytaj także: Przeziębienie u niemowlaka: 18 sposobów na szybki powrót do zdrowia

Co może osłabiać odporność u dziecka?