Ekologia w ciąży - zmień swoje myślenie i bądź eko w ciąży!

2020-01-24 12:34

Bądź eko w ciąży nie tylko dlatego, że dbanie o środowisko stało się bardzo modne. To dobry i potrzebny trend,dlatego nie wahaj się za nim podążać. Zmiana nawyków w ciąży na te bardziej ekologiczne wpłynie pozytywnie nie tylko na planetę, ale też na zdrowie twoje i twojego dziecka.

Ekologia w ciąży

i

Autor: Getty images

Ekologiczna ciąża to popularny trend. Okres oczekiwania na dziecko to dla wielu kobiet czas zmian dotychczasowego toku myślenia i przewartościowania priorytetów. Zaczynamy lepiej się odżywiać, używamy bezpieczniejszych kosmetyków i staramy się dbać o siebie – wszystko to z myślą o maluszku.

Często pojawiają się też bardziej dalekosiężne przemyślenia: na jakim świecie przyjdzie żyć mojemu dziecku? Czy w zanieczyszczonym środowisku będzie miało szansę dożycia późnej starości? Czy jedzenie pełne chemii nie wpłynie negatywnie na jego płodność?

Jeśli i ty zastanawiasz się, co mogłabyś zrobić, by zapewnić następnym pokoleniom lepszą przyszłość, już dziś zacznij wprowadzać w swoim życiu małe, proekologiczne zmiany.

Spis treści:

  1. Zadbaj o wartościowe menu
  2. Nie marnuj jedzenia
  3. Rób zakupy zero waste
  4. Wybieraj kosmetyki eko

Zadbaj o wartościowe menu

Zdrowa dieta w ciąży jest niezwykle ważna. Od tego, co jesz, zależy nie tylko twoje własne zdrowie i samopoczucie, ale też prawidłowy rozwój dziecka. W tym szczególnym czasie warto wybierać produkty dobrej jakości, z ekologicznych upraw i humanitarnych hodowli. Są nieco droższe, ale różnica w cenie nie jest już dziś tak znaczna, jak kiedyś, a poza tym – to inwestycja w zdrowie.

Wzrost ekologicznych produktów – zarówno warzyw, owoców, zbóż, jak i mięsa – przebiega w naturalnym tempie, dzięki czemu stają się pełnowartościowe i dostarczają więcej składników odżywczych niż te produkowane po najmniejszych kosztach, na masową skalę. Dodatkowo kupując warzywa i owoce z upraw ekologicznych, możesz mieć pewność, że rosną z dala od ruchliwych ulic, a jeśli są nawożone, to tylko naturalnymi nawozami.

Jak rozróżnić, co jest eko, a co nie? Jabłka, marchewki czy truskawki nadzwyczaj dorodne i równe, jakby rosły „pod linijkę”, to może być GMO (ang. genetically modified organism), czyli efekt modyfikacji genetycznych przeprowadzanych w laboratoriach. Bardzo prawdopodobne też, że w procesie wzrostu pomagano im pestycydami oraz sztucznymi nawozami.

Zdrowe produkty nie zawsze są idealne, bywają małe, kwaśne, krzywe, mają nierówny koloryt, a te, które rosną w ziemi, są nią ubrudzone. Jeśli masz wybór, kupuj głównie lokalne, sezonowe warzywa i owoce, które zawierają mniej chemii niż te sprowadzane z odległych stron świata. Kupując lokalnie, przysłużysz się także redukcji ilości spalin samochodowych, jakie do atmosfery uwalnia transport żywności.

Uważaj na to, jakie jajka kupujesz. Hodowla kur w klatkach jest nie tylko niehumanitarna – jaja od takich kur są po prostu gorszej jakości. Na szczęście w Polsce obowiązuje znakowanie jaj, dzięki czemu można szybko dowiedzieć się, w jaki sposób zostały pozyskane.

Na opakowaniu oraz na każdym jajku oddzielnie powinno znajdować się odpowiednie oznaczenie – cyfra znajdująca się na początku kodu informuje o sposobie chowu kur. Wybieraj tylko „jedynki” (od kur z wolnego wybiegu) i „zerówki” (chów ekologiczny).

Czytaj: Czy w ciąży warto jeść żywność ekologiczną?

Zdrowa żywność wpływa na rozwój niemowlęcia. Buduj jadłospis dziecka w oparciu o produkty ekologiczne

Ekologiczna wyprawka dla noworodka: co powinno się w niej znaleźć?

Nie marnuj jedzenia

Przed zakupami zrób listę potrzebnych rzeczy – wiedząc, czego dokładnie potrzebujesz, możesz zaplanować, jakie torby i pojemniki zabrać na te produkty. Planowanie posiłków na najbliższe dni oraz związanych z nimi zakupów minimalizuje też ryzyko, że kupisz coś, co nie jest ci potrzebne albo kupisz za dużo.

Dzięki dobrej organizacji zakupów wygrywają wszyscy – dla ciebie to oszczędność czasu i pieniędzy, a dla środowiska ogromna ulga. Ekolodzy podkreślają bowiem, że tym, co najbardziej szkodzi planecie, jest nie tyle to, co kupujemy, ale ile tego kupujemy.

A kupujemy zdecydowanie za dużo, o czym świadczą statystyki dotyczące tego, ile żywności trafia na śmietnik – przeciętny Polak wyrzuca rocznie ponad 200 kilogramów jedzenia!

Problem niepohamowanej konsumpcji dotyczy nie tylko żywności, ale również ubrań, kosmetyków i innych produktów. Aby zaspokoić rosnący popyt naszego społeczeństwa, kolejne dziewicze obszary ziemi są przeznaczane pod nowe monoplantacje i fabryki.

W procesie produkcji oraz uprawy wykorzystywana jest woda, której na naszej planecie coraz mniej, a transport tego wszystkiego to źródło zanieczyszczeń powietrza. Warto o tym myśleć!

Czytaj: Przechowywanie żywności: poznaj najważniejsze zasady przechowywania jedzenia

Gotowanie z resztek: jak kreatywnie wykorzystać to, co zostało z obiadu?

Rób zakupy zero waste

Skoro wiesz już, co kupować, a czego unikać, wiesz, w co to zapakować – czas na wizytę w sklepie lub na bazarze. Idąc na zakupy, koniecznie pamiętaj o własnych materiałowych torebkach na duże i małe produkty. Możesz uszyć je własnoręcznie lub kupić – ogromny wybór tego typu rzeczy znajdziesz w internecie, ale spotkać je można też na każdych większych targach z ekologiczną modą czy żywnością.

Produkty bardzo drobne (kasze) lub mokre (kapusta czy ogórki kiszone) możesz włożyć do słoika. Nie masz żadnego w domu? Jeśli zamiast je wyrzucać, zachowasz i umyjesz słoiki po różnych produktach, które kupujesz w sklepie, po tygodniu będziesz mieć ich co najmniej kilka.

Nie obawiaj się, że sprzedawcy będą protestować albo dziwnie się na ciebie patrzeć. Coraz więcej sklepów, a nawet sieci hipermarketów, umożliwia swoim klientom pakowanie jedzenia do własnych pojemników.

Czytaj: Ekologiczna wyprawka dla noworodka: co powinno się w niej znaleźć?

Ciąża w zgodzie z naturą: na czym polega naturalne podejście do ciąży?

Wybieraj kosmetyki eko

Żywność to produkty pierwszej potrzeby, ale równie ważne, szczególnie dla kobiet, są też kosmetyki i środki higieniczne, których kupujemy bardzo dużo. Również i w tym przypadku dbałość o planetę idzie w parze z dbałością o własne zdrowie.

Jeśli nigdy wcześniej nie analizowałaś składu kosmetyków przed ich zakupem, ciąża to czas, kiedy warto zacząć to robić. Nie wszystkie składniki kosmetyków są bowiem bezpieczne dla przyszłych mam – ze względu na negatywny (lub częściej po prostu nieznany) wpływ na rozwój dziecka.

Z tego powodu wybieraj kosmetyki z jak najkrótszymi składami, stworzone z naturalnych substancji, których jakość potwierdzona została certyfikatami (np. Ecocert, BDIH, Allergy Certified). Takie kosmetyki są coraz popularniejsze, coraz bardziej dostępne, a ich ceny nie są już wcale wygórowane.

Nie masz głowy do analizowania składów? W ciąży wybieraj kosmetyki ze specjalnych linii dla przyszłych mam, które są wolne od potencjalnie szkodliwych substancji. Równie ważne, co skład, jest opakowanie kosmetyku. Aby choć trochę zminimalizować ilość plastikowych odpadów, wybieraj produkty w opakowaniach szklanych, papierowych albo... bez opakowań!

Zamiast żelu pod prysznic i szamponu w plastikowych butelkach kup mydło i szampon w kostce, a plastikową szczoteczkę zamień na tę bambusową. Pamiętaj o patyczkach – wybieraj te, których trzonki wykonano z papieru, a nie z plastiku. Aby uniknąć niebezpiecznych w ciąży infekcji intymnych, wybieraj bieliznę oraz wkładki z naturalnej, organicznej bawełny.

Warto wiedzieć

Gdzie robić eko zakupy?W internecie nie brakuje sklepów z dużym wyborem produktów ekologicznych dla kobiet w ciąży i młodych mam. Zakupy przez internet mają tę zaletę, że nie musisz ruszać się z domu, aby je zrobić, a przeglądając wirtualne „półki”, jesteś mniej podatna na kupowanie rzeczy, których tak naprawdę nie potrzebujesz.

Plusem jest także możliwość porównania cen w różnych sklepach. Polecamy kilka adresów, gdzie kupisz naturalne kosmetyki, certyfikowaną żywność, wielorazowe torby na zakupy i bezpieczną chemię do domu:

www.eko-banka.plwww.pakamera.plwww.4szpaki.plwww.zrobsobiekrem.plwww.aleeko.plwww.4organic.plwww.torbacze.comwww.naturalne.biowww.wielorazowka.plwww.ekosfera24.pl

Czy jesteś ekomamą?
Pytanie 1 z 8
W niektórych wędlinach znajduje się tylko 30-50 proc. mięsa, reszta to substytuty białkowe i przede wszystkim woda. Dlatego warto robić własne