W czym jest gluten – produkty dozwolone i zakazane w diecie bezglutenowej [LISTA]

2018-03-14 11:05 Katarzyna Hubicz

W czym jest gluten? Dieta bezglutenowa polega na wykluczeniu z jadłospisu dziecka białka roślinnego, znajdującego się w ziarnach pszenicy i jej odmian, a także żyta, owsa i jęczmienia. Dowiedz się, jakie produkty żywnościowe są dozwolone, a jakie są całkowicie zakazane.

W jakich produktach znajduje się gluten?

Gluten znajduje się nie tylko w potrawach przygotowywanych przy użyciu mąki – wykorzystuje się go również w niektórych procesach technologicznych poprawiających smak lub konsystencję potraw. Dlatego jeśli dziecko lub członek twojej rodziny musi być na diecie bezglutenowej, w pierwszej kolejności trzeba wyrobić sobie nawyk czytania etykiet. Przepisy zobowiązują bowiem producentów do wymieniania na nich wszystkich składników alergennych – a więc również glutenu.

Zobacz także:

Co powinnaś wiedzieć o celiakii i jej leczeniu w ciąży

Alergia na gluten: objawy uczulenia na gluten i leczenie

Nietolerancja glutenu: celiakia czy alergia?

Gdzie kupić produkty bezglutenowe?

Jeśli nie masz pewności, czy dany produkt zawiera to białko, kupuj tylko produkty oznaczone znakiem przekreślonego kłosa albo opisane jako bezglutenowe. Specjalistyczne produkty bezglutenowe, takie jak: chleb, makaron czy mąka, można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, internetowych, a nawet w supermarketach.

Zapoznaj się też z listą produktów dozwolonych i zakazanych na diecie bezglutenowej.

Dobrze wiedzieć

Dieta bezglutenowa – produkty dozwolone:

mięsa, ryby, owoce, warzywa, jajka, mleko, tłuszcze, orzechy, kasze, a także produkty gotowe niezawierające glutenu – np. kisiele, galaretki, budynie, bezglutenowe wędliny czy nabiał. Dziecko może jeść pieczywo, placki, ciasta i makarony z mąki bezglutenowej otrzymywanej ze skrobi pszennej bezglutenowej, a także m.in. z kukurydzy, amarantusa, gryki, soi, ryżu, prosa,tapioki, manioku i sorgo.

Dieta bezglutenowa – produkty zakazane:

pszenicę, żyto, jęczmień, owies, pszenżyto i orkisz, jak również wszelkie wyroby z ich dodatkiem: chleby, bułki, wyroby cukiernicze, płatki glutenowe, kasze, kawa zbożowa, kakao owsiane, niskogatunkowe kiełbasy, pasztetowa, parówki, panierowane półprodukty, kaszanka, mielonki, pasztety, zupy i sosy instant, musztardy i majonezy, wyroby garmażeryjne, gotowe desery, produkty zawierające słód i ekstrakt słodowy.

miesięcznik "M jak mama"

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W nowym M jak Mama o tym, jaki wpływ na zdrowie mamy i dziecka ma cesarskie cięcie oraz jakie jest ryzyko ciąży po 40. roku życia. Przeczytaj również, jak wybrać najlepsze krzesełko do karmienia i jak skompletować eko-wyprawkę

Kup dostęp od 2,50 zł
okładka 10/19
KOMENTARZE