Przepisy na mazurki - 4 pomysły na wielkanocne ciasta

2020-03-10 12:09
Mazurek wielkanocny
Autor: Getty images

Przepisy na mazurki są przed świętami wielkanocnymi pilnie poszukiwane. Zapoznaj się więc z naszymi czterema przepisami na mazurki wielkanocne. Dzięki nim uzyskasz nie tylko pyszny wypiek, ale i wprowadzisz do domu świąteczną atmosferę.

Dzięki naszym przepisom na mazurki w oryginalny sposób przygotujesz to pyszne tradycyjne wielkanocne ciasto. Co więcej, zyskasz oryginalny wypiek ze smacznymi składnikami, który pięknie się prezentuje.

Wśród przepisów na mazurki przedstawiamy recepturę na mazurka orzechowego, mazurka w pysznej polewie czekoladowej, mazurka z powidłami oraz mazurka... w kształcie wielkanocnej pisanki.

Czytaj: Poznaj przepisy na dania wielkanocne dla alergików!

Żurek wielkanocny - poznaj 3 przepisy na zupę i jeden na zakwas!

Przepisy na mazurki: mazurek w kształcie pisanki

Składniki:

biszkopt:

  • 4 żółtka
  • 250 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • otarte skórki z cytryny i pomarańczy
  • 85 g mąki pszennej
  • 90 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g rodzynek

lukry:

  • ½ szklanki cukru
  • barwniki spożywcze

Sposób przygotowania - biszkopt piaskowy: Utrzyj do białości 4 żółtka, 250 g cukru i 1 opakowanie cukru waniliowego. Następnie dodaj otarte skórki z cytryny i pomarańczy. Całość wymieszaj. Dodaj przesiane mąki: 85 g pszennej i 90 g ziemniaczanej, 1 opakowanie proszku do pieczenia i 100 g rodzynek i delikatnie wymieszaj. Piecz przez 30 minut w temperaturze 160°C.

Sposób przygotowania - lukry: Utrzyj delikatnie w miseczce ½ szklanki cukru z 2 łyżkami przegotowanej i przestudzonej wody. Dodaj barwniki spożywcze w proszku (do kupienia w delikatesach albo przez internet). Najpierw pokryj lukrem całe jajo, a gdy warstwa zastygnie, udekoruj je lukrami, posługując się szprycą. Połóż na wierzchu owoce i przyozdabiaj barwnymi posypkami.

Czytaj: Ile jajek może zjeść dziecko w Wielkanoc?

Śniadanie wielkanocne - 5 smacznych, nowych przepisów!

Przepisy na mazurki: mazurek orzechowy

Składniki:

  • jajko
  • 1 ½ szklanki mąki
  • szklanka cukru pudru
  • ¾ kostki masła
  • szklanka cukru
  • mały kubek śmietany 36%
  • 1 ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki miodu
  • gotowa polewa czekoladowa
  • gotowa polewa lukrowa
  • cytryna
  • różyczki dekoracyjne
  • owocowe pralinki do dekoracji

Sposób przygotowania: Z mąki, cukru pudru, soli, jajka i masła zagnieć ciasto. Następnie włóż je na godzinę do lodówki. Rozpuść cukier, dodaj śmietanę, miód, łyżkę soku z cytryny, orzechy i otartą skórkę z cytryny. Mieszaj, aż cukier się rozpuści. Nagrzej piekarnik do 180°C. Ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj.

Jedną z części wylep spód tortownicy, robiąc brzeg. Następnie wyłóż przestudzoną masę orzechową i przykryj ją drugą warstwą. Piecz ok. 45 minut. Na koniec, ostudzone ciasto polej lukrem o smaku malinowym, a brzegi polewą czekoladową. Udekoruj, nie czekając, aż polewa stężeje.

Przepisy na mazurki: mazurek w polewie czekoladowej

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 2 żółtka
  • 300 g mąki
  • 150 g masła
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

polewa czekoladowa:

  • niecały kilogram cukru
  • 9 łyżek mleka
  • 1,5 kostki masła
  • 150 g gorzkiego kakao

Sposób przygotowania: mąkę posiekaj z masłem, cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym i żółtkami. Szybko wyrób ciasto i umieść je w lodówce, by się schłodziło. Piecz około 8 minut w temp. 180°C. 

Gdy ciasto się piecze, przygotowuj polewę. Do garnka wlej mleko, dodaj masło, a następnie cukier i kakao. Mieszaj polewę, aż składniki się roztopią i zagotują. Wylej polewę na upieczone ciasto i dekoruj mazurka póki polewa nie zastygnie.

Dekoracja mazurka: ciasto można udekorować andżeliką (kandyzowane, zielone rurki), kandyzowanymi plastrami pomarańczy (gotuj je w syropie cukrowym – roztwór: 1 szkl. wody i 2 szkl. cukru), bakaliami.

Przepisy na mazurki: mazurek z powidłami

Składniki:

  • 200 g zimnego masła
  • 3 szklanki mąki
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • płatki migdałów do posypania

Sposób przygotowania: Wszystkie składniki intensywnie wymieszaj, w razie potrzeby dodaj więcej mąki lub odrobinę masła. Gotowe ciasto włóż na 10 minut do zamrażarki, żeby się schłodziło. Następnie rozwałkuj je na grubość około 0,7 cm. Piecz około 10 - 15 minut w temp. 200 stopni. Po wystudzeniu posmaruj ciasto powidłami. Całość udekoruj płatkami migdałów.

To już wszystkie przepisy na mazurki - życzymy smacznego!

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

Nowy numer magazynu Dziecko Zakupy i My już w sprzedaży! A w nim ponad 200 polecanych produktów dla mamy, dziecka i kobiet w ciąży a także inspiracje i porady dla całej rodziny! 164 strony za 4,99 zł.

Sprawdź
Dziecko zakupy i my
KOMENTARZE