Zamrażanie i podgrzewanie mleka z piersi - dlaczego NIE WARTO?

2021-09-29 13:13

Mleko matki - pełne składników odżywczych, unikalne pod wieloma względami. I choć znane od początku istnienia człowieka, wciąż kryje tajemnice, nieustannie odkrywane przed naukowców. Ostatnio pojawiły się badanie potwierdzające, że zamrażenie i podgrzewanie mleka z piersi negatywnie wpływa na jego skład.  

Mrożenie mleka kobiecego
Autor: Getty Images Dlaczego nie warto mrozić mleka z piersi?

Rozwój nauki i technologii pozwala naukowcom odkrywać tajemnice ludzkiego organizmu. Jedną z wciąż niezbadanych jego części jest mleko kobiece. W dzisiejszych czasach wiele matek odciąga pokarm, by później podać je dziecku - bo zostawiają dziecko pod opieką innych, bo robią zapasy itd.

W takich sytuacjach ważny jest, by przechowywać mleko w odpowiednich warunkach. Dowiedz się jak powinno wyglądać zamrażanie i podgrzewanie mleka z piersi, by wciąż dawać maluszkowi to, co najlepsze.

Spis treści

  1. Nie używaj zamrażarki, jeśli nie musisz
  2. Jak przechowywać mleko?
  3. Nie podgrzewaj mleka za bardzo!
  4. Genetyczne bogactwo kobiecego mleka
7 składników zwiększających laktację

Nie używaj zamrażarki, jeśli nie musisz

Dość powszechną praktyką wśród mam jest zamrażanie odciągniętego mleka. Co prawda, przedłuża to przydatność pokarmu do spożycia i zapobiega jego psuciu, ale jednocześnie ma negatywny wpływ na jego wartości. Procesy zamrażania i odmrażania niszczą znaczną część składników odżywczych, przede wszystkim tych zawartych w warstwie tłuszczowej mleka.

Co więcej, mleko po rozmrożeniu może zmienić zapach (chociaż wciąż jest świeże) i dziecko niekoniecznie musi chcieć je pić. 

Jeśli z przyczyn np. hospitalizacji, nie możesz podawać dziecku odciągniętego mleka na bieżąco, zamrażaj je, z myślą o innym zastosowaniu. Możesz go np. używać do kąpieli noworodka - ma niesamowite właściwości pielęgnacyjne.

W wyjątkowych przypadkach, jeśli nie możesz na czas dostarczyć dziecku świeżego mleka z piersi, lepsze będzie mleko kobiece mrożone, niż mleko modyfikowane. 

Jak przechowywać mleko?

Najlepiej jest przechowywać mleko w zamkniętym pojemniku w lodówce, gdzie panuje stała, kontrolowana temperatura 4 stopni Celsjusza. W takich warunkach można je przechować przez kilka (do 4) dni. Pamiętaj, by nie przechowywać mleka na drzwiach lodówki

A co z bakteriami? Mleko mamy posieda cenną cechę "samoczyszczenia się" z flory bakteryjnej, tzw. właściwości bakteriostatyczne. Samo usuwa bakterie, które mogły pojawić się podczas odciągania i przelewania pokarmu z pojemnika do pojemnika.

Badania mleka pokazały, że mleko kobiece po 96 godzinach (trzymane w warunkach chłodniczych) traci znaczną ilość bakterii pochodzących z zewnątrz w porównianiu z ich poziomem chwilę po odciagnięciu.

Nie podgrzewaj mleka za bardzo!

Jedną z zalet karmienia piersią jest stała, przyjazna dziecku temperatura pokramu ok. 37 stopni Celsjusza. Z tego względu, mleko podawane w butelce podgrzewane jest przed podaniem. Samo podgrzanie mleka nie wykazało jednak istotnych korzyści dla dziecka. Oczywiście ma to znaczenie ze względu na samo spożywanie mleka - zarówno dorośli, jak i dzieci, nie przepadają za zimnym jedzeniem. 

Najlepiej podgrzewać mleko w kąpieli wodnej w temperaturze 40 stopni, przez około 20 minut.

Dowiedz się: Jak podgrzewać gotowe dania w słoiczkach dla dziecka? Przegląd podgrzewaczy

Tak więc podgrzewanie mleka nie jest konieczne, chociaż wskazane. Warto pamiętać, że NIE WOLNO PODGRZEWAĆ MLEKA W KUCHENCE MIKROFALOWEJ! Emitowane przez mikrofalówkę fale niszczą cenne składniki odżywcze pokarmu oraz mogą nierównomiernie go podgrzać. Ponadto, mleka nie należy przegrzewać.

Już w temperaturze 40 stopni Celsjusza pokarm traci cenne enzymy. W bardzo rzadkich przypadkach zaleca się pasteryzację kobiecego mleka. Odbywa się to jedynie w warunkach labortoryjnych, w specjalnie do tego przystosowanych urządzeniach. Nieprawdą jest, że mleko należy pasteryzować, jeśli żółtaczka u dziecka się przedłuża. 

Genetyczne bogactwo kobiecego mleka

Szereg badań nad mlekiem matki pokazało, jak ogromne bogactwo materiału genetycznego w nim drzemie. Zespół naukowców potwierdził różnorodność zawartych w nim elementów komórkowych - począwszy od komórek nabłonka, skończywszy na komórkach odpornościowych matki. Odkryto obecność komórek macierzystych, w których eksperci pokładają największe nadzieje. 

Dowiedziono również, że w warunkach laboratoryjnych komórki te mają zdolność różnicowania się w struktury komórkowe dowolnych narządów, na przykład w neurony mózgu. 

Przeczytaj: Sterylizatory do butelek: co musisz o nich wiedzieć?

Badania nad obecnością komórek macierzystych w mleku matki mogą mieć znaczący wpływ na rozwój medycyny regeneracyjnej. Pobieranie ich z kobiecego pokarmu jest mniej kontrowersyjne i nie narusza względów etycznych w przeciwieństwie do uzyskiwania ich na przykład z płodów. 

Mleko kobiece jest najbardziej wartościowym posiłkiem dla twojej pociechy. Dziecko powinno być karmione pokarmem matki do 6. miesiąca życia, później można wprowadzać do diety coraz to nowe produkty. Warto pamięć o jego walorach smakowych i bogactwie składników odżywczych, niezbędnych od pierwszych dni życia maluszka.

źródło: PAP

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Nasi Partnerzy polecają

Materiał Partnerski

Materiał sponsorowany

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE

NOWY NUMER

POBIERZ PORADNIK! Darmowy poradnik, z którego dowiesz się, jak zmienia się ciało kobiety w ciąży, jak rozwija się płód, kiedy wykonać ważne badania, jak przygotować się do porodu. Pobieram >

Pobieram
poradnik ciaza