Ile jajek może zjeść dziecko w Wielkanoc?

2022-04-13 13:24

Z dziecięcej perspektywy potrawy wielkanocne są bardzo smaczne. Na stole jest dużo słodkości w postaci kolorowych mazurków i czekoladowych zajączków, no i są ukochane przez większość dzieci jajka. Ile jajek może zjeść dziecko w Wielkanoc? I co zrobić, jeśli dziecko ma uczulenie na jajka?

Ile jajek może zjeść dziecko w Wielkanoc?
Autor: Getty images

Jajko, a szczególnie żółtko jest bogate w wartości odżywcze. Zawiera zarówno niezbędne dla organizmu minerały i pierwiastki: białko, żelazo, fosfor, magnez, wapń, sód, potas, ale też i kwasy tłuszczowe, a nawet witaminy: A, B1, B2, E, D i PP.

Mniej cenne jest białko jajka, które nie ma wielu wartości odżywczych, a przy tym jest silnym alergenem, wywołującym rozmaite reakcje uczuleniowe. Ile jajek może zjeść dziecko w Wielkanoc?

Czytaj również: Alergia pokarmowa u dzieci. Przyczyny, objawy i zapobieganie uczuleniom pokarmowym

Spis treści

  1. Propozycje podania jajek na Wielkanoc
  2. Gdy dziecko ma uczulenie na jajka...
  3. Jak i ile jajek podawać dziecku na Wielkanoc?
  4. Jajka - tylko ze sprawdzonych źródeł
Jak prawidłowo ugotować jajka na twardo? Beszamel.pl podpowiada

Takie jajka po pierwsze mają lepsze walory smakowe, a po drugie gwarantują wyższą jakość odżywczą. To, czego powinniśmy się wystrzegać, to kupowanie jajek nieoznaczonych, które nie przeszły odpowiedniej kontroli.

Mimo restrykcji, nadal w wielu miejscach handluje się jajkami z własnych prywatnych hodowli. Sprzedawcy reklamują je jako zdrowe i wiejskie produkty, ale trzeba uważać, bo nie mamy tu żadnej gwarancji, że jajka rzeczywiście pochodzą od zdrowych kur.

Czytaj również: Co robić, aby potrawy wielkanocne były nie tylko smaczne, ale i zdrowe

Od kiedy niemowlę może jeść jajka?

Propozycje podania jajek na Wielkanoc

Choć w święta wielkanocne trudno nałożyć na dziecko zakaz jedzenia zbyt dużej liczby jajek, które stoją na stole – warto podzielić je na mniejsze porcje i przygotować je w różnych postaciach, by jedzenie było bardziej urozmaicone.

Warto posypać jajka kolorowym szczypiorkiem, albo użyć twardych warzyw np. marchewki i z połówki jajka wyczarować na talerzu myszkę z pomarańczowymi uszami, robiąc jej wąsy z gałązek szczypiorku. Z jajka można zrobić też pastę – wystarczy dodać trochę wędzonej ryby i troszkę jogurtu naturalnego.

Zamiast kanapki można podać dziecku kawałek tortilli usmażonej z jajek, z dodatkiem ugotowanych warzyw i jogurtu naturalnego. Po przekrojeniu tortilla wygląda kolorowo, a przy tym jest dobrze urozmaiconym i sycącym posiłkiem.

Odradzamy podawanie dziecku jajka z majonezem. Dużo lepszą postacią jest np. kotlet jajeczny. Przy nadmiarze jajek można zrezygnować z tego produktu np. w żurku. Zamiast jajka można dziecku powrzucać malutkie grzanki lub ptysiowy groszek – na pewno nie poczuje się zawiedzione.

Gdy dziecko ma uczulenie na jajka...

Jeśli twoje dziecko ma alergię na jajka, w święta wielkanocne zaproponuj mu jajka przepiórcze. Są one delikatniejsze i o wiele lepiej tolerowane niż jajka kurze.

Jajka przepiórcze są wdzięcznym elementem menu, bo wymagają o wiele krótszej obróbki cieplnej i uroczo prezentują się na świątecznym stole.

Czytaj również: Jajka wielkanocne - poznaj 3 oryginalne przepisy!

Jajka na Wielkanoc: piękna dekoracja stołu [GALERIA]

Jak i ile jajek podawać dziecku na Wielkanoc?

Dzieci mogą jeść jajka już od 6. miesiąca życia (nie tylko żółtko, ale i białko) i jeśli nie wywołują alergii, jajka mogą stanowić także samodzielny posiłek.

Według zaleceń lekarzy i dietetyków, od 6 miesiąca życia dziecko może jeść przynajmniej 3-4 razy w tygodniu - najpierw niewielkie ilości, np. pół żółtka dodanego do papki, potem więcej - roczne dziecko może jeść jajko codziennie.

To optymalna liczba, więc jeśli dziecko uwielbia jajka i mogłoby je jeść częściej niż codziennie – ze względu na jego zdrowie, należy ograniczyć ten produkt w menu.

Najbezpieczniej jest podawać dziecku jajko ugotowane na twardo (ale bez majonezu) lub dobrze usmażone na niewielkiej ilości tłuszczu. Dzieciom nie powinno się dawać jajek z płynnym żółtkiem, więc jajka na miękko, w koszulce czy luźna jajecznica to nie są odpowiednie elementy dziecięcego menu.

Trzeba również pamiętać, by podczas przygotowania posiłku z jajkiem, najpierw starannie umyć skorupkę jajka, by obmyć je z zanieczyszczeń. To nie tylko gwarantuje, że do potrawy nie dostaną się bakterie, ale również nasze ręce nie będą przenosić zarazków na inne produkty.

Jajka - tylko ze sprawdzonych źródeł

Jajka, które chcemy podać dziecku, należy kupować z zaufanych źródeł. Warto wydać parę złotych więcej i kupić jaka z produkcji ekologicznej (oznaczone kodem zaczynającym się na „0”) albo jaja z chowu na wolnym wybiegu (oznaczone kodem zaczynającym się na „1”).

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Nasi Partnerzy polecają

Materiał Partnerski

Materiał sponsorowany

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE

NOWY NUMER

POBIERZ PORADNIK! Darmowy poradnik, z którego dowiesz się, jak zmienia się ciało kobiety w ciąży, jak rozwija się płód, kiedy wykonać ważne badania, jak przygotować się do porodu. Pobieram >

Pobieram
poradnik ciaza