Dieta na płaski brzuch: co jeść, by pozbyć się oponki? Zasady, dobre produkty

2019-08-01 8:59 Sonia Młodzianowska
Dieta na płaski brzuch
Autor: Getty images

Dieta na płaski brzuch stosowana jest przez wiele kobiet, w tym przez te, które chcą odzyskać figurę sprzed ciąży. Oponka i boczki mogą odejść w niepamięć, trzeba jednak wprowadzić do menu pewne produkty. Co jeść, aby mieć płaski brzuch?

Dieta na płaski brzuch to pierwsza rzecz, o której myślą kobiety chcące zgubić niechciane fałdki. I słusznie, bo oponka i boczki to z reguły kwestia nieodpowiedniego żywienia, ale również nieregularnej aktywności fizycznej, dlatego są to dwa, konieczne do zmiany elementy.

Przed pójściem do dietetyka i na siłownię, warto jednak sprawdzić, czy trudności w pozbyciu się zbędnych kilogramów na brzuchu nie są efektem stresu lub chorej tarczycy. Jeśli jednak zostanie to wykluczone, nie pozostanie nic innego, jak tylko umiejętna zmiana nawyków żywieniowych. Dowiedz się, jak powinno wyglądać codzienne menu, aby mieć płaski brzuch.

Spis treści:

  1. Jakie produkty jeść, aby zgubić brzuch?
  2. Co wyrzucić z jadłospisu, aby mieć płaski brzuch?
  3. Co warto pić, aby mieć płaski brzuch?
  4. Dobre przekąski na płaski brzuch
  5. Jak jeść, aby brzuch był płaski? – zasady

Jakie produkty jeść, aby zgubić brzuch?

Chcąc zgubić brzuch i oponki, warto przede wszystkim zmodyfikować swoją dietę. Powinny się w niej znaleźć produkty pełnoziarniste, które są nie tylko źródłem mikroelementów i witamin, ale także zawierają błonnik.

Jest on bardzo ważny w diecie na płaski brzuch, gdyż działa jak magiczna miotełka, która wymiata z jelit zalegające tam resztki i tym samym sprawia, że brzuch wygląda zdecydowanie lepiej. Dodatkowo, warto podkreślić, że błonnik jest składnikiem, który daje uczucie sytości.

Badania dowodzą również, że wystarczy spożywać o 5 g błonnika więcej, aby zmniejszyć ilość tkanki brzusznej o 10% w ciągu 4 miesięcy. Warto zatem wzbogacić codzienny jadłospis o produkty takie jak: pełnoziarniste pieczywo i makarony, płatki owsiane, otręby itp.

Do diety warto także wprowadzić regularne spożywanie jajek, które zawierają cholinę, czyli substancję spalającą tłuszcz. Badania dowodzą, że osoby, które systematycznie spożywały je na śniadanie mniej odczuwali głód, przez co mogli dostarczyć do organizmu mniej kalorii niż dotychczas.

Warto także spożywać produkty, które pomogą w utworzeniu zbilansowanej i zdrowej diety odchudzającej. Należą do nich m.in. chude mięso, ryby i owoce morza (np. łosoś, tuńczyk, śledź, dorsz), warzywa (np. strączki, brokuł, kalafior, biała fasola), owoce o niskim i średnim indeksie glikemicznym (np. maliny, borówki, truskawki, jeżyny), zdrowe tłuszcze (np. oliwa z oliwek, olej lniany), nasiona oraz sporadycznie orzechy (np. migdały).

Warto także pamiętać o jogurtach naturalnych i chudych serach, które będą lekkie dla organizmu (np. mozzarella, ser kozi). Aby dieta na płaski brzuch była zdrowa i skuteczna, warto zadbać także o wprowadzenie do niej probiotyków, które poprawiają funkcjonowanie układu pokarmowego. Sprawdzą się produkty takie jak np. kiszonki, kefir itp.

Czytaj: Dieta kopenhaska: zasady, efekty, przykładowy jadłospis

Co wyrzucić z jadłospisu, aby mieć płaski brzuch?

Dieta na płaski brzuch wymaga wyrzucenia z jadłospisu praktycznie tych samych produktów, które eliminuje się w wielu dietach i które określane są mianem „niezdrowych”. Zalicza się do nich przede wszystkim produkty wysokoprzetworzone, posiadające w składzie wiele cukru, barwników, konserwantów oraz innych, szkodliwych substancji.

Tym samym, osoby, które marzą o płaskim brzuchu powinny zrezygnować z produktów typu fast food, słodyczy, żywności zawierającej tłuszcze trans (np. margaryna), gotowych dań, sosów, mieszanek przypraw, dżemów i konfitur, białego pieczywa, a także słodkich i gazowanych napojów. Należy również ograniczyć spożywanie bardzo słodkich owoców m.in. arbuza, nektaryn itp.

Czytaj: Dieta dla karmiącej matki: zrównoważona dieta po porodzie

Dieta po porodzie, czyli o zdrowym odżywianiu młodej mamy

Co warto pić, aby mieć płaski brzuch?

Osoby, które zastanawiają się, jak zgubić oponki, powinny przede wszystkim pamiętać o właściwym nawodnieniu. Należy pić wodę, małymi łykami, bez popijania posiłków. Najlepiej, aby codziennie wypijać min. 1,5 l wody.

Warto zwrócić uwagę także na skład mineralny wody – najlepiej, aby była niskosodowa, przez co nie wystąpi zatrzymanie wody w organizmie. Warto również pić herbaty, które wspomagają odchudzanie poprzez stymulację spalania tłuszczu na brzuchu. Zalicza się do nich np. herbatę zieloną i czerwoną.

Sprawdzą się także napary ziołowe – szczególnie takie jak z mniszka lekarskiego, szałwii, mięty lub rumianku. Warto wpisać do menu również napar imbirowy, który zwiększa termogenezę i pozwalać zgubić nadmiar kilogramów z brzucha. Aby go wykonać wystarczy przez 10 minut gotować pokrojony w plasterki imbir wielkości kciuka.

Ponadto, dobrym sposobem jest także zaczynanie dnia od wypicia na czczo szklanki wody z cytryną, która nie tylko oczyszcza i wspomaga pracę wątroby, ale także pomaga w odchudzaniu, gdyż zmniejsza apetyt. Można pić także siemię lniane, które powoduje uczucie sytości oraz soki warzywne.

Istotnym jest także, aby do spożywanych napojów nie dodawać sztucznych słodzików, które według badań zwiększają ryzyko otyłości brzusznej. Warto także pamiętać, że dieta na płaski brzuch z pewnością wyklucza spożywanie alkoholu.

Tego typu napoje są źródłem pustych kalorii, które w krótkim czasie sprawiają, że brzuch jest wzdęty i pite regularnie, bardzo szybko powodują przybieranie na wadze. Przeciwnikami są nie tylko standardowe alkohole takie jak piwo czy wino, ale także kolorowe drinki, słodkie likiery itp.

Warto zrezygnować z alkoholu także dlatego, że po jego spożycie zwiększa się apetyt, w tym często na niezdrowe, przetworzone produkty, które także negatywnie wpływają na masę ciała.

Dobre przekąski na płaski brzuch

Warto zrezygnować z żucia gumy, która sprawia, że brzuch wypełnia się powietrzem, a w konsekwencji prowadzi to do wzdęć. Dodatkowo, wiele z gum do żucia zawiera cukry, słodziki i barwniki, które negatywnie wpływają na dietę i tym samym przyczyniają się do powstawania oponki na brzuchu.

Należy także unikać przetworzonych przekąsek typu chipsy, krakersy, solone orzeszki itp. Większość z nich zawiera szkodliwe tłuszcze trans, które powodują wzrost masy ciała. Należy także odpuścić sobie ciasta, ciasteczka i desery, gdyż z reguły stanowią bombę kaloryczną.

Na szczęście osoby, które stosują zdrową i zbilansowaną dietę odchudzającą nie mają potrzeby jedzenia między posiłkami. Jeśli jednak jest inaczej, warto mieć obok siebie szklankę wody lub ewentualnie kilka orzechów (nie wolno z nimi przesadzać, bo zawierają tłuszcze).

Czytaj: Ćwiczenia po porodzie na brzuch: ćwicz z dzieckiem i wzmocnij mięśnie brzucha po ciąży

Ćwiczenia z hula-hoop - efekty: płaski brzuch po porodzie [ZDJĘCIA]

Jak jeść, aby brzuch był płaski? – zasady

Dieta na płaski brzuch to nie tylko specjalnie skomponowany jadłospis. To także szereg zasad, których należy się trzymać, aby utrzymać tę partię ciała w zadowalającej kondycji.

Przede wszystkim istotne jest regularne spożywanie posiłków co 3 godziny – zazwyczaj 5 (lub 3, jeśli ktoś tak preferuje). Bardzo ważne, aby w diecie uwzględnić śniadania, które często są pomijane oraz kolacje, które powinny być lekkie i zjadane ok. 2 godzin przed snem.

Należy pamiętać, aby jeść częściej, ale mniejsze porcje, co sprawi, że brzuch już od początku będzie mniej odstający.

Osoby, które chcą mieć płaski brzuch nie powinny także podjadać między posiłkami.

Ponadto, zastanawiając się, jak przygotowywać potrawy, należy koniecznie uwzględnić, aby w dietetycznym menu nie było dań smażonych. Z reguły to właśnie panierki zawierają dużą ilość tłuszczu, który później trudno spalić. Lepiej sprawdzi się grillowanie i gotowanie na parze.

Należy również pamiętać, aby dieta na płaski brzuch nie była restrykcyjna – popularne głodówki są nie tylko niezdrowe, ale także niebezpieczne. Aby ustalić, jaki bilans kaloryczny powinien mieć jadłospis, najlepiej udać się do dietetyka, który skonstruuje zdrową dietę, dopasowaną indywidualnie do danego organizmu oraz celu.

O autorze
Sonia Młodzianowska
Sonia Młodzianowska
Dziennikarka, redaktorka, copywriter. Absolwentka Dziennikarstwa i medioznawstwa na Uniwersytecie Warszawskim. Publikowała w wielu czasopismach i na portalach, najczęściej o tematyce zdrowotnej i parentingowej. Jej treści można znaleźć m.in. w Magazynie Hipoalergiczni, Gazecie Wyborczej i na portalu Zdrowie i medycyna Wprost. Należy do Stowarzyszenia Dziennikarze dla Zdrowia.
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W nowym M jak Mama o tym, jak jakie prawa i przywileje mają ciężarne zatrudnione na etacie, a także: co pomoże ci urodzić naturalnie i jak wspierać wcześniaka. Przeczytaj również, jaką matę edukacyjną kupić niemowlakowi.

Kup dostęp od 2,50 zł
okladka m jak mama 09/19
KOMENTARZE