Przepisy na mazurki - 4 pomysły na wielkanocne ciasta

2021-02-15 14:03
Mazurek wielkanocny
Autor: Getty images

Przepisy na mazurki są przed świętami wielkanocnymi pilnie poszukiwane. Zapoznaj się więc z naszymi czterema przepisami na mazurki wielkanocne. Dzięki nim uzyskasz nie tylko pyszny wypiek, ale i wprowadzisz do domu świąteczną atmosferę.

Dzięki naszym przepisom na mazurki w oryginalny sposób przygotujesz to pyszne tradycyjne wielkanocne ciasto. Co więcej, zyskasz oryginalny wypiek ze smacznymi składnikami, który pięknie się prezentuje.

Wśród przepisów na mazurki przedstawiamy recepturę na mazurka orzechowego, mazurka w pysznej polewie czekoladowej, mazurka z powidłami oraz mazurka... w kształcie wielkanocnej pisanki.

Czytaj: Poznaj przepisy na dania wielkanocne dla alergików!

Żurek wielkanocny - poznaj 3 przepisy na zupę i jeden na zakwas!

Przepisy na mazurki: mazurek w kształcie pisanki

Składniki:

biszkopt:

  • 4 żółtka
  • 250 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • otarte skórki z cytryny i pomarańczy
  • 85 g mąki pszennej
  • 90 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g rodzynek

lukry:

  • ½ szklanki cukru
  • barwniki spożywcze

Sposób przygotowania - biszkopt piaskowy: Utrzyj do białości 4 żółtka, 250 g cukru i 1 opakowanie cukru waniliowego. Następnie dodaj otarte skórki z cytryny i pomarańczy. Całość wymieszaj. Dodaj przesiane mąki: 85 g pszennej i 90 g ziemniaczanej, 1 opakowanie proszku do pieczenia i 100 g rodzynek i delikatnie wymieszaj. Piecz przez 30 minut w temperaturze 160°C.

Sposób przygotowania - lukry: Utrzyj delikatnie w miseczce ½ szklanki cukru z 2 łyżkami przegotowanej i przestudzonej wody. Dodaj barwniki spożywcze w proszku (do kupienia w delikatesach albo przez internet). Najpierw pokryj lukrem całe jajo, a gdy warstwa zastygnie, udekoruj je lukrami, posługując się szprycą. Połóż na wierzchu owoce i przyozdabiaj barwnymi posypkami.

Czytaj: Ile jajek może zjeść dziecko w Wielkanoc?

Śniadanie wielkanocne - 5 smacznych, nowych przepisów!

Przepisy na mazurki: mazurek orzechowy

Składniki:

  • jajko
  • 1 ½ szklanki mąki
  • szklanka cukru pudru
  • ¾ kostki masła
  • szklanka cukru
  • mały kubek śmietany 36%
  • 1 ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki miodu
  • gotowa polewa czekoladowa
  • gotowa polewa lukrowa
  • cytryna
  • różyczki dekoracyjne
  • owocowe pralinki do dekoracji

Sposób przygotowania: Z mąki, cukru pudru, soli, jajka i masła zagnieć ciasto. Następnie włóż je na godzinę do lodówki. Rozpuść cukier, dodaj śmietanę, miód, łyżkę soku z cytryny, orzechy i otartą skórkę z cytryny. Mieszaj, aż cukier się rozpuści. Nagrzej piekarnik do 180°C. Ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj.

Jedną z części wylep spód tortownicy, robiąc brzeg. Następnie wyłóż przestudzoną masę orzechową i przykryj ją drugą warstwą. Piecz ok. 45 minut. Na koniec, ostudzone ciasto polej lukrem o smaku malinowym, a brzegi polewą czekoladową. Udekoruj, nie czekając, aż polewa stężeje.

Przepisy na mazurki: mazurek w polewie czekoladowej

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 2 żółtka
  • 300 g mąki
  • 150 g masła
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

polewa czekoladowa:

  • niecały kilogram cukru
  • 9 łyżek mleka
  • 1,5 kostki masła
  • 150 g gorzkiego kakao

Sposób przygotowania: mąkę posiekaj z masłem, cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym i żółtkami. Szybko wyrób ciasto i umieść je w lodówce, by się schłodziło. Piecz około 8 minut w temp. 180°C. 

Gdy ciasto się piecze, przygotowuj polewę. Do garnka wlej mleko, dodaj masło, a następnie cukier i kakao. Mieszaj polewę, aż składniki się roztopią i zagotują. Wylej polewę na upieczone ciasto i dekoruj mazurka póki polewa nie zastygnie.

Dekoracja mazurka: ciasto można udekorować andżeliką (kandyzowane, zielone rurki), kandyzowanymi plastrami pomarańczy (gotuj je w syropie cukrowym – roztwór: 1 szkl. wody i 2 szkl. cukru), bakaliami.

Przepisy na mazurki: mazurek z powidłami

Składniki:

  • 200 g zimnego masła
  • 3 szklanki mąki
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • płatki migdałów do posypania

Sposób przygotowania: Wszystkie składniki intensywnie wymieszaj, w razie potrzeby dodaj więcej mąki lub odrobinę masła. Gotowe ciasto włóż na 10 minut do zamrażarki, żeby się schłodziło. Następnie rozwałkuj je na grubość około 0,7 cm. Piecz około 10 - 15 minut w temp. 200 stopni. Po wystudzeniu posmaruj ciasto powidłami. Całość udekoruj płatkami migdałów.

To już wszystkie przepisy na mazurki - życzymy smacznego!

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

DLA CIEBIE ZA DARMO! Szykujesz się do porodu? Chcesz wiedzieć co cię czeka, jak sobie radzić? Co może Ci pomóc? Koniecznie pobierz nasz specjalny poradnik, stworzony przez ekspertów!

Czytaj więcej
Porodówka - przewodnik dla rodzącej mamy, okładka
KOMENTARZE