Syropy na wzmocnienie odporności - 5 przepisów na domowe syropy

2018-11-23 16:30 redakcja
domowe syropy
Autor: thinkstockphotos.com

Syropy na wzmocnienie odporności podawane profilaktycznie zmniejszą ryzyko infekcji u dziecka. Poznaj przepisy na domowe syropy, m.in. z imbiru, młodych pędów sosny i kwiatów czarnego bzu. 

Domowe syropy warto włączyć do profilaktyki wzmacniającej odporność dziecka. W połączeniu ze zdrową dietą bogatą w witaminy i mikroelementy, a także hartowaniem dziecka, zmniejszają ryzyko wystąpienia infekcji.

Syropy na wzmocnienie odporności możesz przygotować sama w domu, a w większość składników niezbędnych do ich przygotowania zaopatrzysz się wiosenną porą, by jesienią – gdy zacznie się sezon zachorowań – mieć już gotowe syropki, pomocne w razie wystąpienia infekcji. 

Wpływ domowych syropów na odporność dziecka

Odporność dziecka zmniejszają częste infekcje, antybiotykoterapia, zbyt mała ilość snu, a także dym tytoniowy, który uszkadza śluzówki górnych dróg oddechowych chroniące organizm przed wirusami i bakteriami.

Dziecko, które ma słabą odporność, narażone jest na zachorowanie na grypę, przeziębienie i wiele innych infekcji. Dlatego warto wzmacniać odporność dziecka i hartować jego organizm.

Dobrym sposobem na podniesienie odporności jest podawanie syropów  przyrządzonych według starych sprawdzonych receptur. Dowiedz się, jak przyrządzić wzmacniające syropy – syrop imbirowy, czosnkowy, z buraczków, młodych pędów sosny i kwiatów czarnego bzu.

Dzieciom, które często chorują, lekarze przepisują rozmaite syropki, które mają właściwości wzmacniające system immunologiczny i wspomagają rekonwalescencję.

Ale warto wiedzieć, że my sami również możemy przygotować takie syropy – niektóre z nich mogą być stosowane profilaktycznie, a niektóre będą pomocne już w trakcie infekcji.

Czytaj:

Syrop z buraka działa cuda. Jak zrobić syrop z buraka?

PRZEPIS na syrop z cebuli

Syrop czosnkowy

Do jego przygotowania potrzebne będą 2 główki czosnku, miód, szklanka przegotowanej i wystudzonej wody i 2 cytryny.

Główki czosnku przeciskamy przez praskę, zalewamy 1 szklanką przegotowanej wystudzonej letniej, dodajemy 3 łyżki miodu i świeżo wyciśnięty sok z cytryn. Mieszamy i odstawiamy na dobę, po tym czasie przecedzamy i zlewamy do buteleczki.

Dawkowanie: Podajemy łyżeczkę rano i wieczorem Syrop ten stosowany regularnie wzmacnia układ immunologiczny, a także łagodzi przebieg grypy i przeziębienia.

Syrop imbirowy

Dokładnie umyte i wyparzone kłącze imbiru kroimy na cienkie talarki, zalewamy dwiema szklankami wody i gotujemy na wolnym ogniu przez około pół godziny. Dodajemy 120 g cukru lub miodu i mieszamy aż powstanie gęsty syrop. Studzimy i przelewamy do słoika lub buteleczki.

Dawkowanie: Syrop podajemy dziecku raz dziennie 1 łyżeczkę. Syrop imbirowy wzmacnia system odpornościowy, ma działanie przeciwbólowe i przeciwgorączkowe.

Syrop z buraka

Do jego przygotowania potrzebne będą 2-3 duże buraki, które należy dokładnie umyć. Końcówki buraków odcinamy. Następnie wycinamy w burakach otwory, sypiemy do nich cukier, wstawiamy je do niezbyt nagrzanego piekarnika i czekamy aż zmiękną lub stawiamy bezpośrednio na palniku na małym ogniu i podgrzewamy przez ok. pół godziny, aż w otworach pojawi się syrop. Taki syrop z buraka pomaga na kaszel i chrypę, a także wzmacnia odporność.

Dawkowanie: Przy przeziębieniu podajemy po łyżeczce trzy razy dziennie.

Syrop z młodych pędów sosny

Pędy sosny (około 1 kg) czyścimy z okrywającej je brązowej łuski. Przeglądamy, czy nie mają, np. owadów. Przekładamy do słoja warstwę pędów i przesypujemy je warstwą cukru – na przemian, w stosunku 1:1. Każdą warstwę ugniatamy. Zamiast białego cukru możemy użyć cukru brązowego lub miodu. Pełny słoik zabezpieczamy przewiązując gazę. Słój, w którym znajdują się nasze pędy sosny, odstawiamy na słoneczny parapet na około 4 tygodnie.

Syrop jest gotowy, gdy nabierze złocistego koloru. Należy wówczas przecedzić płyn do wyparzonych ciemnych butelek, szczelnie zamknąć i odstawić do chłodnego, ciemnego pomieszczenia. W ten sposób można go przechowywać przez około 6 miesięcy.

Dawkowanie: W przypadku infekcji syrop podajemy 3 razy dziennie po 1 łyżeczce. Profilaktycznie w sezonie zachorowań po 1 łyżeczce dziennie.

Zobacz, jak wygląda przygotowanie syropu z młodych pędów sosny

Syrop z kwiatów czarnego bzu

Do przygotowania syropu potrzebujemy: ok. 30 baldachów kwiatów czarnego bzu (dobrze rozwiniętych), soku wyciśniętego z 4 dużych cytryn, 2 litrów wody i 1 kg cukru.

Od kwiatów odetnij łodyżki, zalej je wrzątkiem i odstaw na ok. dobę do lodówki. Po tym czasie przecedź, dodaj cukier, sok z cytryn, wymieszaj i podgrzej. Pamiętaj, żeby nie gotować syropu, jedynie doprowadzić go do wrzenia. Gorący syrop należy przelać do wyparzonych słoiczków. Następnie dokładnie zakręcić słoiczki i postawić do góry dnem. Słoiczki odwracamy, kiedy wystygną. Tak przygotowany syrop w słoiczkach nie wymaga pasteryzowania. Można go przechowywać w chłodnym miejscu ok. 6 miesięcy.

Dawkowanie: Na wzmocnienie należy podawać dziecku 1 łyżeczkę przed snem.

 

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 2/2020 "Zdrowia": co pomoże na ból głowy, sztuczne hormony wokół nas, dźwięczny głos na lata, stopy bez odcisków, eko zwierzak w domu, chudnij z wyobraźnią, hity zdrowej kuchni. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych rad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 2/2020
KOMENTARZE