Dodaj do śniadania, a będziesz mieć mózg Einsteina. Dostaniesz je w każdym sklepie

2023-06-12 13:40

Małe granatowe kulki zawierają wszystko to, co potrzeba mózgowi do pracy, a nawet więcej. Wspomagają funkcje poznawcze, pamięć i umiejętność kojarzenia, więc są idealnym pokarmem dla zdrowia mózgu. Jak jeść borówki amerykańskie, żeby zachować jasność umysłu na lata?

Te owoce dostaniesz w każdym sklepie. Jedz regularnie, a będziesz mieć mózg Einsteina
Autor: Getty Images Te owoce dostaniesz w każdym sklepie. Jedz regularnie, a będziesz mieć mózg Einsteina

Borówki amerykańskie są od lat uważane za superfood, czyli wyjątkowo zdrowe owoce. Czemu zawdzięczają to miano? Składnikom, takim jak antyoksydanty (antocyjany, flawanole), które - co potwierdzają naukowcy - mają doskonały wpływ na umysł. Borówki nie tylko sprzyjają jego funkcjonowaniu, ale i "naprawiają" błędy, które w nim powstają. 

Sok z borówek podawany osobom starszym znacznie poprawił ich funkcję pamięci - mówią badania. Jak borówki mogą poprawić funkcjonowanie twojego mózgu? 

Spis treści

  1. Borówki - skarbnica cennych składników
  2. Antyoksydanty - pokarm dla mózgu
  3. Borówki świeże czy mrożone?
Czarne jagody, czyli borówki czernice: właściwości zdrowotne i odżywcze

Borówki - skarbnica cennych składników

Mózgi osób, które uwzględniają borówki w swojej diecie, pracują jak komputery lub jak mózg Einsteina. Wszystko dzięki wyjątkowym składnikom, które znajdują się w tych niewielkich owocach.

Wyjątkowa moc borówek opiera się na wysokim stężeniu antyoksydantów, czyli przeciwutleniaczy, które pomagają niszczyć wolne rodniki w organizmie, co zapobiega starzeniu się komórek i wpiera ich prawidłowe funkcjonowanie.

To oczywiście nie wszystkie zalety borówek. Owoce te zawierają błonnik, witaminę C, K i mangan. Każda jagoda zawiera około 85% wody, za to mało cukru i kalorii, co sprawia, że to doskonałe danie na upalne dni. 

Regularne spożywanie borówek sprawi, że cenne dla mózgu składniki pomogą poprawić funkcjonowanie mózgu w każdym wieku. Badania wykazały, że dodanie jagód do diety może zwiększyć wskaźnik urodzeń komórek mózgowych w hipokampie – regionie mózgu odpowiedzialnym za pamięć - twierdzą naukowcy. Ich zdaniem owoce te obniżają też ryzyko demencji, zaburzeń pamięci i choroby Alzheimera.

Czytaj również: Przez ten błąd owsianka traci swoje cenne właściwości. Tego unikaj

Te owoce mogą pomóc zwalczyć pasożyty u dziecka. Teraz będą najsmaczniejsze

Antyoksydanty - pokarm dla mózgu

Dużo antyoksydantów i mało wolnych rodników to gwarancja zdrowia - odwrotna sytuacja nazywana stresem antyoksydacyjnym jest źródłem powstawania nowotworów i wielu innych chorób. Także tych związanych z mózgiem. Stres oksydacyjny przyspiesza proces starzenia się mózgu i powstawania w nim nieprawidłowych zmian.

Badania potwierdziły, że przeciwutleniacze obecne w jagodach spowalniają te zmiany, co przekłada się na lepsze funkcjonowanie ludzkiej pamięci. Przez 12 tygodni grupa starszych osób otrzymywała do picia sok z borówek. Po tym czasie zaobserwowano u nich wzrost aktywności mózgu, przepływu krwi, a nawet poprawę pamięci. 

Podobne badania przeprowadzono na grupie 68-latków z łagodnymi zaburzeniami poznawczymi, którym podawano proszek z suszonych borówek. Po 16 tygodniach ich pamięć poprawiła się, poprawie uległy też funkcje poznawcze. Jak to możliwe? Lekarze tłumaczą to zjawisko wpływem borówek, a raczej znajdujących się w nich składników, na tzw. neurotroficzny czynnik pochodzenia mózgowego, czyli rodzaj białka wydzielanego przez neurony mózgowe, odpowiedzialnego za procesy poznawcze, pamięć, koncentrację, kojarzenie, zdolność uczenia się itd., a także za powstawanie nowych neuronów. 

czytaj również: Odżywianie mózgu: składniki wspierające mózg dziecka

Borówki świeże czy mrożone?

Borówki są uprawiane w Polsce od lat - co więcej, jesteśmy jednym z głównych światowych producentów tych owoców. Borówki najlepsze są latem - są wówczas tanie, świeże i naprawdę smaczne, dlatego warto je kupować i mrozić na zimę. Od listopada do marca sklepowe borówki są bowiem dostarczane z Ameryki Południowej, co wpływa na ich cenę i jakość. 

Dietetycy uspokajają, że mrożone borówki (zwłaszcza gdy są zamrożone w momencie zbioru) są tak samo cenne odżywczo, jak te prosto z krzaka. Badanie z 2004 roku opublikowane w Journal of Biomedicine and Biotechnology wykazało, że suszenie i zamrażanie borówek nie ma wpływu na aktywność przeciwutleniającą antocyjanów. Tak wiec niezależnie od tego, czy świeże, mrożone, w puszkach czy jako sok, mają niezliczone korzyści zdrowotne. 

Także forma spożywania borówki nie ma znaczenia. Owoce te można jeść same, dodawać do muesli, jogurtów, koktajli, ciast. 

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

POBIERZ PORADNIK! Darmowy poradnik, z którego dowiesz się, jak zmienia się ciało kobiety w ciąży, jak rozwija się płód, kiedy wykonać ważne badania, jak przygotować się do porodu. Pobieram >

Pobieram
poradnik ciaza