Dieta doktor Dąbrowskiej – działanie, efekty, przykładowy jadłospis

2019-10-14 10:46 Anna Nowak
dieta dr Dabrowskiej
Autor: Getty images

Dieta dr Dąbrowskiej jest sposobem odżywiania, mającym na celu detoksykację (oczyszczenie organizmu z toksyn) oraz redukcję masy ciała. Podstawę jadłospisu stanowią warzywa oraz owoce. Na czym polega działanie diety dr Dąbrowskiej? Jakie są wskazania i efekty jej zastosowania? Sprawdź, jak wygląda przykładowy jadłospis.

Dieta dr Dąbrowskiej składa się z dwóch etapów. Pierwszy trwa kilka dni i polega na powstrzymywaniu się od spożywania jakichkolwiek produktów spożywczych.

Drugi etap kuracji stanowi dieta warzywno-owocowa, oparta na spożywaniu warzyw z niską zawartością skrobi (węglowodanu) oraz owoców o niskim indeksie glikemicznym (wskaźniku informującym o szybkości wzrastania stężenia glukozy we krwi po spożyciu danego produktu). W zależności od indywidualnego zapotrzebowania, czas trwania diety wynosi od kilku dni do kilku tygodni.

Czytaj: Dieta bez węglowodanów. Zasady diety niskowęglowodanowej

Założenia diety dr Dąbrowskiej

Wśród zalecanych warzyw niskoskrobiowych znajdują się: kapusta, kalafior, brokuł, marchew, seler, pietruszka, burak, cebula, czosnek, ogórki, pomidory, dynia, sałata, zioła. Do owoców o niskim indeksie glikemicznym zaliczamy: jabłka, grejpfruty, truskawki, jagody.

Warzywa i owoce należy spożywać surowe, głównie w postaci surówek ewentualnie przygotowywać je na parze lub gotować zupy warzywne. Obróbka termiczna niszczy witaminy i mikroelementy zawarte z produktach spożywczych.

Zalecane jest spożywanie dużej ilości wody niegazowanej, soków owocowych świeżo wyciśniętych lub jednodniowych oraz wielowarzywnych i pomidorowych. Należy pić również herbaty ziołowe (z mięty, z rumianku, z melisy), bez dodatku cukru.

Podczas kuracji nie należy spożywać produktów mącznych (pieczywa, makaronów), wyrobów cukierniczych, kasz, oliwy z oliwek i oleju. Należy również zaprzestać picia kawy i intensywnej herbaty oraz nie spożywać alkoholu oraz nie palić papierosów.

Czytaj: Dieta kopenhaska: zasady, efekty, przykładowy jadłospis

Dieta na płaski brzuch: co jeść, by pozbyć się oponki? Zasady, dobre produkty

Przykładowy jadłospis

Śniadanie:
Szklanka soku pomidorowego (250 ml)
Surówka z kiszonej kapusty z marchwią, jabłkiem i cytryną (300 g)
Gotowane warzywo: kalafior (200 g)

Obiad:
Sok pomarańczowy (świeżo wyciśnięty) (250 ml).
Surówka z kapusty kiszonej oraz marchwi i cebuli (300 g).
Zupa krem z cukinii (300 ml)
Jabłko (150 g)
Truskawki (150 g)

Kolacja:
Szklanka sok wielowarzywnego (250 ml)
Sałatka z pomidora, ogórka, rzodkiewki, sałaty lodowej oraz ziół prowansalskich (300 g)
Grejfrut (200 g).

Wskazania do zastosowania diety dr Dąbrowskiej

Dietę tę mogą wdrożyć osoby bez zdiagnozowanych chorób i dolegliwości, celem poprawy swojej kondycji zdrowotnej poprzez usunięcie z organizmu toksyn. Kuracja wykazuje działanie alkalizujące, przyczyniające się do odkwaszania organizmu.

Wśród jednostek chorobowych, stanowiących wskazanie do diety dr Dąbrowskiej zaliczamy otyłość (BMI, czyli wskaźnik masy ciała, powyżej 30), nadwagę (wskaźnik masy ciała powyżej 25), hipercholesterolemię (zbyt wysoki poziom cholesterolu), cukrzycę typu 2 (insulinoniezależną, pojawiającą się zazwyczaj w wieku dorosłym), nadciśnienie tętnicze (zbyt wysokie ciśnienie krwi), chorobę wieńcową (czyli chorobę niedokrwienną serca), chorobę wrzodową żołądka lub dwunastnicy, choroby endokrynologiczne (wysoki poziom prolaktyny oraz estrogenów, chorobę Hashimoto), zaburzenia odporności, choroby neurologiczne (choroba Parkinsona, padaczka, stwardnienie rozsiane).

W przypadku redukcji masy ciała kuracja okaże się korzystna dla osób z dolegliwościami bólowymi stawów oraz osteoporozą.

Diety dr Dąbrowskiej nie mogą stosować małe dzieci, osoby z chorobą nowotworową, ciężkim uszkodzeniem poszczególnych narządów (np. wątroby lub nerki), nadczynnością tarczycy (produkcją zbyt dużej ilości hormonów przez gruczoł tarczowy), kobiety w ciąży oraz laktacji (karmienia piersią) a także osoby niedożywione.

Przed rozpoczęciem kuracji należy zgłosić się do lekarza, jeśli postawiona została diagnoza jakiegoś schorzenia. Medyk oceni zasadność stosowania diety owocowo-warzywnej oraz podejmie decyzję o ewentualnej modyfikacji dawek przyjmowanych leków.

Czytaj: Nadczynność i niedoczynność tarczycy: objawy, przyczyny i leczenie

Czy dieta dr Dąbrowskiej przynosi same korzyści?

Z uwagi na szybką redukcję masy ciała dieta dr Dąbrowskiej cieszy się dużą popularnością. Jest to jednak bardzo rygorystyczna dieta, pozbawiająca organizm wielu składników odżywczych.

Niedobór produktów spożywczych pełniących w organizmie rolę budulcową (składników mineralnych oraz pełnowartościowych białek, których źródłem są produkty pochodzenia zwierzęcego: jaja, mleko, sery i mięso) ogranicza dostarczanie budulca do tworzenia, odbudowy oraz utrzymywania dobrej kondycji komórek i tkanek organizmu.

Dostarczanie bardzo zredukowanej ilości pokarmów o właściwościach energetycznych (węglowodanów oraz tłuszczy) powoduje osłabienie i zmęczenie. W przypadku gdy do organizmu dostarczane jest poniżej 20 g glukozy (cukru prostego) w skali doby, wystąpić mogą zaburzenia koncentracji, myślenia oraz kłopoty z pamięcią.

Glukoza jest bowiem jedynym materiałem energetycznym i odżywczym dla mózgu (z uwagi na istnienie bariery krew – mózg) oraz powinna być dostarczana w odpowiednich ilościach celem jego prawidłowego funkcjonowania.

Zważając na powyższe aspekty dieta dr Dąbrowskiej nie powinna być stosowana dłużej niż kilka tygodni, z uwagi na ryzyko osłabienia organizmu i rozregulowania mechanizmów utrzymujących homeostazę (równowagę organizmu).

Należy dokładnie zapoznać się z wykazem stanów wykluczających tę dietę, przed rozpoczęciem jej stosowania, a najlepiej zaczerpnąć porady lekarza lub dietetyka klinicznego który oceni zasadność wdrożenia tej dietoterapii.

Czytaj: Dieta paleo: zasady, efekty. Jadłospis diety, którą zachwalała Anna Lewandowska

O autorze
Lek. Anna Nowak
Lek. Anna Nowak
Lekarka i dietetyczka, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Nauczyciel akademicki. W obszarze jej zainteresowań znajdują się zagadnienia z zakresu endokrynologii, chorób wewnętrznych oraz zdrowego żywienia i dietoterapii. Autorka publikacji naukowych i popularnonaukowych, zarówno krajowych jak i zagranicznych, z zakresu medycyny i dietetyki.
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W nowym M jak Mama o tym, dlaczego w ciąży boli kręgosłup i jak można sobie pomóc w takiej sytuacji. A także: jakie formalności trzeba załatwić po urodzeniu dziecka, kiedy warto kupić niemowlakowi szumiącą zabawkę i jak przystawiać malca do piersi.

Kup dostęp od 2,50 zł
mjm 12/19
KOMENTARZE