Przepisy dla dzieci: pomysły na zdrowe, smaczne i tanie dania dla dzieci

2015-05-11 16:59

Przepisy dla dzieci to jeden z częściej poszukiwanych tematów przez mamy w internecie. Dania mają być zdrowe - to dla nich najważniejszy wyznacznik, ale duże znaczenie ma również koszt przygotowywanego posiłku i oczywiście jego smak. Dzieci są przecież takie wybredne pod tym względem! Przedstawiamy przepisy na zdrowe dania dla dzieci, które na pewno zyskają ich aprobatę i nie zrujnują maminej kieszeni.

Spróbuj wykonać w domu któryś z proponowanych poniżej przepisów, a zobaczysz, że twoje dziecko z chęcią spałaszuje przygotowane według nich potrawy. Prezentujemy przepisy dla dzieci na dania obiadowe, przekąski i desery - wszystkie są zdrowymi daniami dla dzieci.

Przeczytaj również: Dieta dziecka - czego nie wolno jeść dziecku?

Przepis na kukurydziane placuszki

Przepis na kukurydziane placuszki podała w programie "Dzień dobry TVN" Daria Łądocha, blogerka kulinarna, zafascynowana kuchnią tajską. Składniki potrzebne do ich wykonania są dostępne w każdym sklepie, a sposób przygotowania - nietrudny. Kukurydziane placuszki to doskonały pomysł na smaczne i tanie danie dla dziecka.

Składniki:

  • 1 puszka odsączonej kukurydzy
  • 2 jajka
  • 2-4 łyżki mąki
  • 1 drobno posiekany szczypiorek
  • 4 łyżki startego żółtego sera
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania: Połowę kukurydzy zmiksuj w blenderze na gładką masę. Przełóż do miski i dodaj resztę kukurydzy wraz z pozostałymi składnikami, następnie dokładnie wymieszaj. Dodaj tyle mąki, by masa nie była zbyt lejąca. Uformuj niewielkie placuszki i smaż na głębokim tłuszczu. 

Przeczytaj również: Rozszerzanie diety dziecka. Jak wybrać gotowe dania dla niemowląt?

Kopytka z sosem kalarepkowo-koperkowym

Ten przepis dla dzieci również jest pomysłem Darii Łądochy. Warto dodać, że do kopytek osobno przygotowujemy sos, który sprawia, że to zdecydowanie jedno ze zdrowych dań dla dzieci.

Składniki na kopytka:

  • osolona woda do gotowania kopytek
  • 180 g mąki pszennej
  • 500 g ziemniaków ugotowanych i ostudzonych
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli

Składniki na sos kalarepkowo-koperkowy:

  • 1 duża kalarepa
  • pęczek koperku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 100 ml słodkiej śmietanki
  • woda
  • sól, pieprz

Prezczytaj również: Ból brzucha i biegunka u dziecka - co podawać?

Sposób przygotowania kopytek: Zagotuj wodę na kopytka. Ugotowane ziemniaki zgnieć dokładnie i dodaj kaszę manną oraz mąkę. Przełóż całość na stolnicę i dodaj jajko oraz sól. Wyrób ciasto. Uformuj następnie 2 wąskie i długie wałki i pokrój je na ukośne kawałki (1-2 cm szerokości). Wrzucaj je na gorącą wodę i gotuj od 3 do 5 minut (do momentu wypłynięcia kopytek na wierzch).

Sposób przygotowania sosu: Cebulkę drobno posiekaj, kalarepę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. W rondelku rozgrzej masło i zeszklij cebulę. Następnie dodaj kalarepę i chwilę podsmażaj. Dodaj odrobinę wody i duś pod przykryciem około 25 minut. Sprawdzaj, czy nie trzeba dolać wody. Gdy kalarepa rozpadnie się i będzie miękka, dodaj słodką śmietankę i drobno posiekany koperek. Możesz całość zmiksować. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Pomysł na deser: galaretka z niespodzianką

Kolejnym z prezentowanych zdrowych dań dla dzieci jest galaretka z niespodzianką. Przepis ten odpowiada na pytanie, jak przemycić w atrakcyjnej formie dobroczynne składniki w diecie dziecka, takie jak warzywa.

Składniki:

  • nieduża pierś z kurczaka
  • warzywa: groszek, kukurydza, małe różyczki brokułów, natka, marchewka
  • jajo ugotowane na twardo
  • 3-4 szklanki bulionu warzywnego
  • ziele angielskie, listek laurowy
  • żelatyna (ilość uzależniona od objętości bulionu – zgodnie z przepisem na opakowaniu)

Sposób przygotowania: Kurczaka i marchewkę włóż do bulionu i zagotuj. Dodaj ziele angielskie i listek laurowy. Pod koniec gotowania dodaj także brokuły. Gdy warzywa i mięso będą miękkie, odcedź je z wywaru - pieprz i listek wyrzuć. Żelatynę rozrób według przepisu na opakowaniu. Dodaj do bulionu i jeszcze raz całość zagotuj. Warzywa i kurczaka potnij na małe kawałki i porozkładaj do miseczek, dodaj także pozostałe dodatki: groszek, kukurydzę, natkę i pokrojone jajko. Na koniec zalej warzywa wystudzonym bulionem – włóż do lodówki i poczekaj, aż stężeje.

Przedstawiamy również: Przepis na zupę z dyni na wesoło!

Ciasto marchewkowe dla dzieci

Ciasto marchewkowe uwielbiają nie tylko dzieci, ale i dorośli. Z powodzeniem może się znaleźć w zdrowej diecie naszego malucha. To chyba najpopularniejsze ze "zdrowych" ciast, dlatego nie mogło go zabraknąć wśród naszych zdrowych dań dla dzieci. Do jego przygotowania potrzebujesz stosunkowo niewielkiej ilości i nie bardzo drogich składników.

Składniki:

  • 4 jaja
  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 i 1/4 szklanki oleju
  • 2 i 1/2 szklanki grubo startej marchewki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżka cynamonu
  • łyżeczka sproszkowanego imbiru
  • szczypta soli

Sposób przygotowania: Jaja utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj mąkę, olej i marchewkę, a potem proszek do pieczenia, sodę i przyprawy. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C, wstaw do niego ciasto i piecz około 50 minut. Gdy ciasto ostygnie, możesz je polać specjalną polewą: serek homogenizowany utrzyj z sokiem z ćwiartki cytryny na jednolitą masę.

Przeczytaj również: Zimowa dieta dziecka. Jakie produkty powinna zawierać?

Zupa truskawkowa

Wbrew pozorom, zupę truskawkową można przygotowywać o dowolnej porze roku. Dzieci uwielbiają dania z owoców, więc będzie to sposób na szybkie i smaczne danie dla malucha. W letnie miesiące świetnie się sprawdzą pyszne i świeże truskawki. Ale wiosną, jesienią i zimą lub po prostu wtedy, gdy nie mamy pod ręką świeżych owoców, radzimy skorzystać z zamrożonych truskawek. Posłużą nam do przygotowania jednego z pysznych i niedrogich zdrowych dań dla dzieci.

Składniki:

  • opakowanie mrożonych truskawek
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • słodka śmietana
  • delikatny makaron

Sposób przygotowania: Rozmrożone truskawki zalej wrzątkiem i gotuj przez 5 minut. Szybko, by nie wystygły, zmiksuj, dodaj cukru do smaku. Podgrzewając na małym ogniu, wymieszaj z mąką ziemniaczaną, rozmieszaną z wodą. Podawaj z delikatnym makaronem i kleksami śmietany (śmietanę możesz też ubić).

Życzymy smacznego!

Polecamy wideo: Daria Łądocha i jej pomysły na zdrową kuchnię dla dzieci

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

NOWY NUMER! W magazynie Dziecko Zakupy i My: mnóstwo inspiracji dla mamy, dziecka i kobiet w ciąży – nie tylko na Święta! W najnowszym numerze przeczytasz o wirusach, o dobrym śnie, diecie alergika i życiu bez telewizora.

Czytaj więcej
DZiM 12/20
KOMENTARZE