Wyciskane soki - bomba witaminowa dla kobiet w ciąży

Soki
Autor: Getty images

Wyciskane soki zachowują wszystkie witaminy i minerały. Mogą być skuteczną i bezpieczną bronią w walce z wieloma dolegliwościami, także tymi pojawiającymi się w ciąży i po porodzie.

Specjaliści zalecają, aby kobieta w ciąży zjadała codziennie co najmniej 600–700 g warzyw i owoców. Można je spożywać na surowo, w postaci sałatek, zup, ale także w formie wyciskanych soków. Te ostatnie mają wiele zalet.

Po pierwsze: w małej szklance „mieści się” tyle witamin i minerałów, ile znajduje się w kilku kilogramach owoców i warzyw, po drugie: soki wyciskane to dobre urozmaicenie zdrowej diety, po trzecie: doskonała i niskokaloryczna przekąska ciążowa (sok można pić między posiłkami) i wreszcie po czwarte: to smaczny napój, który może być jednocześnie naturalnym lekiem.

Spis treści:

  1. Dlaczego w ciąży warto pić soki wyciskane?
  2. Soki wyciskane na wzmocnienie przed zimą
  3. Soki wyciskane przeciw anemii
  4. Soki bezpieczne przy cukrzycy ciążowej

Dlaczego w ciąży warto pić soki wyciskane?

Soki wyciskane mają właściwości prozdrowotne i tę zaletę warto wykorzystać szczególnie w okresie oczekiwania na dziecko, gdy dokuczają ci typowe dolegliwości ciążowe lub poważniejsze choroby i kiedy – ze względu na bezpieczeństwo maluszka – nie możesz przyjmować niektórych leków.

Okazuje się, że soki wyciskane – tłoczone i bez dodatku cukru – są nie tylko smaczne i gęste, ale też zachowują większość witamin, minerałów oraz naturalnych antybiotyków zawartych w owocach i warzywach. Dlatego są skutecznymi i bezpiecznymi dla matki i jej nienarodzonego dziecka „lekarstwami”.

Aby jednak domowe soki wyciskane miały działanie prozdrowotne, musisz wiedzieć, jakie warzywo lub owoc włożyć do wyciskarki. Każde z nich zawiera przecież inne składniki odżywcze, które mają określony wpływ na organizm człowieka.

Warzywa czerwone i pomarańczowe są pełne karotenoidów, antocyjanów i likopenu, zielone zawierają kwas foliowy i mnóstwo witaminy C, a cytrusy są źródłem przeciwulteniaczy i błonnika.

Poniżej znajdziesz kilka przepisów, które pomogą w walce z wirusami i bakteriami, uzupełnią niedobory cennych składników odżywczych i poprawią funkcjonowanie organizmu. Wypróbuje je, aby w prosty i bezpieczny sposób podreperować swoje zdrowie. Zachowaj te przepisy, bo wszystkie możesz bezpiecznie wykorzystywać również po porodzie, kiedy będziesz karmić piersią.

Soki wyciskane na wzmocnienie przed zimą

W sezonie jesienno-zimowym warto wzmocnić odporność organizmu, aby nie poddał się pierwszym atakom wirusów i bakterii. W tym zadaniu pomogą naturalne antybiotyki ukryte np. w cebuli i czosnku oraz warzywa i owoce bogate w witaminy C, A oraz cynk i żelazo.

Te składniki odżywcze pobudzają układ immunologiczny do pracy, stymulując produkcję leukocytów (odpowiedzialnych za walkę z drobnoustrojami).

Ułatwiają też walkę ze stanami zapalnymi, przyspieszając usuwanie pierwszych objawów przeziębienia. Przygotowując soki poprawiające odporność, powinnaś korzystać z marchwi, bogatej w przeciwutleniacze, zwłaszcza beta-karoten, brokułów zawierających witaminy C i A, kwas foliowy oraz wiele składników mineralnych. Nie zapomnij też o owocach cytrusowych i jabłkach.

Sok marchwiowo-jabłkowy z pomarańczami

  • 4 marchewki
  • 1 jabłko
  • 2 pomarańcze
  • mały kawałek świeżego korzenia imbiru

Marchewki, imbir i owoce umyj oraz obierz i wyciśnij przez wyciskarkę wolnoobrotową. Sok z marchwi i czosnku w 3 marchewki w 2 ząbki czosnku w przyprawy do smaku Umyj i obierz marchewki, a następnie przepuść je przez wyciskarkę. Potem obierz czosnek i pokrój go albo zblenduj. Dodaj czosnek do soku z marchewki i dopraw do smaku np. solą lub ziołami.

Soki wyciskane przeciw anemii

Jeśli w okresie ciąży dopadła cię niedokrwistość, powinnaś sięgnąć po warzywa i owoce, które zawierają żelazo oraz witaminę C, ułatwiającą jego przyswajanie przez organizm. Jest wiele warzyw skutecznie walczących z anemią, np. buraki.

Ich sok wspomaga proces produkcji krwi – zawiera kwas foliowy, który współuczestniczy w powstawaniu czerwonych krwinek oraz żelazo. Podobne zalety mają pomidory oraz natka pietruszki, które są źródłem żelaza i witaminy C, przez co skutecznie podwyższają poziom tego pierwiastka w organizmie.

Sok z buraków

  • 1 duży burak w pół marchewki
  • pół jabłka w pęczek natki
  • sok z połowy cytryny

Natkę pietruszki dokładnie opłucz. Warzywa oraz owoce umyj i pokrój (nie musisz ich obierać). Wrzuć wszystko do wyciskarki, a po uzyskaniu soku dodaj jeszcze sok z cytryny. Sok z pomidorów i natki pietruszki w pęczek natki w 1 kg pomidorów w pieprz ziołowy w sól Natkę i pomidory umyj, pokrój i wrzuć do wyciskarki. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Soki bezpieczne przy cukrzycy ciążowej

Podwyższony poziom cukru we krwi w czasie cukrzycy ciężarnych wymaga dbania o dietę. Owoce są słodkie, dlatego lepiej spożywać ich jak najmniej. Możesz jednak pić soki z warzyw, które mają niski indeks glikemiczny (poniżej 55), np. z kapusty, selera naciowego, buraka, marchwi, papryki, ogórka lub pomidorów.

Sok ogórkowy

  • pół kg ogórków
  • 2 małe jabłka 
  • 1 grejpfrut
  • pęczek świeżej natki pietruszki
  • pół cytryny

Ogórki i owoce umyj (ogórków nie musisz obierać) i pokrój w kawałki. Dodaj umytą natkę pietruszki i wrzuć do wyciskarki.

Sok z kapusty i selera naciowego

  • kapusta biała lub pekińska (ok. 5 liści) 
  • pół ogórka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • pół cebuli 
  • sól, pieprz

Oderwij świeże liście kapusty i umyj je. Ogórek, cebulę i selera naciowego obierz i pokrój. Wrzucić wszystko do wyciskarki. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Rozgrzewający

Warzywa o działaniu rozgrzewającym warto spożywać w chłodne dni, gdy po powrocie do domu wciąż czujesz się przemarznięta. Specjaliści wymieniają tu: paprykę, jarmuż, cebulę, czosnek, ale też wiśnie, winogrona, maliny.

Wiele z nich to produkty pełne witamin i minerałów (jarmuż, winogrona), przeciwutleniaczy (papryka, wiśnie) oraz naturalnych antybiotyków (cebula), które przydadzą się w walce z infekcjami. Pamiętaj również o rozgrzewających przyprawach, które można dodać do soków – imbirze, cynamonie, goździkach i kardamonie.

Sok malinowy z imbirem

  • 3 szklanki malin (mogą być mrożone) 
  • 1 jabłko 
  • gruby plaster imbiru

Maliny oraz jabłko umyj, dodaj obrany imbir i wrzuć wszystkie składniki do wyciskarki. Wyciśnij sok. Koktajl z jarmużem, zieloną pietruszką i czosnkiem w 2 szklanki liści jarmużu w 1 pęczek natki pietruszki w 1/4 obranej limonki w gruby plaster imbiru Warzywa i owoce umyj i pokrój na kawałki. Limonkę i imbir obierz ze skórki. Wyciśnij w wyciskarce.

Czytaj: Niedobór żelaza w ciąży: czym skutkuje?

15 warzyw i owoców, które służą ciąży

Dozwolone i zabronione leki w ciąży

Naturalne antybiotyki, które możesz stosować w ciąży

Dieta w ciąży: co jeść, by nie przytyć nadmiernie w ciąży

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

DLA CIEBIE ZA DARMO! Szykujesz się do porodu? Chcesz wiedzieć co cię czeka, jak sobie radzić? Co może Ci pomóc? Koniecznie pobierz nasz specjalny poradnik, stworzony przez ekspertów!

Czytaj więcej
Porodówka - przewodnik dla rodzącej mamy, okładka
KOMENTARZE