Błonnik w ciąży: 4 rzeczy, które musisz o nim wiedzieć
Błonnik - przyspiesza trawienie, zapobiega zgadze, pomaga kontrolować wagę. Oto zalety błonnika, który jest bardzo ważny w diecie przyszłej mamy. Sprawdź, dlaczego warto jeść błonnik w ciąży!

O warzywach i owocach mówi się same dobre rzeczy. Głównie ze względu na witaminy i minerały, które są niezbędne do życia, czy polifenole mające działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. Ale to niejedyne ich zalety.
Bardzo ważnym, zwłaszcza dla kobiet w ciąży, składnikiem znajdującym się w warzywach i owocach jest błonnik, znany też jako włókno pokarmowe. Powinien być on obecny w diecie każdej przyszłej mamy w ilości ok. 30 g dziennie.
Spis treści:
- Błonnik w ciąży dobry na trawienie
- Sprytny sposób na podjadanie
- Błonnik dla zdrowia
- Gdzie szukać błonnika?
Błonnik w ciąży dobry na trawienie
Błonnik to węglowodan złożony, występujący w dwóch postaciach: rozpuszczalnej w wodzie i nierozpuszczalnej. Jest substancją niezbędną do prawidłowego trawienia. Błonnik nierozpuszczalny nazywany jest „miotłą”, gdyż oczyszcza układ pokarmowy ze złogów i innych niepotrzebnych produktów przemiany materii.
Stymuluje pracę jelit, podrażniając je, dzięki czemu poprawia ich ukrwienie i perystaltykę: przyspiesza przesuwanie się pokarmu, jego trawienie i wydalanie. Dlatego jest tak wartościowy w okresie ciąży – zaparcia i problemy z trawieniem to przecież jedna z podstawowych przypadłości kobiet oczekujących dziecka, zwłaszcza w drugim i trzecim trymestrze.
Włókna pokarmowe likwidują zresztą także inne ciążowe dolegliwości, między innymi wzdęcia oraz zgagę – wiążą bowiem nadmiar kwasów żołądkowych, niwelując nieprzyjemne uczucie pieczenia w przełyku.
Czytaj: Dowiedz się, ile mleka trzeba pić w ciąży?
15 warzyw i owoców, które służą ciąży i przyszłej mamie
Sprytny sposób na podjadanie
Jedną z cech błonnika jest jego pęcznienie pod wpływem płynów znajdujących się w organizmie. Błonnik zwiększa swoją objętość w żołądku aż o 200 razy, dzięki czemu powoduje uczucie sytości i zmniejsza wrażenie głodu.
Dla kobiet w ciąży to idealny sposób na uniknięcie podjadania, które – jak wiadomo – sprzyja nadmiernemu tyciu, zresztą nie tylko w okresie ciąży. Zjadanie dużej ilości warzyw czy kaszy daje poczucie stale pełnego brzucha.
Czytaj: Zdrowe przekąski w ciąży: co możesz jeść między posiłkami
Błonnik dla zdrowia
Włókna pokarmowe mają pozytywny wpływ nie tylko na procesy trawienne. Zdaniem lekarzy błonnik ogranicza także ryzyko wystąpienia stanu przedrzucawkowego oraz – w przyszłości – astmy u dziecka. Obniża poziom trójglicerydów oraz złego cholesterolu (LDL) przy jednoczesnym zwiększaniu poziomu dobrego cholesterolu (HDL).
Reguluje poziom cukru i insuliny we krwi, bo spowalnia wchłanianie składników odżywczych do organizmu. Jest pożywką dla bakterii zamieszkujących ludzkie jelita, więc wpływa pozytywnie na rozwój mikroflory, która z kolei odpowiada za naszą odporność. Dlatego warto spożywać produkty z błonnikiem, by zmniejszyć swoją podatność na infekcje i inne choroby.
Czytaj: Dieta w ciąży, czyli odżywianie ciężarnej pod lupą
Gdzie szukać błonnika?
Źródłami błonnika są głównie owoce i warzywa, ale też soki, które z nich uzyskujemy, zwłaszcza te przecierowe. Najwięcej włókien pokarmowych znajduje się w marchwi, brokułach, fasoli, soi, pomidorach, papryce, grochu, kiszonej kapuście, śliwkach, jabłkach, bananach, kiwi i cytrusach.
Szukając produktów o wysokiej zawartości błonnika, warto też sięgnąć po orzechy, suszone owoce (morele, brzoskwinie, śliwki, jabłka, rodzynki), ale przede wszystkim kasze (gryczana, jęczmienna), płatki zbożowe, pieczywo gruboziarniste i otręby.
Dołącz do dyskusji o zaparciach w ciąży na forum Mjakmama24.pl. Jak się z nimi uporać?
Aby zwiększyć ilość spożywanego błonnika, możesz zastosować kilka prostych sztuczek kulinarnych. Zamiast podawać na stół ziemniaki z wody czy purée, gotuj kartofle w mundurkach – to w ich skórce jest najwięcej błonnika. Robiąc soki w wyciskarce, ustawiaj sitko tak, by w napoju znalazło się jak najwięcej miąższu – źródła błonnika.
Dieta wysokobłonnikowa wymaga picia dużych ilości wody (najlepiej mineralnej niegazowanej). Błonnik pełni swoje funkcje dopiero wtedy, gdy zaczyna pęcznieć pod wpływem płynów znajdujących się w organizmie.
Czytaj: Dieta w ciąży: co jeść, by nie przytyć nadmiernie w ciąży
