Dieta norweska: zasady, efekty, przykładowy jadłospis

2019-06-03 12:03 Katarzyna Hubicz
Dieta norweska
Autor: Getty Images Dieta norweska trwa 14 dni i jest bardzo rygorystyczna

Dieta norweska trwa równo dwa tygodnie i pozwala zrzucić nawet osiem - dziesięć kilogramów. Na czym polega dieta norweska, jakie są je zasady i jak wygląda jadłospis?

Dieta norweska w pierwszej chwili kojarzy się ze zdrowym sposobem odżywiania i menu bogatym w ryby z czystych ekologicznie łowisk, skorupiaki, warzywa, owoce, chude mięso, pełnoziarniste kasze, makarony i pieczywo, orzechy. Niech cię jednak nie zwiedzie ta nazwa: tak zwana dieta norweska niewiele ma wspólnego ze sposobem, w jaki na co dzień odżywiają się Norwegowie, i który uznany został za konkurencję dla diety śródziemnomorskiej.

Spis treści:

  1. Zasady diety norweskiej
  2. Ilość posiłków w diecie norweskiej
  3. Produkty dozwolone w diecie norweskiej
  4. Produkty zakazane w diecie norweskiej
  5. Efekty i skutki uboczne diety norweskiej
  6. Przykładowy jadłospis

Zasady diety norweskiej

Można śmiało powiedzieć, że dwutygodniowa dieta norweska to jedna z najbardziej restrykcyjnych diet. Jednak w odróżnieniu od wielu jej podobnych, opracowana została przez norweskich lekarzy i dietetyków ze Szpitala Uniwersyteckiego w Oslo. Jej twórcy mieli prosty cel: stworzyć dietę, która przyspieszy procesy przemiany materii a jednocześnie zmniejszy proces łaknienia, co miało wyeliminować efekt jojo i sprawić, że osobom, które stosowały dietę norweską, uda się przynajmniej przez kilka następnych lat pozostać przy osiągniętej dzięki diecie wadze.

Obecnie jednak wiadomo, że jak każda inna restrykcyjna dieta - w tym popularna dieta kopenhaska - tak i dieta norweska mimo wspaniałych efektów może bardzo źle wpływać na organizm, dlatego też i lekarze, i dietetycy zalecają, by stosować ją bardzo ostrożnie, najlepiej pod opieką specjalisty.

Ilość posiłków w diecie norweskiej

Dieta norweska trwa dokładnie 14 dni. W trakcie jej stosowania nie należy w jednym posiłku łączyć tłuszczów i węglowodanów, trzeba też ściśle przestrzegać narzuconego rytmu posiłków, ich ilości i kaloryczności. Nawet niewielkie odstępstwo od rygorystycznych zasad niweczy cały wysiłek i sprawia, że dietę trzeba przerwać (ponownie można podjąć ją dopiero za rok).

Czytaj: Dieta Diamondów: na czym polega dieta niełączenia i jakie przynosi efekty?

Osoby, które są na diecie norweskiej, w ciągu dnia mogą zjeść zaledwie trzy posiłki na dobę - przerwy między pierwszym, a ostatnim nie powinny być dłuższe niż 3-4 godziny. Pierwsze śniadanie należy zjeść około godziny 8, drugie śniadanie około południa, obiad zaś około godziny 16 - i jest to ostatni posiłek w ciągu doby. Dieta ta wyklucza bowiem kolacje oraz jedzenie jakichkolwiek przekąsek.

Czytaj: Dieta ketogeniczna: co to jest? Zasady i efekty diety

Produkty dozwolone w diecie norweskiej

Dieta norweska jest dość monotonna, zakłada jedzenie wyłącznie konkretnych produktów - jednak ich ilość nie jest określona w bardzo restrykcyjny sposób. W codziennym menu powinny pojawić się przede wszystkim jajka, ugotowane na miękko lub na twardo, a także grejpfruty - te dwa produkty są podstawą diety norweskiej. Prócz nich można jeść również chude mięso - gotowane, grillowane lub pieczone bez tłuszczu piersi z kurczaka, wołowinę, jagnięcinę, a także chude ryby, np. pstrąga lub dorsza.

Czytaj: Podstawowe zasady przyrządzania ryb

Dodatek do posiłków mogą stanowić surówki z pomidora, marchewki, selera naciowego czy ogórka konserwowego, sałatki z liściastych warzyw (surówki i sałatki spożywamy bez oleju i sosów), dozwolona jest również marchew duszona bez tłuszczu, gotowane warzywa, zwłaszcza szpinak i kapusta. Z owoców, prócz grejpfruta, można zjeść również jabłko. Oprócz tego osoby będące na diecie norweskiej mogą jeść razowe pieczywo, naturalny jogurt, a pić wodę niegazowaną, słabą kawę (bez mleka i cukru), a także ziołowe i owocowe herbatki, również niesłodzone.

Produkty zakazane w diecie norweskiej

A czego na diecie norweskiej jeść nie wolno? Zdrowy rozsądek podpowiada, że niczego, czego nie ma na liście produktów dozwolonych. Zakazane są zwłaszcza kasze, makaron i ryż, również pełnoziarniste. Ale wśród dań zakazanych są również dania z jaj przyrządzone w jakikolwiek inny sposób: w formie jajka sadzonego, jajecznicy, czy faszerowane. Nie wolno również jadać owoców (poza jabłkami i grejpfrutami), a także niczego, co zawiera cukier lub ma dodatek majonezu, oleju, śmietany - tych składników nie wolno używać do doprawiania sałatek i surówek.

Efekty i skutki uboczne diety norweskiej

Osoby, które rygorystycznie przestrzegają zasad diety norweskiej, są w stanie schudnąć przeciętnie 10 kg - a nawet więcej. Problem polega jednak na tym, że w trakcie stosowania tej diety ubywa nie tylko tkanki tłuszczowej, ale również wody i masy mięśniowej, łatwo natomiast nabawić się poważnych niedoborów witamin i minerałów. Skutków ubocznych jest jednak znacznie więcej i pojawiają się już w trakcie trwania diety: są to osłabienie i omdlenia, silne bóle głowy, problemy z włosami, paznokciami i cerą, a także rozdrażnienie.

Czytaj: Chudnij bez presji

Warto pamiętać, że po takiej diecie - wbrew założeniom jej twórców - bardzo łatwo o efekt jojo i spowolnienie metabolizmu, gdyż niska podaż kalorii sprawia, że organizm zwalnia proces metabolizmu po to, by zachować jakiekolwiek zapasy.

Pamiętaj!

Jeśli niedawno urodziłaś dziecko, ze stosowaniem tak rygorystycznych diet jak dieta norweska należy wstrzymać się przynajmniej przez rok.

Przykładowy jadłospis

Jadłospis diety norweskiej rozpisany jest na tydzień - w drugim tygodniu jej trwania powtarzamy go od nowa.

Dzień 1:

  • I śniadanie: 3 jajka na twardo, słaba kawa bez cukru i mleka
  • II śniadanie: 2 jajka na twardo, grejpfrut, herbata ziołowa
  • Obiad: ryba pieczona w folii, surówka warzywna bez oleju i sosów, kromka chleba

Dzień 2:

  • I śniadanie: 2 gotowane na miękko lub twardo jajka
  • II śniadanie: 1-2 jajka, słaba kawa lub herbata, grejpfrut
  • Obiad: surówka z pomidora, ogórka i selera naciowego, gotowana wołowina, słaba kawa lub herbata

Dzień 3:

  • I śniadanie: 2 gotowane jajka, słaba kawa lub herbata
  • II śniadanie: 2 gotowane jajka, gotowany szpinak z odrobiną jogurtu
  • Obiad: 2 kotlety z kurczaka, surówka z selera naciowego, ogórka, pomidora, słaba kawa lub herbata

Dzień 4:

  • I śniadanie: 2 gotowane jajka, kawa lub herbata
  • II śniadanie: słaba kawa lub herbata, grejpfrut, surówka z selera naciowego, ogórka i pomidora
  • Obiad: dwa gotowane jajka, gotowany szpinak z białym serem, kromka pełnoziarnistego chleba

Dzień 5:

  • I śniadanie: 2 gotowane jajka, kawa lub herbata
  • II śniadanie: 2 gotowane jajka, gotowany szpinak, słaba kawa lub herbata
  • Obiad: ryba gotowana lub pieczona w folii, surówka z warzyw, kromka chleba, słaba kawa lub herbata

Dzień 6:

  • I śniadanie: 2 gotowane jajka, słaba kawa lub herbata
  • II śniadanie: sałatka owocowa z jabłka i grejpfruta, słaba kawa lub herbata
  • Obiad: gotowana wołowina, surówka z pomidora, selera naciowego, ogórka konserwowego, słaba kawa lub herbata

Dzień 7:

  • I śniadanie: 2 gotowane jajka, słaba kawa lub herbata
  • II śniadanie: kawałek zimnego mięsa z kurczaka lub indyka, pomidor, grejpfrut
  • Obiad: zupa z jarzyn bez zasmażki i śmietany, surówka z pomidora, seler naciowy, gotowana kapusta, słaba kawa lub herbata
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

Czytaj e-wydanie! Z kodem rabatowym: "wiosna" tylko 2,50 zł za 96 stron porad o zdrowiu! Dodatkowo otrzymasz dostęp do numerów archiwalnych. W nr 4/2020 „Zdrowia m.in.: poradnik alergika, choroby zakaźne pod lupą, „młody” zawał serca, mity o recyklingu.

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 4/2020
KOMENTARZE